12.4 C
Athens
8.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Θερίζουν οι διαδικτυακές απάτες – Πάνω από 5.200 υποθέσεις το 2023

    Οι διαδικτυακές απάτες ήταν το σοβαρότερο αδίκημα που διαχειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2023, οι οποίες έφτασαν στο 48%, με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ταυτοχρόνως να εντείνεται και τις υποθέσεις να ξεπέρασαν τις 10.800.

    Όπως τόνισε o Αστυνομικός Διευθυντής κ. Βασίλειος Παπακώστας από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας στο 2ο Cyber Security Conference 2024, το οποίο διοργανώνεται από την Innovation Media, οι απώλειες για εταιρείες και επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα 9 τρισ. δολάρια. «Τον Ιανουάριο του 2024 υπήρχαν πάνω από 5,3 δισεκ. χρήστες διαδικτύου που ισοδυναμεί με το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι εγκληματίες βλέποντας τη διείσδυση της τεχνολογίας το εκμεταλλεύονται, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος. Οι υποθέσεις έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια ενώ το 2023 υπήρξαν 10.898 υποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας για τις πιο συχνές υποθέσεις που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρθηκε στις διαδικτυακές απάτες (5.261 υποθέσεις το 2023), με διάφορες μεθόδους και μορφές ενώ η συχνότερη είναι το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing), με τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν τη χειραγώγηση ώστε να αποσπάσουν τους κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς. «Εκμεταλλεύονται οποιαδήποτε παροχή δώσει το κράτος», πρόσθεσε ο κ. Παπακώστας. Η δεύτερη πιο συχνή υπόθεση που διαχειρίστηκε η Διεύθυνση ήταν περί προσωπικών δεδομένων/απειλή/δυσφήμιση με 1.163 υποθέσεις και ακολουθούν η παράνομη πρόσβαση/υποκλοπή δεδομένων/παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών με 802 υποθέσεις.


    Οι εγκληματίες μάλιστα αξιοποιούν τα τεχνολογικά εργαλεία όπως οι τεχνικές απόκρυψης που ενδυναμώνονται όλο και περισσότερο, το σκοτεινό διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα. Εργαλεία που αποτελούν όπλα, σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, στα χέρια των κακόβουλων χρηστών για να εισβάλουν στα συστήματα δεδομένων. «Συναντάμε διαρκώς στο κυβερνοέγκλημα τα εικονικά κρυπτονομίσματα ενώ πλέον αρκετά χτυπήματα υπάρχουν σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος», εξήγησε.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Παπακώστας επισήμανε ότι εταιρείες και επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην προστασία τους και να εμπιστευτούν τους ειδικούς θωρακίζοντας τα συστήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται ενίσχυση της κρυπτογράφησης και της ανωνυμοποίησης των δεδομένων ενώ σημαντικό ρόλο έχει η εκπαίδευση του προσωπικού για τους κινδύνους του διαδικτύου αλλά και η προστασία της υποδομής με σχέδιο περιορισμού της ζημιάς αλλά και ανάκαμψης.


    «Απαιτείται σχεδιασμός και εφαρμογή πολιτικών ασφάλειας για την προστασία εταιρειών και επιχειρήσεων ώστε να μην είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις», είπε καταλήγοντας ο κ. Παπακώστας.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ