16.9 C
Athens
15.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: «Πράσινο φως» για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – Απορρίφθηκαν οι προσφυγές του Δήμου Χαϊδαρίου


    Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο σχήμα συμφερόντων του ομίλου Γιώργου Προκοπίου. Και αυτό καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με αποφάσεις σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, απέρριψε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί κατά της μεταβίβασης. Και οι δυο προσφυγές (αιτήσεις ακύρωσης) είχαν κατατεθεί από το Δήμο Χαϊδαρίου και είχαν συζητηθεί στην Ολομέλεια ΣτΕ στις 11 Μαρτίου του 2022.

    Ο συγκεκριμένος Δήμος είχε στραφεί κατά των διαγωνισμών της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και της ειδικής διαχείρισης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τους οποίους ανακηρύχθηκε, τον Ιούλιο του 2021, πλειοδότης ο συγκεκριμένος όμιλος, έναντι τιμήματος 37,3 εκατ. ευρώ.
    Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη μεταβίβαση έχει μπλοκαριστεί προσωρινά από τον περασμένο Δεκέμβριο με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ.


    Τώρα, όμως, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε τις προσφυγές κρίνοντας ότι η διαφορά πού προέκυψε είναι ιδιωτικού δικαίου και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητά του αλλά στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων.

    Η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ

    Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΣτΕ Δ. Σκαλτσούνης αναφέρει: «Το Δικαστήριο απέρριψε την πρώτη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά (α) της από 4.6.2021 προκήρυξης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου – ΕΤΑΔ ΑΕ για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση ακινήτου-τμήματος της μείζονος έκτασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εμβαδού 332.137,34 τ.μ. και β) της από 7.7.2021 απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, περί ανακήρυξης οριστικού πλειοδότη, αφού έκρινε, με μειοψηφία ενός μέλους, ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς».

    Σύμφωνα με το ΣτΕ, η απόρριψη της προσφυγής του Δήμου στηρίζεται στο εξής νομικό σκεπτικό: «ι) το περιλαμβανόμενο στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο τμήμα παλαιού αιγιαλού περίπου 216 στρεμμάτων ανήκει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, ως τμήμα της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (άρθρα 2 παρ. 5 ν. 2971/2001, 196 παρ. 4 ν. 4389/2016), η δε μεταγενέστερη νομοθετική τροποποίηση του χαρακτήρα του παλαιού αιγιαλού και ο χαρακτηρισμός του ως κοινοχρήστου (άρθρο 24 ν. 4607/2019), ερμηνευόμενη καθ’ ύλην και κατά χρόνον, δεν καταλαμβάνει το μεταβιβαζόμενο τμήμα παλαιού αιγιαλού· ιι) το υπόλοιπο τμήμα του μεταβιβαζομένου ακινήτου, 116 περίπου στρεμμάτων, περιήλθε στην κυριότητα της ΕΤΑΔ μετά από σύμβαση ανταλλαγής με την Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου».


    Ακόμη, το ΣτΕ «λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη στο άρθρο 8 παρ. 1 του ν. 4664/2020 (ως ισχύει) και μνημονευόμενη στην ως άνω προκήρυξη δυνατότητα του λειτουργούντος νομίμως ναυπηγείου να συνάψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο περί αποκλειστικής χρήσης επί της ζώνης ή τμημάτων της ζώνης αιγιαλού έμπροσθεν των εγκαταστάσεων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και επί του αναγκαίου θαλάσσιου χώρου, αντί ανταλλάγματος (το ύψος του οποίου έχει ήδη καθορισθεί με την απόφαση του Προϊσταμένου της Γ.Δ. Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης), για τη σύναψη της οποίας ο λειτουργών νομίμως ναυπηγείο υποβάλλει αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά Νήσων Δυτικής Αττικής (άρθρο 1 της ως άνω απόφασης), έκρινε, με μειοψηφία δύο μελών, ότι αιτιάσεις κατά της ως άνω παραχώρησης μπορούν να προβληθούν μόνο κατά της ρητής ή τεκμαιρόμενης αποδοχής του σχετικού αιτήματος, όχι δε στο πλαίσιο της παρούσας δίκης κατά πράξεων της ΕΤΑΔ και ότι, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζεται η προαναφερόμενη κρίση περί έλλειψης δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου».

    Η απόρριψη της δεύτερης προσφυγής

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στην απόρριψη της δεύτερης προσφυγής το ΣτΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Δικαστήριο απέρριψε τη δεύτερη αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Χαϊδαρίου κατά α) της από 3.6.2021 πρόσκλησης του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ (η οποία έχει υπαχθεί στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης των άρθρων 68 επ. του ν. 4307/2014) για τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την εκποίηση ενός ενιαίου λειτουργικού συνόλου περιουσιακών στοιχείων της, αποτελούμενου από οικόπεδο 350.745,10 τ.μ. με βιοτεχνικές – βιομηχανικές εγκαταστάσεις· β) της από 7.7.2021 έκθεσης του ειδικού διαχειριστή της ΕΝΑΕ περί περάτωσης του διαγωνισμού και ανακήρυξης πλειοδότη, αφού έκρινε ομοφώνως ότι στερείται δικαιοδοσίας για την εκδίκασή της, δεδομένου ότι πρόκειται περί ιδιωτικής διαφοράς. Τούτο, διότι η σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης, η οποία καταρτίζεται μεταξύ του ειδικού διαχειριστή, ως ασκούντος τη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικής επιχείρησης που έχει πτωχευτική ικανότητα, και του υπερθεματιστή στον διενεργηθέντα πλειοδοτικό διαγωνισμό, είναι σύμβαση του ιδιωτικού δικαίου, η δε διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού (ως εν προκειμένω) που κατατείνει στη σύναψη της σύμβασης αυτής, εντάσσεται και αυτή εξ ολοκλήρου στη σφαίρα του ιδιωτικού δικαίου, με συνέπεια οι αναφυόμενες καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του (από την προκήρυξη έως την κατάρτιση της σύμβασης) διαφορές να είναι ιδιωτικές και να υπάγονται στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων».

    Η δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ αναμένεται εντός του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ