20.8 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας – Μύθος η εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια, υποστήριξαν οι προσφεύγοντες


    Συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι προσφυγές που έχουν καταθέσει δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού ΑΕΙ, σύλλογοι φοιτητών και καθηγητών Πανεπιστημίων, οι οποίοι στρέφονται κατά της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Από νωρίς το πρωί μάλιστα έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίο αντιδρούν στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

    Ειδικότερα, στο ΣτΕ κατά της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχουν προσφύγει οι Σύλλογοι Επιστημονικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Παντείου Πανεπιστημίου, των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ.ά., και καθηγητές μέλη Διδακτικού Προσωπικού διαφόρων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.


    Η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι παραπάνω σύλλογοι και οι καθηγητές ήταν μαραθώνια με τους προσφεύγοντες να ζητούν την ακύρωση ως αντισυνταγματικών της απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της πράξης (31.5.2021) του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης 1.030 Ειδικών Φρουρών με σκοπό τη συγκρότηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημίων (ΟΠΠΙ).

    Το επιχείρημα που προβάλλουν οι προσφεύγοντες είναι ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ είναι αντίθετη στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ (νόμος 4777/2021), την ακαδημαϊκή και επιστημονική ελευθερία, την ελευθερία της έρευνα και της διδασκαλίας. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας αντίκειται σε διατάξεις του Συντάγματος που προστατεύουν τη συνδικαλιστική ελευθερία, την προσωπική ελευθερία, την ελευθερία κίνησης, κ.ά.

    «Μύθος η εγκληματικότητα»

    Τώρα, κατά τη σημερινή εκδίκαση των προσφυγών αυτών στην Ολομέλεια ΣτΕ, οι νομικοί παραστάτες των πανεπιστημίων και των υπολοίπων προσφευγόντων, υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στα ΑΕΙ μια ομάδα αστυνομικών, η οποία θα λογοδοτεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων. Επιπρόσθετα, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν πως η εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια είναι μηδαμινή και ανέφεραν πως όσα λέγονται για το θέμα αυτό είναι μύθος.


    Επίσης, τόνισαν ότι προβλέπεται οι άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας να μπορούν να πραγματοποιούν συλλήψεις και να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ακόμη και στους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Μάλιστα, οι προσφεύγοντες επισήμαναν πως σε καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε και στην Αμερική υπάρχει αστυνομία που να λογοδοτεί στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. – και όχι στους πρυτάνεις – εκτός από την Τουρκία.

    Επιπλέον, από τη «φαρέτρα» των επιχειρημάτων που προέβαλλαν οι προσφεύγοντες, δεν έλειψαν και οι αναφορές σε άλλα πιο τεχνικά και νομικά ζητήματα, όπως ότι η προκήρυξη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. του διαγωνισμού για τις προσλήψεις των ανδρών που θα στελεχώσουν τη πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί, κ.ά.

    Αντικρούοντας τα παραπάνω επιχειρήματα από την πλευρά της Πολιτείας υποστηρίχθηκε ενώπιον της Ολομέλειας ΣτΕ, ότι υφίσταται βία στα πανεπιστήμια, καθώς έχουν υπάρξει ομηρίες πανεπιστημιακών, ξυλοδαρμοί αλλά και χτίσιμο εισόδων σε γραφεία καθηγητών. Κατά συνέπεια – όπως τονίστηκε – υπάρχει υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει την ομαλή και ανεμπόδιστη λειτουργία των πανεπιστημίων, να προστατεύει την περιουσία των ΑΕΙ και τους ίδιους τους καθηγητές.

    Ακόμη, από την πλευρά της Πολιτείας υποστηρίχθηκε ότι μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές και θα έχουν άμεση παρέμβαση σε γεγονότα τα οποία θα διαδραματιστούν εντός των χώρων των ΑΕΙ. Ακόμη, υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των ανδρών της ΟΠΠΙ.

    Η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ αναμένεται τους επόμενους μήνες.

     


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ