15 C
Athens
13.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: Εκπαιδευτικοί και γονείς, ζητούν να σταματήσουν τα self-test σε καθηγητές και μαθητές


    Την κατάργηση του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό (self-test) στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ανήλικα παιδιά, τα οποία είναι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
    Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» την σχετική από 10.4.2021 κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.), που προβλέπει υποχρεωτικά self-test στους μαθητές, όπως επίσης ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη κ.υ.α.
    Υποστηρίζουν, ότι η προσβαλλόμενη κ.υ.α. αντίθετη στις επιταγές των άρθρων 4 (ισότητα), 5 (προστασία προσωπικότητας), 21 (προστασία νεότητας και υγείας) και 25 (αρχή αναλογικότητας) του Συντάγματος και παραβιάζει την διεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρώθηκε με νόμο από την Ελλάδα το 1998) που ορίζει ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του».
    Την ίδια στιγμή παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (νόμος 2101/1992), την Ευρωπαϊκή σύμβαση για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών (νόμος 2502/1997), όπως και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
    Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση εισόδου των μαθητών οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ στα σχολεία προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA, «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του», που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων.
    Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι η διενέργεια διαγνωστικού τεστ είναι επικίνδυνη, όπως προκύπτει και από το φυλλάδιο «οδηγιών ατομικής χρήσης» και η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται όταν το τεστ διενεργείται από ανήλικο και ιδίως κάτω των 13 ετών.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ