10.7 C
Athens
8.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Σουδάν: Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν 85χρονο – Η σύζυγός του πέθανε από ασιτία μέσα στο σπίτι τους

    Ένας 85χρονος Βρετανός υπήκοος πυροβολήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές και η 80χρονη σύζυγός του πέθανε από ασιτία αφού οι δυο τους αφέθηκαν πίσω στο Σουδάν, ανέφερε η οικογένειά τους, καταγγέλλοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έκανε κάτι για να τους βοηθήσει.

    Ο Αμπντάλα Σολγκάμι ζούσε μαζί με την 80χρονη σύζυγό του, την Αλαουέγια Ρισουάν, η οποία ήταν ανάπηρη, μόλις «λίγα βήματα» μακριά από το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ, μετέδωσε το BBC.

    Όπως είπε η οικογένεια στο BBC, στον Σολγκάμι δεν προσφέρθηκε υποστήριξη για να φύγει από το Σουδάν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα. Απλά του είπαν να πάει σε ένα αεροδρόμιο 40 χιλιόμετρα έξω από το Χαρτούμ, διασχίζοντας μια εμπόλεμη ζώνη, για να επιβιβαστεί σε μια πτήση με την οποία θα απομακρύνονταν από τη χώρα ξένοι πολίτες.


    Αντιμέτωπος ο ίδιος όπως και η σύζυγός του με την πείνα και χωρίς νερό, ο Σολγκάμι αναγκάστηκε να βγει από το σπίτι προς αναζήτηση βοήθειας. Πυροβολήθηκε τρεις φορές – στο χέρι, στο στήθος και στην πλάτη του – από ελεύθερους σκοπευτές. Επέζησε αφού μεταφέρθηκε σε ένα μέλος της οικογένειας σε άλλο μέρος του Χαρτούμ.

    Η οικογένεια ανέφερε ότι η σύζυγος του Σολγκάμι, η Αλαουέγια Ρισουάν, αφέθηκε μόνη της και ήταν αδύνατο να την προσεγγίσουν μέλη της οικογένειας, καθώς το σπίτι τους βρισκόταν σε μια περιοχή που περιβαλλόταν από ελεύθερους σκοπευτές. Το αποτέλεσμα ήταν η 80χρονη να πεθάνει από ασιτία.


    Η εγγονή της Σολγκάμι, η Αζχάρ, η οποία μεγάλωσε στο Χαρτούμ, είπε ότι το κτίριο της βρετανικής πρεσβείας ήταν «το πολύ τέσσερα βήματα μακριά» από το σπίτι του παππού και της γιαγιάς της. «Πληροφορήθηκα ότι είχαν 100 στρατιώτες που ήρθαν και απομάκρυναν το προσωπικό της πρεσβείας. «Δεν μπορούσαν να διασχίσουν τον δρόμο; Είμαι ακόμα πολύ απογοητευμένη μαζί τους», είπε.

    «Αυτό που συνέβη με τον παππού και την γιαγιά μου ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όχι μόνο από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF), όχι μόνο από τον (σουδανικό στρατό), αλλά και από τη βρετανική πρεσβεία, επειδή ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να έχουν εμποδίσει αυτό να συμβεί στον παππού και την γιαγιά μου», συμπλήρωσε η Αζχάρ.

    Ο Σολγκάμι κατάφερε να διαφύγει στην Αίγυπτο, όπου λαμβάνει ιατρική περίθαλψη αφού χειρουργήθηκε χωρίς αναισθητικό στο Χαρτούμ από τον γιο του, ο οποίος είναι γιατρός.

    Ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις δήλωσε: «Η τελευταία πτήση απομάκρυνσης πληθυσμού, που διοργάνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο, αναχώρησε στις 3 Μαΐου, ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης από οποιοδήποτε άλλο δυτικό κράτος. Η επιτυχημένη επιχείρηση εκκένωσης περισσότερων από 2.450 ατόμων με 30 πτήσεις, η συντριπτική τους πλειονότητα είναι Βρετανοί υπήκοοι και τα εξαρτώμενα μέλη τους.

    «Η περίπτωση του Σολγκάμι είναι εξαιρετικά θλιβερή. Η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση σημαίνει ότι το Σουδάν παραμένει επικίνδυνο. Η ικανότητά μας να παρέχουμε προξενική βοήθεια είναι πολύ περιορισμένη και δεν μπορούμε να παρέχουμε προσωπική υποστήριξη εντός του Σουδάν.

    Ο πόλεμος που ξέσπασε στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.800 ανθρώπους, σύμφωνα με τη μκο ACLED.

    Οι μάχες έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

    Περίπου 320.000 άλλοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ, η Αιθιοπία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Λιβύη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ