ΣτΕ: Ακύρωσε το αναγκαίο ελάχιστο ανάστημα ανδρών και γυναικών για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς στρατιωτικών σχολών

Αντίθετη στο Σύνταγμα αλλά και το ενωσιακό δίκαιο είναι η προϋπόθεση του ελάχιστου αναστήματος για την συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε διαγωνισμό κατάταξης των στρατιωτικών σχολών, η οποία προβλέπεται με υπουργική απόφαση του 2017. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσε την επίμαχη απόφαση που θέτει ως αναγκαίο προσόν για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό κατάταξης των στρατιωτικών σχολών ως ελάχιστο ανάστημα 1.65 μ. για γυναίκες και 1.70 μ. για άνδρες.
Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από την Ολομέλεια ΣτΕ (1363/2021) και με αυτή έγινε δεκτή έφεση που είχε καταθέσει υποψηφία στο διαγωνισμό δοκίμων Λιμενοφυλάκων κατά απόφαση της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Η εν λόγω υποψήφια είχε αποκλεισθεί από διαγωνισμό, επειδή είχε ύψος 1,63 μ. και όχι 1.65, όπως ορίζει η απόφαση. Το Διοικητικό Εφετείο δεν τη δικαίωσε, κάτι που έκανε το ΣτΕ με την απόφαση που εξέδωσε.
Όπως έκριναν τα μέλη της Ολομέλειας ΣτΕ (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αναστασία – Μαρία Παπαδημητρίου) ο ορισμός ως αναγκαίας προϋπόθεσης του ελαχίστου αναστήματος – για μεν τους άνδρες υποψηφίους 1,70 μ., για δε τις γυναίκες υποψήφιες 1.65 μ. – προκαλεί διάκριση εις βάρος των γυναικών εν δυνάμει υποψηφίων, καθώς τις αποκλείει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες εν δυνάμει υποψηφίους.
Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε το ΣτΕ, η διάκριση αυτή, «αντιβαίνει τόσο στο ενωσιακό δίκαιο, όσο και στις συνταγματικές αρχές περί ισότητας των φύλων, αξιοκρατίας και αναλογικότητας, δεδομένου ότι δεν αιτιολογείται αντικειμενικώς ως προς την προσφορότητα και αναγκαιότητα του συγκεκριμένου ελαχίστου ορίου, η δε άσκηση της ευρείας, κατ’ αρχήν, ευχέρειας του κανονιστικού νομοθέτη προς θέσπιση των αναγκαίων προσόντων των υποψηφίων λιμενοφυλάκων υπερέβη εν προκειμένω, ενόψει των αλλεπαλλήλων και άνευ αποχρώντος λόγου αυξομειώσεων των προβλεπομένων ελαχίστων ορίων αναστήματος, το αναγκαίο μέτρο και τα τιθέμενα με τις ως άνω υπερνομοθετικές διατάξεις και αρχές όρια».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Αστακός» η Αθήνα λόγω EUMED 9: Πού και ποιες ώρες θα διακοπεί σήμερα η κυκλοφορία – Αλλαγές σε Μετρό, Προαστιακό
Δολοφονία στην Κυπαρισσία: Θα παραδοθεί σήμερα ο Ρουμάνος
Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 23χρονος που εξανάγκαζε ανήλικη σε ερωτική επαφή
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες