19.3 C
Athens
17.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Συνέντευξη στο L&O του ποινικολόγου Βασίλη Ταουξή


    Aφορμή για την συνέντευξη αποτέλεσε η συμπλήρωση τριών ετών από την ίδρυση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, η οποία σήμερα έχει μέλη της περί τους 4. 500 δικηγόρους από όλη την Ελλάδα.
    Ο κ. Ταουξής, αναφέρεται στην προσφορά της Ένωσης στον κόσμο της δικηγορίας και αποκαλύπτει τον επόμενο στόχο της που είναι, όπως λέει, η δημιουργία περιφερειακού δικηγορικού συμβουλίου με εκπροσώπους δικηγόρους από τα όλα τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία της χώρας.
    Ακόμη, ο γνωστός δικηγόρος μιλάει για τα συνέδρια, τις ημερίδες και τις εκδηλώσεις που οργάνωσε όλα αυτά τα χρόνια η Ένωση με περισσότερους από 1000 ομιλητές, αριθμός δυσθεώρητος, όπως λέει, για οποιαδήποτε άλλη Ένωση.
    Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ταουξή στο «L&O» έχει ως εξής:
    «L&O»: Πως γεννήθηκε η ιδέα για την ίδρυση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων;
    – Β. Ταουξής: Πλησιάζω τα 40 έτη ποινικής δικηγορίας και εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχα διαπιστώσει ένα κενό στην αντιμετώπιση των συλλογικών προβλημάτων των ποινικολόγων και γενικά των μαχόμενων δικηγόρων, κυρίως σε προβλήματα της τρέχουσας καθημερινότητας της ποινικής δικηγορίας.
    Οραματίστηκα μαζί με άλλους εκλεκτούς δικηγόρους, όπως τον αείμνηστο Αλέξανδρο Κατσαντώνη, του οποίου υπήρξα μαθητής, και άλλους «γίγαντες» της ποινικής δικηγορίας, τον αείμνηστο Φραγκίσκο Ραγκούση, το Νίκο Μαυρομάτη, τον αείμνηστο Στυλιανό Παπαγεωργίου – Γονατά καθηγητή Ποινικού Δικαίου αλλά και νεώτερους δικηγόρους, όπως τον Γιάννη Γλύκα, τον Ευτύχιο Αλιγιζάκη, τον Θεόδωρο Μάντα, τον Δημήτρη Γκαβέλα, τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, τον Γιάννη Καλογριδάκη κ.ά να καλύψουμε αυτό το κενό. Επιδιώξαμε – και το καταφέραμε -να δώσουμε βήμα και λόγο σε δημοσία fora σε πολλούς συναδέλφους που μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλεισμένοι από τις επιστημονικές ενώσεις, σε συναδέλφους της περιφέρειας – επαρχίας, σε νεαρούς δικηγόρους και ασκούμενους αλλά και σε πραγματογνώμονες και σε εκπροσώπους των φυλακών κ.ά.
    – Η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων βρίσκεται ήδη τρία χρόνια στο προσκήνιο της δικηγορίας. Ποια η προσφορά της μέχρι σήμερα;
    – Στα τρία αυτά χρόνια ζωής της Ένωσης, καταφέραμε το ακατόρθωτο: Οργανώσαμε 18 συνέδρια – ημερίδες σε Κορυδαλλό, Αθήνα, Μαρούσι Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο Κοζάνη, Ξάνθη, Μυτιλήνη, Ηράκλειο Κρήτης, Θήβα και αλλού. Οργανώσαμε περίπου 25 μικρές εκδηλώσεις σε πάμπολλους Δικηγορικούς Συλλόγους (Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκίδα, Πάτρα, Ναύπλιο, Αθήνα Πειραιά, Κοζάνη, Ζάκυνθο, Λάρισα, κ.α.). Στις ημερίδες μας μίλησαν εκπρόσωποι των δικαστών και των εισαγγελέων όλων των βαθμίδων αλλά και έγκριτοι καθηγητές από όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια της χώρας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής, Ιωαννίνων Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας αλλά και από το Πανεπιστήμιο Frederick Κύπρου και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).
    – Τι προέκυψε από όλες αυτές της δραστηριότητες της Ένωσης σας;
    – Στο βήμα των ημερίδων και των εκδηλώσεων που οργανώσαμε έχουν ανέβει και έχουν μιλήσει εκατοντάδες δικηγόροι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, διευθυντές από πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, πραγματογνώμονες όλων των ειδικοτήτων που άπτονται του επιστημονικού επαγγελματικού μας πεδίου και βεβαίως νεαροί και νεαρές δικηγόροι και ασκούμενοι, ώστε να ακούσουμε και τις δικές τους αγωνίες και τις δικές τους απόψεις.
    Συνολικά στα συνέδρια, τις ημερίδες και τις εκδηλώσεις που οργανώσαμε έχουν ανέβει στο βήμα περίπου 1.150 ομιλητές, αριθμός δυσθεώρητος για οποιαδήποτε άλλη Ένωση. Από τη σύμφυση αυτή των ιδεών και των προτάσεων προέκυψαν γόνιμα συμπεράσματα και προοπτικές. Προσπαθήσαμε την συνισταμένη αυτών των απόψεων να την προωθήσουμε σε επιστημονικό επίπεδο με ανακοινώσεις, αναρτήσεις και δημοσιεύσεις και σε πρακτικό επίπεδο με επισκέψεις και επαφές με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, των Εφετείων και των Εισαγγελιών όλης της χώρας, με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    – Πόσα μέλη απαριθμεί σήμερα η Ένωσή σας και ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
    – Τα μέλη της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων είναι 4.500 δικηγόροι από όλη την Ελλάδα. Το επόμενο στοίχημά μας είναι η δημιουργία περιφερειακού δικηγορικού συμβουλίου με εκπροσώπους δικηγόρους από τα όλα τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία της χώρας. Με τον τρόπο αυτό ο νομικός κόσμος της Περιφέρειας θα μπορέσει να συμμετάσχει στο νομικό και επαγγελματικό γίγνεσθαι της εποχής μας. Μάλιστα, στις 19 Νοεμβρίου έχουμε γενικές εκλογές για την ανάδειξη τόσο του νέου κεντρικού συμβουλίου όσο και του νεοσύστατου περιφερειακού δικηγορικού συμβουλίου.
    Επιπλέον, με μια συμβολική κίνηση πρωτοπορούμε και στηρίζουμε στην προσπάθεια των πολιτικών δυνάμεων για την ψήφο των αποδήμων. Στο περιφερειακό δικηγορικό συμβούλιο θα συμμετάσχουν και Έλληνες δικηγόροι που ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν σε χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, χώρες της Ευρώπης, Κύπρο, κ.ά).
    Επίσης, είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων ώστε αγάλματα από τις αποθήκες των μουσείων ή αντίγραφα τους να τοποθετηθούν και να διακοσμούν Δικαστικά Μέγαρα της Ελλάδας, κατά το πρότυπου των Δικαστικών Μεγάρων του Ναυπλίου και της Σύρου.
    – Έχετε επαφή ως Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με άλλες αντίστοιχες Ενώσεις στο εξωτερικό;
    – Στα τρία έτη της λειτουργίας της Ένωσης μας έχουμε τύχει τέτοιας αναγνώρισης, ώστε δεχθήκαμε πρόταση από την Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων να εγγραφούμε ως Ένωση στην Ένωση Ευρωπαίων Ποινικολόγων. Να έχουμε δηλαδή συνεργασία σε επιστημονικό επίπεδο μαζί της σαν Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και όχι ως φυσικά πρόσωπα. Όπως έχουμε άλλωστε πράξει και με το μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου και έπεται συνέχεια. Το σημαντικότερο για εμάς είναι αποφύγαμε τη λογική του Αθηνοκεντρισμού και διαγράψαμε από το λεξιλόγιο μας την φιλοσοφία μας την λογική του Κονκλαβίου.
    – Ποιά είναι η προσφορά της Ένωσης στην καθημερινότητα του μαχόμενου δικηγόρου;
    – Μεταξύ άλλων δημιουργήσαμε εξαιρετικά γραφεία για την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων στο χώρο του Εφετείου Αθηνών. Πρόκειται για μια ευγενική παραχώρηση του πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή. Ακόμη, εξασφαλίσαμε δωρεά από την οικογένεια του αείμνηστου δικηγόρου Λάρισας, Νικόλαου Μίχη, περίπου 500 δερματόδετους νομικούς τόμους για τη δημιουργία της νομικής βιβλιοθήκης μας, η οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους τους συναδέλφους μας.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ