14.4 C
Athens
11.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Θεσσαλονίκη: Ημερίδα της ΑΡΣΙΣ για την επανένταξη των αποφυλακιζομένων

    Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του και τον απολογισμό τριετίας συζητήθηκε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, οι πολιτικές, οι διαδικασίες και γενικώς οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στην ομαλή επανένταξη των αποφυλακιζομένων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας σε επιστημονική ημερίδα, με θέμα: «Η Επανένταξη των Αποφυλακιζομένων – Προκλήσεις- Προβλήματα – Προοπτικές», που διοργάνωσε το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων».

    Οι ομιλητές αναγνώρισαν ότι όλες οι προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και οι εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως λ.χ. τα επιμορφωτικά προγράμματα, η κατάρτιση, κ.α. πρέπει ταυτόχρονα να εναρμονίζονται και με άλλες δράσεις μέσα στην κοινωνία, οι οποίες να αποσκοπούν στην καταπολέμηση του «στίγματος» και του «κοινωνικού αποκλεισμού», ώστε οι αποφυλακισμένοι να μπορούν πραγματικά να έχουν πρόσβαση σε μια «δεύτερη ευκαιρία».

    Σταμάτης: «Μεγάλος αγώνας για να φτάσουμε στο κομμάτι της επανένταξης»

    «Ο μεγάλος αγώνας για να φτάσουμε στο μεγάλο κομμάτι της επανένταξης είναι, πώς δομείται η κοινωνία μας σε ένα πεδίο συμπερίληψης και αποδοχής, ότι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις» τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γεώργιος Σταμάτης και πρόσθεσε :


    «Εκεί έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε και δε σας κρύβω ότι και σε διάφορα προγράμματα- πρόσφατα- επιχειρήσεων να δεχτούν στις τάξεις τους ευάλωτους ανθρώπους, μεταξύ αυτών και αποφυλακισμένους, το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν μηδενικό. Δεν έχουμε καταφέρει να καταπολεμήσουμε το στίγμα και δεν έχουμε καταφέρει να αποδεχθούμε την απόφαση των δικαστηρίων, ότι το αδίκημα τιμωρείται, υπάρχει ο σωφρονισμός και ότι όταν αποφυλακίζεται κάποιος πρέπει να έχει τα επόμενα στηρίγματα. Η δουλειά της ΑΡΣΙΣ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

    Ο κ. Σταμάτης υπογράμμισε ότι υπάρχουν ήδη έτοιμα προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε αποφυλακιζόμενους και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες αυτής της κατηγορίας, όπως γυναίκες ρομά, πρώην χρήστες ναρκωτικών κ.α. , που λειτουργούν ως «γέφυρες» επανένταξης στην κοινωνία και τα οποία μπορούν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές . « Το κομμάτι της στέγασης και της κοινωνικής κατοικίας, κάτι που επεξεργαζόμαστε, είναι σημαντικό, ώστε όποιος έχει εκτίσει την ποινή του και αποφυλακίζεται να μπορεί να εργαστεί και να είναι ορατός και ενεργός μέσα στην κοινωνία» πρόσθεσε.


    Παρασκευόπουλος: «Οι πολιτικές επανένταξης αποφυλακισμένων δεν είναι ξεκομμένες από τις γενικότερες εξελίξεις στην αγορά εργασίας»

    Ο καθηγητής της νομικής σχολής ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι οι πολιτικές επανένταξης αποφυλακισμένων δεν είναι ξεκομμένες από τις γενικότερες εξελίξεις στην αγορά εργασίας μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Ανέφερε, ότι σε παλαιότερες περιόδους, όπου υπήρχε έλλειψη εργατικών χεριών ή ακριβή εργασία, οι πολιτικές επανένταξης ευάλωτων ομάδων ήταν εντονότερες, πιο διευρυμένες και αποδοτικότερες, ενώ αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια αυτές ατόνησαν και μάλιστα στην πορεία εμφανίστηκαν εντελώς αντίθετες πολιτικές, πολιτικές κοινωνικού αποκλεισμού.

    Φυτράκης: «Το ποινικό σύστημα θα πρέπει να διαπνέεται από μια ενιαία φιλοσοφία»

    Ο διδάκτορας Νομικής Σχολής πρώην γ. γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης υπογράμμισε ότι το ποινικό σύστημα θα πρέπει να διαπνέεται από μια ενιαία φιλοσοφία, από τις προβλέψεις των ποινών, μέχρι τη σωφρονιστική πολιτική και την επανένταξη των αποφυλακιζομένων.

    «Η ΠΚΜ ήταν και είναι κοντά σε κάθε προσπάθεια που βρίσκεται σε κάθε άνθρωπο που θέλει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία» συμπλήρωσε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

    «Ο κώδικας μεταχείρισης κρατουμένων ορίζει επιτροπή, υπό την Περιφέρεια, ώστε μέσα από την συνεργασία φορέων με την ευθύνη της πολιτείας να χαραχθεί εθνική πολιτική με συνοχή, συνέχεια και αποτελεσματικότητα» τόνισε εκ μέρους της «Άρσις» ο κ. Νίκος Γαβαλάς.

    «Το αποφυλακιστήριο δεν είναι διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή, αλλά ένα χαρτί που τους δυσκολεύει στην επανένταξη» τόνισε ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Ψωμιάδης και συνέχισε: «Αποφυλακίζονται με άδειο βλέμμα, χωρίς χρήματα, πολλές φορές χωρίς οικογενειακό περιβάλλον, είναι εύκολο να πέσουν και πάλι στην παραβατικότητα, ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα με πολύ μεγάλα προβλήματα. Το στίγμα ξεκινάει από την καταδίκη ακόμη. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι πρέπει να γνωρίζουν και να ενημερώνονται και να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα στήριξης. Ο ΔΣΘ θα είναι αρωγός σε τέτοια προγράμματα».

    «Χρειάζονται τα επιμορφωτικά προγράμματα και όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί επανένταξης στην κοινωνία και για αυτό χαιρετίζουμε την προσπάθεια της Άρσις» ανέφερε εκπρόσωπος Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε: «Εύχομαι τα αποτελέσματα της ημερίδας να βοηθήσουν στην ομαλή επανένταξη αποφυλακισμένων».

    Υποστηρίχθηκαν 300 κρατούμενοι στα τρία χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων

    Στα τρία χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και κρατουμένων υποστηρίχθηκαν 300 κρατούμενοι εντός των καταστημάτων κράτησης Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας και του αγροτικού καταστήματος κράτησης Κασσάνδρας. Παράλληλα, διακόσιοι πενήντα αποφυλακισμένοι αναζήτησαν και βρήκαν υποστήριξη από τους συμβούλους του Γραφείου Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων. Bασικά αιτήματα τους ήταν η εύρεση εργασίας , οι ογδόντα πέντε αναζήτησαν βοήθεια από την εργασιακή σύμβουλο και από αυτούς βρήκαν εργασία οι εξήντα τέσσερεις (75%), η νομική συμβουλευτική όπου στον τελευταίο χρόνο που παρέχει το Γραφείο την υπηρεσία υποστήριξε πενήντα άτομα, η φοροτεχνική – λογιστική υποστήριξη την οποία έλαβαν ενενήντα πέντε άτομα και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (είδη ένδυσης, τρόφιμα, είδη οικιακού εξοπλισμού) την οποία έλαβαν εκατόν σαράντα ένα άτομα.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ