11.3 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Θεσσαλονίκη: Οι 2 κεντρικοί δρόμοι με τα μεγαλύτερα προβλήματα – «Διπλοπαρκάρουν για να κάνουν τις δουλειές τους» λέει η διευθύντρια Τροχαίας

    Η Εθνικής Αντιστάσεως και η Αγίου Δημητρίου είναι οι δύο κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης με το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την παράνομη στάθμευση και το διπλοπαρκάρισμα, σύμφωνα με τον χάρτη της πόλης που έχει καταρτίσει το τελευταίο διάστημα η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

    Όπως είπε η διευθύντρια Τροχαίας Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm», στους δύο συγκεκριμένους δρόμους χρειάζεται πιο έντονη αστυνόμευση για να περιοριστούν τα φαινόμενα των οδηγών που διπλοπαρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να κάνουν τις δουλειές τους, προκαλώντας όμως έτσι μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο.

    Η κ. Παπαγεωργοπούλου ανέφερε ότι η ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι «πολυπαραγοντικό θέμα» στη Θεσσαλονίκη και πως η Τροχαία χρειάζεται βοήθεια και από τους υπόλοιπους φορείς. «Το βασικό είναι το οδικό δίκτυο της πόλης, δεν σηκώνει άλλο φόρτο οχημάτων. Κατασκευάστηκε πριν από περίπου μισό αιώνα για τις ανάγκες της δεκαετίας του ’60», είπε χαρακτηριστικά.


    Ερωτηθείσα για το ποιες παραβάσεις «πρωταγωνιστούν» στη Θεσσαλονίκη και ποιες «πολεμάει» η Τροχαία, απάντησε πως είναι «η χρήση κράνους και το αλκοτέστ», ενώ τα τελευταία χρόνια «αναδύεται η παράβαση της ηχορύπανσης από τις πειραγμένες εξατμίσεις». Ειδικότερα, για την τελευταία παράβαση εξήγησε πως είναι δύσκολο να βεβαιωθεί, ωστόσο έχουν κοπεί αρκετές κλήσεις σε οδηγούς.

    Πρόσθεσε, δε, ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξετάζεται η δυνατότητα απόκτησης ραντάρ ήχου που αποδίδουν σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. «Υπάρχουν συστήματα ραντάρ που μπορούν και καταγράφουν τέτοιες παραβάσεις, όπως η ηχορύπανση, με τεχνικά μέσα, βγάζοντας φωτογραφίες. Βέβαια, για να έρθει στην Ελλάδα θα χρειαστεί χρόνο γιατί η καλή διάθεση υπάρχει, αλλά χρειάζεται αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο», τόνισε.


    Τέλος, η κ. Παπαγεωργοπούλου με αφορμή πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, ανέφερε πως η χρήση κινητού ή gps από τους οδηγούς ενώ κρατούν τιμόνι αλλά και από τους πεζούς την ώρα που περνούν τον δρόμο, ευθύνονται για αρκετά τροχαία ατυχήματα. «Για χρήση κινητού τηλεφώνου μετράμε εκατοντάδες βεβαιωμένες παραβάσεις την τελευταία τετραετία έως και σήμερα», δήλωσε.

    Όπως είπε, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ένα ποσοστό περίπου 15% – 17% των τροχαίων ατυχημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης οφείλονται σε εκτροπή της κυκλοφορίας, δηλαδή ένας οδηγός φεύγει μόνος του από τον δρόμο χάνοντας τον έλεγχο του οχήματος. Υπολογίζεται πως ένα μέρος αυτών των τροχαίων οφείλονται στη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Παπαγεωργοπούλου, δύσκολα κάποιος οδηγός μετά από τροχαίο ατύχημα θα παραδεχτεί πως έκανε χρήση του κινητού ενώ οδηγούσε, εκτός κι αν υπάρχουν μαρτυρίες άλλων οδηγών ή πεζών.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ