11.2 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΣτΕ: Να ακυρωθεί η απόφαση που απαγόρευσε, λόγω κορονοϊού, τη λειτουργία στις εκκλησίες, ζητούν τέσσερις δικηγόροι

    Αντισυνταγματικό και παράνομο είναι το μέτρο που επέβαλλε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για προσωρινή απαγόρευση τέλεσης λειτουργιών στις Εκκλησίες της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τέσσερις δικηγόροι, οι οποίοι ζητούν την αναστολή αλλά και την ακύρωση του μέτρου, σημειώνοντας πως μόνη αρμόδια για να αποφασίσει επί του ζητήματος της τέλεσης θείας λειτουργίας είναι η Ιερά Σύνοδος και όχι η κυβέρνηση.
    Συγκεκριμένα, οι τέσσερις προσφεύγοντες στρέφονται κατά της υπ΄ αριθμ. 2867/Υ1/2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας, που επέβαλλε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020.
    Οι δικηγόροι στην προσφυγή που κατέθεσαν στο ΣτΕ, υποστηρίζουν πως μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, είναι αντίθετο στα άρθρα 13 και 25 του Συντάγματος και κυρίως στο άρθρο 3 που ορίζει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
    Ακόμη οι τέσσερις δικηγόροι, δυο άντρες και δυο γυναίκες, κάνουν λόγο για παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος, το οποίο στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπογραμμίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.
    Επίσης, αναφέρουν πως παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.
    Η συγκεκριμένη προσφυγή προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 5 Μαΐου 2020 στο ΣτΕ.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ