15.6 C
Athens
9.1 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (εικόνες)

    «Εκμετάλλευση, πόλεμος και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση των λαών»: Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), εργατικά σωματεία, φορείς των αυτοαπασχολούμενων και Φοιτητικοί Σύλλογοι απόψε στο Σύνταγμα τιμώντας την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, και υψώνοντας τη φωνή τους «ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν».
    Μιλώντας στη συγκέντρωση η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα απηύθυνε «θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες αγωνίστριες της ζωής, που βιώνουν την εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κάθε μορφής βία». «Από τη σημερινή μας συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις γυναίκες της Ουκρανίας και της Ρωσίας που ζουν τη βαρβαρότητα του πολέμου. Είμαστε στο πλευρό των λαών που βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής» πρόσθεσε.
    «Τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και ξεσηκωνόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Δεν στοιχιζόμαστε πίσω από κανένα ιμπεριαλιστικό σχέδιο και πίσω από κανένα ιμπεριαλιστικό μηχανισμό. Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα των λαών για να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς πόλεμο» υπογράμμισε η Χ. Σκαλούμπακα, σημειώνοντας «γι’ αυτό δυναμώνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, χωρίς να δίνουμε συγχωροχάρτι σε καμία ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή». «Μέσα στη συλλογική δράση μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων που τσακίζει τη ζωή μας και ευθύνεται για τη γυναικεία ανισοτιμία» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της. Είπε ότι στο έδαφος της ταξικής εκμετάλλευσης«αναπτύσσονται η ενδοοικογενειακή βία, οι βιασμοί, οι δολοφονίες γυναικών» τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «είμαστε στην αντιπέρα όχθη από κυβερνήσεις, ιμπεριαλιστικούς ενώσεις και ΜΚΟ που καλούν τις γυναίκες να αγωνιστούν ενάντια στην “πατριαρχία” και στους “άνδρες καταπιεστές” για να χάσουν από τα μάτια τους το καθοριστικό στοιχείο που διαιωνίζει τη γυναικεία ανισοτιμία, δηλαδή την ταξική εκμετάλλευση». «Μόνο η συλλογική δράση μπορεί να γίνει ασπίδα και όπλο μας για να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Στην ένωσή μας βρίσκεται η δύναμη, βρίσκεται η διέξοδος» τόνισε η Χ. Σκαλούμπακα.
    «Το πιο κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή, αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα είναι η απαίτηση να απεμπλακεί τώρα η χώρα μας από αυτό τον πόλεμο» τόνισε στην ομιλία της η Έφη Χαλιού πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό. «Χρειάζεται τώρα να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη του αγώνα, την οργάνωση της πάλης για τις δικές μας ανάγκες. Βάζουμε στο επίκεντρο της πάλης όλα τα άμεσα ζητήματα για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας της,τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός, οι εργάτες και οι γυναίκες της τάξης μας δε θα αποδεχτούμε καμία θυσία στα δικαιώματά μας για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου».
    «Πρέπει να απαντήσουμε στα παιδιά μας, στους συναδέλφους μας και σε κάθε άνθρωπο, πως ανάμεσα σ’ αυτούς που θέλουν να μοιράσουν τον πλούτο που παράγουν οι λαοί, εμείς δεν μπορούμε να διαλέγουμε στρατόπεδο» τόνισε στη ομιλία της η Ηρώ Γενετζάκη, μέλος ΔΣ Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Α’ Αθήνας. «Εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι της Αθήνας ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες για την προστασία του εισοδήματός μας, για την αξιοπρέπεια της δουλειάς μας, για την προάσπιση της υγείας μας, για το δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας είτε μισθωτής είτε αυτοαπασχολούμενης στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, στη δημιουργική ζωή» σημείωσε.
    Ανέφερε ότι οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες δεν έχουν τίποτα κοινό με τη γυναίκα επιχειρηματία, λέγοντας χαρακτηριστικά «το ότι είμαστε όλες γυναίκες, δεν σημαίνει πως είμαστε και όλες ταξικά ίσες» και κάλεσε σε συλλογικό αγώνα σημειώνοντας: «Η λαϊκή πάλη είναι καθημερινά μάθημα βαθιάς γνώσης, είναι συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Είναι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα στο σχολείο του καθημερινού αγώνα και την οικογένεια. Αυτά και τόσα άλλα αποκαλύπτονται στο ταξίδι για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση».
    «Εμείς οι φοιτητές απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εις βάρος άλλων λαών και που ταυτόχρονα μετατρέπουν το λαό μας σε θύμα, ως στόχο αντιποίνων με τις διάφορες προειδοποιήσεις που δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου» τόνισε στη ομιλία της η Βάλια Μπεράτη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των φοιτητών και στον αγώνα τους για την δημιουργία εκείνων των κοινωνικών και οικονομικών όρων «ώστε οι νέες φοιτήτριες να μην εγκλωβίζονται σε παθογόνες σχέσεις, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά». «Η κάθε φοιτήτρια μπορεί και πρέπει να δυναμώσει τη συλλογική οργάνωση, τη διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη μόρφωση, την εργασία, τη δημιουργική ζωή, μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους. Εκεί χτίζεται πραγματική ασπίδα προστασίας για την καθεμία και τον καθέναν που βιώνει την πολύμορφη βία, τις διακρίσεις» τόνισε, τέλος η Β. Μπεράτη.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ