23.4 C
Athens
18.6 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά του προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους – Και δικαστές ανάμεσα στους προσφεύγοντες


    Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδοθούν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι αποφάσεις της επί των προσφυγών που έχουν κατατεθεί ενώπιον της κατά του προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid – 19 και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

    Οι προσφυγές αυτές συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου χωρίς μάλιστα να υπάρχει φυσική παρουσία νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου στη δίκη.


    Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του προστίμου των 100 ευρώ, είναι ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα, όλοι άνω των 60 ετών.

    Μάλιστα, με την έναρξη της συζήτησης των προσφυγών τέθηκε ζήτημα αναβολής της δίκης εγγράφως εκ μέρους του Δημοσίου, το οποίο και απορρίφθηκε. Στη συνέχεια η εισηγήτρια των υποθέσεων σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη επισήμανε ότι με δύο έγγραφα του δικαστηρίου ζητήθηκε από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου και τον ΕΟΠΠΥ, να αποστείλουν έγγραφα και στοιχεία στο δικαστήριο που αφορούν στην εκδικαζόμενη υπόθεση, κάτι που δεν έγινε.

    Από την πλευρά τους οι συνήγοροι των προσφευγόντων άσκησαν έντονη κριτική στην στάση του Δημοσίου, χαρακτηρίζοντας την προσβλητική για το δικαστήριο. Ανέφεραν ακόμη πως αν το ΣτΕ απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης για το θέμα του προστίμου, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η Πολιτεία να τους υποχρεώνει όσους δεν εμβολιάζονται να πληρώνουν τα νοσήλια σε περίπτωση κατά την οποία νοσήσουν. Επιπλέον, χαρακτήρισαν το πρόστιμο «κατάπτυστο» και ότι αυτό αποτελεί «ωμό ανήθικο εκβιασμό». Τέλος, ανέφεραν πως η επίμαχη απόφαση με την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ