17.1 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
More

    Θρίλερ με τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν – Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τον Νετανιάχου


    Το ανώτατο πολεμικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες Δευτέρα (15/4), με αντικείμενο την απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν.

    Αν και τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους καλούσαν τους Ισραηλινούς σε αυτοσυγκράτηση, διαμηνύοντας ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Τεχεράνης, ουδείς μπορούσε να προκαταλάβει τις τελικές αποφάσεις που καλούνταν να λάβουν τρεις άνθρωποι: ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου και μέλος του συμβουλίου. Πάντως, ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, τόνισε ότι «η εκτόξευση τόσων πυραύλων και drones εναντίον του ισραηλινού εδάφους θα απαντηθεί».


    Οι πολίτες της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων ξενύχτησαν στα καταφύγια τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, καθώς το Ιράν είχε εξαπολύσει περίπου 170 μη επανδρωμένα αεροπλάνα (drones) οπλισμένα με βόμβες, 30 Κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της χώρας τους.

    Τα εχθρικά βλήματα αναχαιτίστηκαν σε ποσοστό 95% ή και περισσότερο από τα προηγμένα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας Iron Dome και Arrow 3, με τη βοήθεια αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας και στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, αλλά και της Ιορδανίας. Υπολογίζεται ότι μόνο 10 έως 15 βαλλιστικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν την αμυντική ασπίδα των ισραηλινών και να πλήξουν στρατιωτική βάση που στεγάζει μαχητικά αεροπλάνα F-35, στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές.

    Μείζων πρόκληση

    Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι το Ιράν για πρώτη φορά αποτόλμησε επίθεση εναντίον του Ισραήλ όχι μέσω κάποιων συμμάχων του (όπως η λιβανική Χεζμπολάχ ή οι Υεμενίτες Χούθι), αλλά απευθείας από έδαφός του, μεταφράζεται από την ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ως μείζων πρόκληση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.


    Ακόμη και ο κεντρώος Μπένι Γκαντς ήταν κατηγορηματικός, την Κυριακή, ότι «οφείλουμε να αναγκάσουμε το Ιράν να πληρώσει το τίμημα, σε χρόνο και με τρόπο της επιλογής μας». Σύμφωνα με αμερικανικά και ισραηλινά μέσα, όταν εκδηλώθηκε η ιρανική επίθεση, το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να απαντήσει άμεσα. Ωστόσο, δεν υλοποίησε την αρχική του απόφαση ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας 25 λεπτών, του Τζο Μπάιντεν με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εκμεταλλευθεί την τεράστια επιτυχία της χώρας του και των συμμάχων της στην εξουδετέρωση της ιρανικής επίθεσης, να διακηρύξει τη νίκη του Ισραήλ και να μην προχωρήσει σε στρατιωτική δράση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο έξω από κάθε όριο.

    Αλλα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι η ανώτατη ισραηλινή ηγεσία εμφανιζόταν διχασμένη ανάμεσα σε εκείνους που συνηγορούν υπέρ του μέγιστου δυνατού πλήγματος κατά του Ιράν, ενδεχομένως συμπεριλαμβάνοντας και τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού του προγράμματος, και στους μετριοπαθέστερους που θα αρκούνταν, σε αυτή τη φάση, σε μάλλον συμβολικού χαρακτήρα πλήγματα.

    πό την πλευρά τους, οι Ιρανοί κάνουν λόγο για επιχείρηση αυτοάμυνας ύστερα από την επίσης πρωτοφανή επίθεση του Ισραήλ εναντίον του προξενείου τους στη Δαμασκό και τονίζουν ότι η επίθεση του Σαββάτου ήταν σκόπιμα περιορισμένη. Χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες «θα έπρεπε να έχουν εκτιμήσει θετικά την αυτοσυγκράτηση που έδειξε το Ιράν κατά τους τελευταίους μήνες». Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ανέφερε ότι είχε ειδοποιήσει 72 ώρες νωρίτερα τις γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ για την επικείμενη επίθεση.

    Την ίδια εκδοχή στήριζαν αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Ιράκ που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή, ο αρχηγός της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είχε μιλήσει την περασμένη εβδομάδα με τον ομόλογό του της τουρκικής ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν και τον είχε καλέσει να μεσολαβήσει για τη συγκράτηση της εκρηκτικής έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

    Το ίδιο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι, ύστερα από επικοινωνία με την Τεχεράνη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν για την επικείμενη επίθεση. Πάντως, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο διέψευσαν ότι είχαν ακριβή ενημέρωση για τον χρόνο, την έκταση και τους στόχους της ιρανικής επίθεσης.

    «Αύξηση κυρώσεων»

    Μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες το Ισραήλ να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση, προτείνοντας αντ’ αυτής να υπάρξουν «αυξημένες κυρώσεις (στην Τεχεράνη), αυξημένη πίεση για το πυρηνικό της πρόγραμμα και στη συνέχεια προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είχε τονίσει ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να βοηθάει το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση εναντίον του Ιράν.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε και χθες τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, αναγγέλλοντας την ανάπτυξη δύο πρόσθετων ταξιαρχιών, γεγονός που επανέφερε στην ημερήσια διάταξη τους φόβους για εισβολή στη Ράφα. «Μολονότι δεχθήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας ούτε για μια στιγμή τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

    Πηγή: Kathimerini.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ