17.6 C
Athens
14.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Στις φυλακές Κορυδαλλού ο Παπαντωνίου και η σύζυγός του

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται ο Γιάννος Παπαντωνιου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου.
    «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη (σ.σ.: είχε δηλώσει πως οι εκλογές θα κερδηθούν αν κάποιοι μπουν στη φυλακή) εφαρμόζεται γενικά» ήταν τα μόνα λόγια που ψέλλισε ο Γιάννος Παπαντωνίου εξερχόμενος από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, λίγη ώρα μετά τη χθεσινή δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκαν προφυλακιστέοι για νομιμοποίηση εσόδων από μίζες στα εξοπλιστικά.
    Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που κρίνεται προσωρινά κρατούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του, που μετά τη μαραθώνια απολογία τους διανυκτέρευσαν στο τμήμα Μεταγωγών και από εκεί θα μεταφερθούν στις φυλακές Κορυδαλλού, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους έχει αποδώσει η ελληνική Δικαιοσύνη.
    Το αδίκημα που τους έχει αποδοθεί – νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα – αφορά σε 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, ποσό που σύμφωνα με το κατηγορητήριο δόθηκε στον πρώην υπουργό ως δώρο για τη σύμβαση εξοπλιστικού προγράμματος, το 2003, που αφορούσε στην αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό έξι φρεγατών τύπου «S».
    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γιάννος Παπαντωνίου διατηρούσε επτά τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και μέσω ενός δικτύου 37 υπο-λογαριασμών διακινήθηκε μέρος του «μαύρου» χρήματος ώστε να σβηστούν τα ίχνη του. Σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς συνδικαιούχος ήταν και η σύζυγος Παπαντωνίου για αυτό και βρέθηκε και εκείνη κατηγορούμενη.
    Οι δύο ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμάνη και Γ. Ευαγγέλου που χειρίζονται την υπόθεση υπέβαλλαν στο ζεύγος Παπαντωνίου πλήθος ερωτήσεων για τη διακίνηση και κυρίως για την προέλευση των συγκεκριμένου ποσού. Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός προέβαλλε το επιχείρημα πως όλα τα χρήματα είναι νόμιμα και καθαρά και πως το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα ωφέλησε το ελληνικό δημόσιο και δεν το ζημίωσε με 400 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο.
    Ωστόσο, οι ανακριτές δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματά τους και αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση.
    Το κατηγορητήριο αναφέρει μάλιστα πως τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα είναι μέρος ενός ποσού ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που διατέθηκε για να προτιμηθεί συγκεκριμένος υποκατασκευαστής για την αναβάθμιση των φρεγατών, έναντι άλλων.
    Η πολιτική του πορείαΟ Γ. Παπαντωνίου δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στις τάξεις του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι το 1980, οπότε και δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος είχε ενθουσιαστεί από μία επιστημονική δημοσίευσή του για την ειδική σχέση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ.
    Το 1981 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Εκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου), του 1990, του 1993, του 1996, του 2000 και του 2004.
    Στις 15 Νοεμβρίου 1988 αντικατέστησε στη Βουλή τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Λάζαρη.
    Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας από το 1994, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από το 1996 έως τον Οκτώβριο του 2001, και υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ