19.3 C
Athens
16.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
More

    Συνέλευση Ένωσης Εισαγγελέων: Αιχμές Φλωρίδη για δικηγόρους – Μέλη νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που νομοθετούσαν για τους πελάτες τους


    Παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, εκπροσώπων κομμάτων, δικαστικών ενώσεων, κ.ά, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ). Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκαν ο νέος δικαστικός χάρτης και οι επικείμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας τις οποίες πρόσφατα παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Μιλώντας στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μείζον ζήτημα της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην 147η παγκόσμια θέση στο θέμα των καθυστερήσεων. Μάλιστα, ο κ. Φλωρίδης άφησε αιχμές για τη συμμετοχή, κατά το πρόσφατο παρελθόν, δικηγόρων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που νομοθετούσαν για τους πελάτες τους.


    Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη, τάχθηκε υπέρ των επικείμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά ωστόσο άσκησε κριτική των τροποποιήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε γενικευμένη αμφισβήτηση των λειτουργών και συλλειτουργών της χώρας» ανέφερε η κυρία Στενιώτη και προσέθεσε ότι η Δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται από χρονίζοντα προβλήματα, από υποστελέχωση δικαστικών υπαλλήλων, υποχρηματοδότηση, έλλειψη υποδομών και έλλειψη ψηφιοποίησης. Επιπλέον έθεσε το ερώτημα, μήπως η έβδομη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μετά το 2019 αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης και τόνισε πως η έννομη τάξη εμπλουτίζεται κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς δίχως να αναζητούν τα αίτια και υπακούοντας στα κελεύσματα του κοινού περί δικαίου αισθήματος που έχει γίνει άτυπη λαϊκή δικαιοσύνη.

    Σε σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, αναφέρθηκε στην επικείμενη αλλαγή του δικαστικού χάρτη της χώρας και σημείωσε ότι απαιτείται ανταλλαγή απόψεων όλων των ενδιαφερομένων.

    Από την πλευρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, χαρακτήρισε σοβαρές τομές, μερικές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει και ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων, προκειμένου να μειωθεί ο τεράστιος όγκος των ποινικών υποθέσεων. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετική την επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης για το αδίκημα της απιστίας των τραπεζικών στελεχών.


    Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός έκανε λόγο για εχθρική πολιτική της Κυβέρνησης που καταργεί το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας των πολιτών, το οποίο υλοποιείται μέσα από το δικηγόρο. «Έχουμε πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας» είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπουν έκτιση μέρους της ποινής έως 3 χρόνια, χαρακτήρισε παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, το να πηγαίνει κάποιος φυλακή ενώ δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα. Τέλος, ο κ. Βερβεσός διερωτήθηκε για πόσο καιρό θα επικρατεί η άποψη ότι η αυστηροποίηση των ποινών είναι η Λυδία λίθος. «Τις φτάσαμε στο απώτερο όριο τις ποινές. Και τι άλλαξε; Σταμάτησαν οι γυναικοντονίες, η οπαδική βία; ή η νεανική βία;» είπε χαρακτηριστικά.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ