15.6 C
Athens
9.1 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου στην Ευρώπη – «Να αποφύγουμε πυραυλική κρίση» λέει η Μόσχα

    Κατά Αμερικής η Μόσχα, η οποία την κατηγόρησε για την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Ρωσία να κάνει λόγο για κίνδυνο νέας πυραυλικής κρίσης!
    Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο μιας νέας πυραυλικής κρίσης στην Ευρώπη, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποφευχθεί προτού να είναι πολύ αργά, και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για την επέκταση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων στην ανατολική Ευρώπη.
    «Χρειάζεται, όσο δεν είναι ακόμη αργά, να αποφύγουμε μια νέα πυραυλική κρίση στην Ευρώπη. Η εγκατάσταση στα εδάφη αυτά πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς είναι ανεπίτρεπτη. Αυτός είναι ο άμεσος δρόμος για να ξεκινήσει η αντιπαράθεση», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
    Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η εγκατάσταση στο έδαφος της Ευρώπης αμερικανικών πυραύλων Tomahawk θα αποτελέσει αναμφίβολα πρόκληση για την ασφάλεια της Ρωσίας. «Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο οι ΗΠΑ καθώς και οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη, επιλέγουν αυτόν τον δρόμο. Την ασφάλειά τους δεν την ενισχύουν», δήλωσε.
    Τα σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Μόσχα έγιναν εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία και την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά της.
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες, Πέμπτη, στις κεντροευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε προεδρική σύμβουλος της Λιθουανίας.
    Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε επίσης τους συμμάχους πως η Ουάσινγκτον δεν θα καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία για την περιοχή πίσω από την πλάτη τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους η σύμβουλος Άστα Σκαϊσγκιράιτε.
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε τηλεφωνικώς με τους ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία – της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας.
    “Είπε πως μπορεί να υπάρξουν και άλλες κινήσεις καθησυχασμού αυτών των χωρών και επιπλέον στρατιωτικές δυνατότητες γι’ αυτές”, δήλωσε η Σκαϊσγκιράιτε, χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα σε ενδεχόμενες τοποθεσίες.
    Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία, όπου υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο αντάρτες πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου, προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να ετοιμάζεται να εισβάλει στη χώρα αυτή.
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται ότι σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του σε αυτό που θεωρεί ως επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και στην ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού κοντά στα σύνορά της.
    Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα πίεσε τον Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες για το πώς θα αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη ρωσική επίθεση δεν πραγματοποιούνται μόνο σε έναν μικρό κύκλο χωρών, δήλωσε Πολωνός αξιωματούχος.
    Πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Πούτιν την Τρίτη, ο Μπάιντεν είχε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
    “Τέσσερις χώρες δεν μπορούν να μιλούν εξ ονόματος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος στο Reuters.
    Ο Ντούντα είπε επίσης στον Μπάιντεν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αποφύγουν να αυξήσουν τα στρατεύματά τους στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος.
    Στην Ουάσινγκτον, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε πως ο Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρει πως μια ένοπλη επίθεση εναντίον μιας χώρας μέλους θεωρείται επίθεση σε όλες.
    Ο Μπάιντεν μίλησε επίσης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους “δεν θα έχουν αποφάσεις ούτε συζητήσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία”, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
    Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Μπάιντεν με ανατολικοευρωπαίους ηγέτες ακολούθησαν την υπόσχεση που έδωσε για υψηλού επιπέδου συναντήσεις με τη Ρωσία και σημαντικούς εταίρους στο ΝΑΤΟ προκειμένου να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας και να καταβληθεί προσπάθεια για μείωση των εντάσεων.
    Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν θέματα ασφαλείας με τη Μόσχα, αλλά πως ο Μπάιντεν δεν έκανε καμία παραχώρηση όταν μίλησε με τον Πούτιν την Τρίτη.
    Ο Μπάιντεν είπε πως η Ουκρανία είναι κυρίαρχη χώρα η οποία πρέπει να αποφασίσει μόνη της το μέλλον της, είπε η Σκαϊσγκιράιτε. Προειδοποίησε επίσης τον Πούτιν ότι θα υπάρξουν “πολύ σοβαρές συνέπειες, σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους”, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, είπε.
    Η Ρωσία διατήρησε την εχθρική ρητορική απέναντι στην Ουκρανία την Πέμπτη και συνέκρινε την κρίση εκεί με την πιο επικίνδυνη στιγμή την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου (την κρίση των κουβανικών πυραύλων το 1962, που έφερε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου).
    Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα είπε στον Μπάιντεν πως μια μόνιμη παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα του θα ήταν “η πιο αποτελεσματική” για την αποτροπή και την ασφάλεια στην περιοχή.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: Αυτή είναι η 29χρονη που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της – «Την έδερνε μπροστά στα παιδιά» (εικόνα & βίντεο)
    Πιερία: Για κακούργημα κατηγορούνται οι 11 «θεματοφύλακες του Συντάγματος» που απήγαγαν Γυμνασιάρχη (εικόνες & βίντεο)
    Δολοφονία στη Γλυφάδα: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση διώκεται ο 51χρονος που σκότωσε τον σύντροφο της μητέρας του
    Κορονοϊός: Εκατόμβη θανάτων με 103 νεκρούς, 702 διασωληνωμένοι και 5.087 κρούσματα
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ