20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    «Καμπανάκι» από τους Σωφρονιστικούς: Χωρίς πλάνο για την αντιμετώπιση του κορωναϊού οι φυλακές


    Ανέτοιμο να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο κρούσμα κοροναϊού είναι το σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, σύμφωνα με επιστολή της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος με αποδέκτες τον υφυπουργό προστασίας του Πολίτη, κ. Λευτέρη Οικονόμου και την γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής,, κ. Σοφία Νικολάου.
    Όπως τονίζει το προεδρείο του ΟΣΥΕ στην επιστολή, «Δυστυχώς, πλην των έγγραφων οδηγιών ενημέρωσης του προσωπικού ουδέν άλλο έγινε».
    Αναλυτικά η επιστολή των σωφρονιστικών υπαλλήλων, «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο πληθυσμός μιας Φυλακής χαρακτηρίζεται ως «κλειστός πληθυσμός», που σημαίνει ότι η πιθανότητα εξάπλωσης και μεταδοτικότητας ενός ιού μέσα στην φυλακή είναι πολλαπλάσια και ταχύτατη σε σχέση με τον πληθυσμό στην κοινωνία.
    Χαρακτηριστικό είναι ότι σε περιόδους εποχικής γρίπης ή ιώσεων σε πολλά καταστήματα κράτησης παρατηρείται έξαρση και ταχύτατη εξάπλωση σε κρατούμενους και εργαζόμενους. Σε σχέση με την πιθανότητα κρουσμάτων κορωναϊού στα Ελληνικά Καταστήματα Κράτησης, η Ομοσπονδία μας έχει αποστείλει σε εξαιρετικά προγενέστερο χρόνο επιστολή στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων και μέσων προστασίας και αντιμετώπισης. Δυστυχώς, πλην των έγγραφων οδηγιών ενημέρωσης του προσωπικού ουδέν άλλο έγινε. Δεδομένου ότι πλέον κρούσματα κορωναϊού έχουν εντοπιστεί και στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και συγκεκριμένα στην γειτονική Ιταλία και καθώς οι προβλέψεις του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDPC) δεν είναι ευοίωνες, αλλά αντιθέτως εγείρουν περαιτέρω της προσοχής των Εθνικών Αρχών, προτείνουμε τα εξής:
    • τον σχεδιασμό και την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου και πρωτοκόλλου αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωναϊού στις Ελληνικές Φυλακές
    • την άμεση εκπαίδευση του προσωπικού, ιδίως στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού για την αντιμετώπιση κρουσμάτων
    • τον σχεδιασμό και την καταγραφή των σημείων αναφοράς, απομόνωσης, νοσηλείας και θεραπείας
    • τον ακριβή τρόπο εξακρίβωσης κρουσμάτων
    • τον τρόπο μεταγωγής και μεταφοράς των κρουσμάτων • τον πλήρη εξοπλισμό με κατάλληλα μέσα προστασίας του εμπλεκόμενου προσωπικού».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ