20.3 C
Athens
19.4 C
Thessaloniki
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
More

    Σενάρια εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο του Ισραήλ – «Η μάχη των μαχών για το Παλαιστινιακό»



    Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος σχολίασε σήμερα το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ιράν στον ισραηλινοπαλαιστινιακό πόλεμο, τα κίνητρα της Χαμάς καθώς και το πως ωφελείται η Τουρκία από τη σύγκρουση στο Ισραήλ.

    Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Δεσποτόπουλος εκτίμησε πως δεν υπάρχει βάσιμη ανησυχία για ανοιχτή εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο, τονίζοντας όμως πως η υποστήριξη της Χαμάς από μία τρίτη δύναμη είναι καταφανής: «Νομίζω δε βλέπουμε διάθεση αυτή τη στιγμή να εμπλακεί το Ιράν, όμως ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επέμβαση αυτή και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν δείχνουν ότι η Χαμάς δεν την οργάνωσε μόνη της» δήλωσε ο ειδικός ενώ πρόσθεσε πως «Ήταν μια πράξη πολύ καλά οργανωμένη και πολύ καλά υποστηριζόμενη.


    Υπήρχε σημαντικός εξοπλισμός που δεν θα μπορούσε να έχει η Χαμάς από μόνη της».

    Πού αποσκοπεί η Χαμάς

    Σχολιάζοντας τη σημασία της σύγκρουσης, ο ειδικός διεθνολόγος είπε: «Φοβάμαι ότι πιθανώς βρισκόμαστε στη μάχη των μαχών για το Παλαιστινιακό και για την τρομοκρατία».

    «Επειδή από το 2020 ξεκίνησε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τον Αραβικό κόσμο. Είχαμε τη συμφωνία του Αβραάμ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακολούθησε το Σουδάν και υπήρχε φημολογία ότι επίκεινται συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία», συνέχισε, εννοώντας πως η επίθεση της Χαμάς ήρθε σε μία μεταβατική εποχή για τις σχέσεις του Ισραήλ με τις γείτονες χώρες.

    Ο κ. Δεσποτόπουλος μίλησε πιο συγκεκριμένα, για μία επίθεση που στόχο είχε τη χρονική συγκυρία καθαυτή: «Πιθανά, η Χαμάς να θεώρησε ότι πρέπει να κάνει ένα χτύπημα εκκωφαντικά δυνατό που θα προκαλέσει ισχυρή αντίδραση από το Ισραήλ, προκειμένου να αφυπνιστεί ο Αραβικός κόσμος, κατά τη λογική πάντα της Χαμάς».


    Χαίρεται η Τουρκία

    Σχολιάζοντας περαιτέρω τα ενδεχόμενα ξένης επιρροής, ο κ. Δεσποτόπουλος παρατήρησε πως και η Τουρκία στέκει να ευνοηθεί από τη ρήξη μεταξύ του Ισραήλ και των γύρω χωρών: «Υπάρχουν χώρες που χαίρονται για αυτό που γίνεται. Η Τουρκία για παράδειγμα ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι τη συνεργασία στα ενεργειακά του Ισραήλ με την Αίγυπτο».

    Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος θεωρεί πως η ενδεχόμενη ρήξη των σχέσεων Ισραήλ – Αιγύπτου θα ήταν ευλογία για τα τουρκικά συμφέροντα: «Ήθελε να διεμβολίσει τη συνεργασία αυτή, προκειμένου να συνεργαστεί αυτή με το Ισραήλ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Ας μην πω ότι έβαλαν το δάχτυλό τους, αλλά σίγουρα επιχαίρουν».

    Το μέλλον της σύγκρουσης στο Ισραήλ

    Σε ερώτηση του παρουσιαστή για το πώς θα γραφτεί το χρονικό της σύγκρουσης από εδώ και πέρα, ο κ. Δεσποτόπουλος δεν φάνηκε αισιόδοξος: «Η Χαμάς είναι αποφασισμένη να τραβήξει τα πράγματα μέχρι τέλους, και το πλαίσιο δυστυχώς δεν είναι καλό ως προς την εξομάλυνση της κατάστασης σύντομα, διότι δικαιολογημένα υπάρχει οργή στον Ισραηλινό λαό».

    Θεωρεί επίσης πως και για τις δύο πλευρές το διακύβευμα είναι πλέον πολύ μεγάλο για να κάνουν πίσω, αν και το έγκλημα της Χαμάς μπορεί να κοστίσει την ύπαρξή της:

    «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή των στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Τελικά η κίνηση αυτή της Χαμάς μπορεί να σηματοδοτήσει και το τέλος της. Μάλλον υπολόγισαν πολύ λάθος τα πράγματα».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ