Δίκη Φιλιππίδη: Στα κόκκινο το… θερμόμετρο – Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ προέδρου και υπεράσπισης με αιχμές για μεροληψία σε βάρος του ηθοποιού

Ο Πέτρος Φιλιππίδης

Με αιχμές για μεροληψία της έδρας έναντι του κατηγορούμενου Π. Φιλιππίδη, ένταση και συνεχείς διακοπές της ακροαματικής διαδικασίας συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη του προφυλακισμένου ηθοποιού για δυο απόπειρες βιασμού και για βιασμού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος τριών γυναικών συναδέλφων του.

Η ένταση ξέσπασε στο ακροατήριο όταν η έδρα απέρριψε με ομόφωνη απόφασή της την ένσταση που υπέβαλε η υπεράσπιση του ηθοποιού, ζητώντας αποβολή της παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας ως προς την τρίτη γυναίκα που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη. Όπως είχε αναφέρει η υπεράσπιση, η έντασή της στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν κατατέθηκε το παράβολο, το οποίο, κατά τους συνηγόρους του ηθοποιού, δεν περιλαμβανόταν στη δικογραφία. Το δικαστήριο, ωστόσο, ομόφωνα απέρριψε την ένσταση υιοθετώντας την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα στο ακροατήριο η εισαγγελέας της έδρας. Με την εισαγγελική πρόταση συμφώνησαν οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας οι οποίοι μάλιστα απέδωσα στους συναδέλφους τους, τους δικηγόρους υπεράσπισης του Π. Φιλιππίδη, «αντιδεοντολογική δικηγορική συμπεριφορά» αλλά και προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δικηγόρος της δεύτερης καταγγέλλουσας, Ζαχαρίας Σαλούστρος.

«Με βάση τη νομολογία του Αρείου Πάγου εάν δεν είναι μέσα το παράβολο στη δικογραφία, δεν μπορείτε να τους νομιμοποιήσετε» ανέφερε ο εκ  των δικηγόρων του κατηγορούμενου ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος απευθυνόμενος προς το δικαστήριο. Από την πλευρά της η επίσης συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού, Κική Πακιρτζίδου, ανέφερε: «Εμείς δεν κάνουμε guest star εμφάνιση στα ποινικά δικαστήρια, εμείς έχουμε γράψει νομολογία».

Μάλιστα, η προσπάθεια της προέδρου της έδρας να μην υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις ανάμεσα στους συνηγόρους προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κ. Δημητρακόπουλου.

Μ. Δημητρακόπουλος: Θα ζητήσω να έρθει επιθεωρητής να παρακολουθεί τη δίκη έτσι όπως συντονίζεστε!

Πρόεδρος: Να ζητήσετε ό,τι θέλετε!

Σε κάθε τόνο η υπεράσπιση επέμεινε πως πρέπει να γίνει δεκτή η ένστασή της με αποτέλεσμα η πρόεδρος να τους επισημάνει στους συνηγόρους του Π. Φιλιππίδη πως αν διαφωνούν με την απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου, μπορούν να κάνουν έφεση και αίτηση αναίρεσης. «Με αυτό που λέτε, δημιουργείται η εντύπωση πως μπορεί να γίνεται η δίκη για το θεαθήναι» απάντησε ο κ. Δημητρακόπουλος ενώ η κυρία Πακιρτζίδου τόνισε: «Είπατε μόλις στον κ. Φιλιππίδη «για μας είστε ένοχος». Αυτό είναι μεροληψία εις βάρος του κατηγορουμένου. Θέλω διακοπή να συνεννοηθώ με εντολέα μου».

Πρόεδρος: Θέλετε να φύγω να έρθετε εσείς εδώ; Είμαστε δικαστήριο πρώτο βαθμού. Κύριε κατηγορούμενε εάν έχετε κάποιο παράπονο να μου το πείτε! Ενδεχομένως επειδή είμαστε και άπειροι όπως λέει και ο κ. συνήγορος  σας να κάνουμε και λάθος. Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε και εσείς τα δικαιώματα σας εάν θεωρείτε ότι μεροληπτούμε. Είμαστε πολύ νωρίς ακόμα, το δικαστήριο δεν έχει έρθει σε καμία απόφαση.

Κ. Πακιρτζίδου: Είναι απαράδεκτο να του λέτε «κάντε έφεση»

Ζ. Σαλούστρος: Τι είναι αυτά που λέτε; Έχουμε χάσει κάθε μέτρο;

Μ. Δημητρακόπουλος: Έτσι όπως το διατυπώσατε ήταν σαν να μας λέτε στην έφεση θα εκφράσετε και αντιρρήσεις σας.

Πρόεδρος: Εάν χρειαστεί…

Μ. Δημητρακόπουλος: Τώρα το λέτε αυτό.

Κ. Πακιρτζίδου: Εάν ήσασταν ο Φιλιππίδης και ήσασταν στο Κορυδαλλό δε θα λέγατε τόσο εύκολα εννοούσα κάτι άλλο… Μάλλον έχει μεταφερθεί το θέατρο εδώ πέρα, θέλω να συνεννοηθώ με κ. Φιλιππίδη.

Στο σημείο αυτό η δίκη διεκόπη για λίγο και όταν η συνεδρίαση άρχισε ξανά οι συνήγοροι επέμεναν πως η διατύπωση της προέδρου δεν ήταν ορθή.

«Αν υπήρχε μια γυναίκα που έλεγε ότι βιάσθηκε κατ’ εξακολούθηση και της το θύμισε ένας φίλος της πως θα σας φαινόταν;»

Κ. Πακιρτζίδου: Η υπεράσπιση παραμένει στη θέση που σας έχει εκφράσει. Αισθανόμαστε ότι έχετε σχηματίσει άποψη για τον παρόντα κατηγορούμενο. Ο κ. Φιλιππίδης κάθε απόγευμα γυρίζει στον Κορυδαλλό ενώ έχει δηλώσει ότι είναι αθώος. Στον κατηγορούμενο δεν είπατε ποτέ τι προβλήματα έχει, αν θέλει νερό. Στην προηγούμενη συνεδρίαση κάνατε και διάγνωση στην μάρτυρα, λέγοντας «μήπως σας έχει πέσει η πίεση;». Ξέρετε τι μου είπε ο εντολέας μου «έχει διερωτηθεί κανείς από την έδρα που γυρίζω και που πάω, εγώ δηλώνω αθώος και γυρίζω στον Κορυδαλλό». Η δήλωση σας η σημερινή φέρνει μεγάλη αμηχανία και προβληματισμό στην υπεράσπιση.

Πρόεδρος: Κύριε κατηγορούμενε, η συμπεριφορά μου απέναντι στην μάρτυρα ήταν ανθρώπινη. Προσπαθώ με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση να μπαίνω στη θέση όλων. Θέλω να έρθει η ώρα να σας ακούσω κι εάν και εσείς δεν είστε καλά, θα κάνω το ίδιο. Ξέρω τι σημαίνει πολύ καλά και μία ημέρα στη φυλακή, πόσο δύσκολη είναι για οποιονδήποτε.

Τελικά, η αντιπαράθεση μεταξύ συνηγόρων υπεράσπισης και έδρας πήρε τέλος δυο ώρες περίπου πριν τη λήξη τη συνεδρίασης και τότε ο κ. Δημητρακόπουλος άρχισε να εξετάζει τη δεύτερη γυναίκα που κατήγγειλε τον εντολέα του για απόπειρα βιασμού της. Όμως και στο σημείο αυτό υπήρξαν εντάσεις με τη πρόεδρο να διακόπτει τη δίκη για λίγα λεπτά. Όταν η έδρα επανήλθε ο κ. Δημητρακόπουλος συνέχισε την υποβολή ερωτήσεων στη μάρτυρα.

Μ. Δημητρακόπουλος: Αν υπήρχε μια γυναίκα που έλεγε ότι βιάσθηκε κατ’ εξακολούθηση και της το θύμισε ένας φίλος της πως θα σας φαινόταν;

Μάρτυρας: Δε θα σας απαντήσω.

Μ. Δημητρακόπουλος: Μας είπατε ότι δεν ξεχνιέται αυτό το βίωμα.

Μάρτυρας: Εγώ μίλησα για τον εαυτό μου. Δε μπορώ να απαντήσω για άλλους.

Μ. Δημητρακόπουλος: Πάντως δεν τον ξεχνάει;

Μάρτυρας: Εγώ προσωπικά δε θα ξεχνούσα.

Μ. Δημητρακόπουλος: Ποτέ συνέβη η απόπειρα βιασμού κατά τη δικιά σας άποψη;

Μάρτυρας: Την ημέρα ακριβώς δεν μπορώ να σας την πω. Το τοποθετώ όμως περί τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου του 2010.

Μ. Δημητρακόπουλος: Ποσά χρόνια πέρασαν για να κάνετε την καταγγελία;

Μάρτυρας: 11.

«Για μένα η Παπαχαραλάμπους, Δροσακη και Αναστασοπούλου ήταν…»

Στη συνέχεια η μάρτυρας ανέφερε πως το ερέθισμα για να προχωρήσει στην καταγγελία της ήταν η Σοφία Μπεκατώρου. Όμως, όπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια είχε ανεπίσημα γνωστοποιήσει σε κάποιους το σκηνικό της απόπειρας βιασμού που κατήγγειλε. Μεταξύ των προσώπων αυτών ήταν και ο σύζυγος της, όπως ανέφερε.

Πρόεδρος: Δηλαδή το 2013 όταν είχατε μιλήσει σε κάποιους ανθρώπους είχατε πει και όνομα ή μόνο το περιστατικό;

Μάρτυρας: Στο σύζυγο μου με όνομα, σε φίλους σε κάποιους είχα πει και όνομα και σε άλλους μόνο το περιστατικό. Σε κάποιους από εκείνους που το ανέφερα δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Μου πρόσθεσαν και αλλά περιστατικά.

Μ. Δημητρακόπουλος: Πως δεν το είπε κανείς πουθενά;

Μάρτυρας: Τα άτομα αυτά δεν το έκαναν αυτό ποτέ.

Μ. Δημητρακόπουλος: Όλοι μετά τη Μπεκατωρου ε;

Μάρτυρας: Για μένα η Παπαχαραλάμπους, Δροσακη και Αναστασοπούλου ήταν…

Μ. Δημητρακόπουλος: Μιλήσατε με αυτές;

Μάρτυρας: Όχι, δεν τις γνώριζα.

Μ. Δημητρακόπουλος: Απλώς πληροφορηθήκατε τις καταγγελίες; Τον κατήγγειλαν για βιασμό;

Μάρτυρας: Όχι. Αλλά τον κατήγγειλαν για παραβατική, κακοποιητική, σεξουαλική συμπεριφορά και εκδικητική.

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 27 Μαΐου.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες