19.4 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Στον Άρειο Πάγο σήμερα η κακοποιημένη Ιρανή που ζητάει να μην εκδοθεί στη χώρα της


    Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Ιρανής Σαραρέ Κχαντεμί, η οποία ήρθε στην Ελλάδα με την εξάχρονη κόρη της προκειμένου να γλυτώσει από τον σύζυγό της και το καθεστώς.
    Η 37χρονη μητέρα καταζητείται με ένταλμα της Ιντερπόλ γιατί διέφυγε από τον σύζυγό της, ο οποίος κακοποιούσε αυτή και την κόρη της.
    Σήμερα θα παραστεί στο 6ο τμήμα του Αρείου Πάγου ζητώντας από την Ελληνική Δικαιοσύνη να απορριφθεί το αίτημα έκδοσής της στο Ιράν, από το οποίο έφυγε το περασμένο καλοκαίρι μαζί με την κόρη της.
    Πρωτοδίκως είχε αποφασιστεί η έκδοσή της και τώρα η 37χρονη ελπίζει σε μια διαφορετική απόφαση από τον Άρειο Πάγο.
    Κακοποίηση με… αποζημίωση
    Η ιστορία της έγινε γνωστή όταν το δημοσίευσε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, ο Απόστολος Δοξιάδης, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον μητέρας και παιδιού, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να βρεθεί στα χέρια του ιρανικού καθεστώτος μία ταλαίπωρη γυναίκα που πήγε να σώσει τον εαυτό της και το παιδί της από έναν τυραννικό άνδρα.
    Μητέρα και κόρη είχαν πέσει θύματα κακοποίησης κατ’ επανάληψη. Εξάλλου αυτό επιβεβαιώνεται ακόμη και από το ιρανικό αίτημα έκδοσης, που βγήκε μετά τη μήνυση του συζύγου της Σαραρέ και όπου αναφέρεται πως της είχε σπάσει το χέρι. Ωστόσο, το «αμίμητο», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Δοξιάδης, είναι πως στο αίτημα έκδοσης αναφέρεται πως «ναι μεν ο άνδρας της Σαραρέ της έσπασε το χέρι, αλλά της έδωσε μία μικρή οικονομική αποζημίωση!».
    Σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο, η πράξη της Σαραρέ να πάρει την κόρη της θεωρείται απαγωγή και τιμωρείται με ελάχιστο δεκαπέντε έτη φυλάκισης. «Αλλά τα πράγματα είναι χειρότερα για εκείνη: ο άνδρας της την έχει κατηγορήσει στο Ιράν για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, πράγμα που μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και με την ποινή του θανάτου» σημειώνει ο Απόστολος Δοξιάδης.
    Σχολιάζει βέβαια πως η κατηγορία για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται στους λόγους έκδοσης, καθώς δεν περνούσε στο ένταλμα της Ιντερπόλ, αλλά εάν τελικώς εκδοθεί θα ισχύσει στο Ιράν. «Επιπλέον, και ακόμα χειρότερο, οι Ιρανοί πολίτες που ζητούν άσυλο σε ξένη χώρα και τελικά εκδίδονται, θεωρούνται με την επιστροφή τους αυτοδικαίως “προπαγανδιστές κατά του καθεστώτος και εχθροί του”, κατηγορίες που έχουν σχεδόν σίγουρη τη θανατική καταδίκη» τονίζει.
    Εκτέλεση και γάμος
    «Αν η Σαραρέ εκδοθεί στο Ιράν, κατά πάσα πιθανότητα θα εκτελεστεί. Όσο για τη μικρή Ντιάνα, θα περάσει στην “επιμέλεια” του βασανιστή της πατέρα, ο οποίος έχει το δικαίωμα, μόλις η μικρή κλείσει τα εννιά της χρόνια, να την παντρέψει (!) με γαμπρό που θα διαλέξει ο ίδιος» εξηγεί.
    Στο πλευρό της είναι και φυλακισμένες του Κορυδαλλού, μεταξύ αυτών και η Πόλα Ρούπα, αλλά και διάφοροι σύλλογοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Διαβάστε επίσης:
    https://lawandorder.gr/Article/57678/anavoli-stin-ypothesi-apelasis-tis-iranis-miteras/



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ