17.8 C
Athens
9.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
More

    Σεούλ: Στα εγκαίνια του νέου μνημείου Ελλήνων Πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας ο Νίκος Χαρδαλιάς (εικόνες)

    Στην τελετή εγκαινίων του νέου μνημείου Ελλήνων Πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας, μετά τη μετεγκατάστασή του στη νέα του θέση στο Yeoju Yeongwol Park, στη Σεούλ, παρέστη χθες Τετάρτη (7/9), ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Παρόντες στην τελετή ήταν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας, Υπέρτιμος και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος, η πρόεδρος των Περιφερειακών Γραφείων του υπουργείου Πατριωτών και Βετεράνων της Κορέας Junglim Yeom ως εκπρόσωπος του υπουργού Πατριωτών και Βετεράνων, η πρέσβης της Ελλάδας στη Δημοκρατία της Κορέας Κατερίνα Λούπα, ο δήμαρχος της πόλης Yeoju Choong-woo Lee, ο γερουσιαστής Sungyo Kim ως εκπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Κορέας, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Βετεράνων της Κορέας Kisso Kim, αντιπροσωπεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Κορέας και Νοτιοκορεάτες βετεράνοι του πολέμου της Κορέας.

    στα εγκαίνια του νέου μνημείου ελλήνων πεσόντων στον πόλεμο της κορέας ο νίκος χαρδαλιάς
    Στα εγκαίνια του νέου μνημείου Ελλήνων Πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας ο Νίκος Χαρδαλιάς
    / Φωτογραφία: Eurokinissi

    Τι ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Χαρδαλιάς

    «Έχουν ήδη περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από τότε που διαδραματίστηκε στην Κορεατική Χερσόνησο ένα από τα πιο καθοριστικά και δραματικά γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου» ανέφερε στην ομιλία του ο Ν. Χαρδαλιάς και προσέθεσε: «Η διεθνής κοινότητα και κατ’ επέκταση ο «Ελεύθερος Κόσμος», συγκινημένοι από τη θαρραλέα αντίσταση των μικρότερων δυνάμεων της Νότιας Κορέας και των λίγων συμμάχων της και αγανακτισμένοι από την εξοργιστική αυτή απόπειρα υποταγής ενός ολόκληρου λαού, αντέδρασαν άμεσα και αποφασιστικά στις 27 Ιουνίου 1950».


    «Μετά από μια αιματηρή, αμφίρροπη και παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση, οι επιτιθέμενοι, ενώπιον της αποφασιστικής και αποτελεσματικής αντίστασης των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών, εξαναγκάστηκαν σε υποχώρηση. Η διαμορφωθείσα κατάσταση με το πέρας των εχθροπραξιών έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «στρατηγικό αδιέξοδο», αλλά στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη φορά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που οι δυνάμεις της δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου κατόρθωσαν να υπερισχύσουν έναντι αυτών που απεργάζονταν την ανατροπή τους» συνέχισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

    στα εγκαίνια του νέου μνημείου ελλήνων πεσόντων στον πόλεμο της κορέας ο νίκος χαρδαλιάς
    Στα εγκαίνια του νέου μνημείου Ελλήνων Πεσόντων
    / Φωτογραφία: Eurokinissi στον πόλεμο της Κορέας ο Νίκος Χαρδαλιάς

    «Υπό αυτή την έννοια, η σημασία και η ιστορική παρακαταθήκη του Πολέμου της Κορέας για τη μεταπολεμική διεθνή έννομη τάξη είναι εξαιρετικά μεγάλη» συμπλήρωσε.


    Για την Ελλάδα, «η απόφαση αποστολής ενός εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα δεν ήταν εύκολη» εξήγησε και ανέφερε: «Η πατρίδα μας είχε μόλις εξέλθει από μια καταστροφική δεκαετία συνεχούς πολέμου, αφού στην περίπτωσή της, δυστυχώς τα όπλα δεν σίγησαν τον Μάιο του 1945, όπως συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Ελληνικός λαός ήταν εντελώς εξαντλημένος, οι απώλειες, τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και στο άψυχο υλικό, ήταν ανυπολόγιστες. Η οικονομία της χώρας είχε καταστραφεί και οι υποδομές της είχαν ερειπωθεί».

    «Ωστόσο», τόνισε, «οι πολιτικές ηγεσίες της εποχής και οι διεθνείς οργανισμοί είχαν κατανοήσει πλήρως τη σημασία της συμμετοχής στον αγώνα για την προστασία των νέων αρχών που είχαν αναδυθεί μέσα από τις δραματικές εμπειρίες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

    «Έτσι, η απόφαση ελήφθη χωρίς δισταγμό. Η Ελλάδα θα γινόταν μια από τις είκοσι δύο χώρες που θα συνέδραμαν στρατιωτικά τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, αποστέλλοντας μάλιστα σημαντικά μεγάλη δύναμη συγκριτικά με το μέγεθός της. Οι αξιωματικοί και οι οπλίτες μας θα εξέθεταν εκ νέου τους εαυτούς τους στον κίνδυνο, αυτή τη φορά στην άλλη πλευρά του κόσμου, σε έμπρακτη ένδειξη αμέριστης αλληλεγγύης στα θύματα μιας απρόκλητης επίθεσης» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

    «Συνολικά, 10.457 Έλληνες συμμετείχαν στον αγώνα της Κορέας για την ανεξαρτησία της. Από αυτούς, οι 196 προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των ηρώων που θυσιάστηκαν, ενώ 610 τραυματίστηκαν. Όμως, πολεμώντας στο πλευρό των Κορεατών και των άλλων συμμαχικών δυνάμεων για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, επέδειξαν για μια ακόμα φορά τα διαχρονικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον Έλληνα στρατιώτη να ξεχωρίζει: Θάρρος, επιμονή, καρτερικότητα, σθένος και, πάνω από όλα, αυτό που εμείς οι Έλληνες αποκαλούμε «φιλότιμο», μια λέξη που περιγράφει ένα σύνθετο πλέγμα αρετών, όπως η ανιδιοτέλεια, η προσήλωση στην εκπλήρωση του καθήκοντος και η θέληση για προσφορά» είπε ο Ν. Χαρδαλιάς.

    «Αυτό το μνημείο, που αναγέρθηκε από τους Κορεάτες φίλους μας, στέκεται ως απόδειξη όχι μόνο των θυσιών που έκαναν οι Έλληνες στρατιώτες σε αυτό τον τόπο, αλλά και της διαχρονικής πίστης των εθνών μας σε κοινά ιδανικά. Σε αυτή την εποχή της παγκόσμιας αβεβαιότητας και της επανεμφάνισης των αναθεωρητικών πολιτικών, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αναλογιζόμαστε αυτές τις αξίες, ενώ οικοδομούμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον» κατέληξε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ