9.4 C
Athens
6 C
Thessaloniki
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
More

    Σεισμός στην Τουρκία: «Έκλαψε τη στιγμή που δεν απεγκλώβισε τη Φατμέ» λένε οι συγγενείς των ανδρών της ΕΜΑΚ

    Κομβικός είναι ο ρόλος των ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής στον φονικό σεισμό της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίοι δουλεύουν σε συνθήκες πολικού ψύχους για να διασώσουν ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων. Η βοήθειά τους αναγνωρίζεται από τους κατοίκους της πόλης Χατάι, όπου και βρίσκονταν προτού μετακινηθούν σε πόλεις της Αντιόχειας, καθώς κατάφεραν να σώσουν πέντε ανθρώπους. Την ίδια ώρα συγγενείς και φίλοι τους βρίσκονται στην Ελλάδα και εκφράζουν την αγωνία τους για την υγεία των διασωστών.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό του Star, οι οικογένειες περιγράφουν τις στιγμές αγωνίας, που βιώνουν, μέχρι να μάθουν τα νέα τους. Μία από αυτές είναι του 36χρονου Γιάννη Ρήγα, ενός διασώστη του ΕΚΑΒ, που αποτυπώθηκε σε φωτογραφία, η οποία έκανε τον γύρο των social media να ξαποσταίνει λίγο από τις έρευνες και να προσπαθεί να πάρει μία ανάσα, προτού ξαναμπεί στη «μάχη» για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Η μητέρα του, συνταξιούχος νοσηλεύτρια, ξέρει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται ο γιος της και ανησυχεί.

    «Ένα παιδί που από το λέω και συγκινούμαι. Είμαι πολύ περήφανη για το παιδί μου. Από τη β’ γυμνασίου, από τη γ’ είναι εθελοντής πυροσβέστης. Όταν με πήρε τηλέφωνο, μού λέει μαμά φεύγω για Τουρκία στους σεισμούς. Εγώ μου λέει φεύγω σε 1 ώρα, πετάμε με C-130, όταν μπορέσω θα σας πάρω. Δώσε μου την ευχή σου», είπε εμφανώς συγκινημένη η μητέρα ενός εκ των ηρώων, που καταβάλλουν κάθε κόπο για να σώσουν τους εγκλωβισμένους, αλλά και που εντόπισε και το ρήγμα στην επιφάνεια.


    Ο Γιάννης Ακαλίδης, διασώστης του ΕΚΑΒ, έφυγε με την αποστολή της Θεσσαλονίκης για την πληγείσα Τουρκία. «Έχω ξαναζήσει ανάλογη καταστροφή», είπε προσθέτοντας: «Είμαστε όλοι εδώ πέρα, έχουμε βρεθεί με όλα τα παιδιά εδώ, συζητήσαμε την κατάσταση η οποία επικρατεί. Το ηθικό είναι ακμαίο ακόμα, προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο κόσμος έρχεται κοντό μας, μας κοιτούν και περιμένουν τη βοήθειά μας», αποτύπωσε για την πρώτη του εμπειρία στο σημείο, όπου και βρίσκεται.

    Ο Δημήτρης Ρούπας επικεφαλής της πρώτης ΕΜΑΚ χώθηκε στα χαλάσματα στην Αντιόχεια, όπου και προσπάθησε να σώσει τη μικρή Φατμέ. «Λύγισε» όταν δεν τα κατάφερε, αλλά η «λύτρωση» ήρθε όταν κατάφερε να σώσει τη μικρή της αδερφή. Η μητέρα του, μιλώντας σχετικά με το περιστατικό, ανέφερε: «Έκλαψε τη στιγμή που δεν τα κατάφερε, δεν τα κατάφερε και το κορίτσι ξεψύχησε στα χέρια του ενώ πάλευε τόση να την απεγκλωβίσει και μόλις σχεδόν το είχε καταφέρει, ξεψύχησε το παιδί και βγήκε έξω και έκλαιγε», λέει για την ηρωική του προσπάθεια η μητέρα του.


    Ο πυρονόμος, Αλκιβιάδης Πανιώρης, χειριστής του σκύλου – διασώστη βρίσκεται και εκείνος στην Τουρκία, αφήνοντας πίσω τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά, καθώς θεωρεί ότι η ανθρώπινη ζωή προέχει. «Αγαπάει, είναι φιλότιμος, ντροπαλός αλλά και δυνατός», λέει ο πατέρας του πυρονόμου, ο οποίος αποτελεί μέλος διασωστικού συνεργείου.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ