Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Φεβρουαρίου 1981 και κανονικά θα έπρεπε να είναι μια γιορτινή ημέρα για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού αφού η ομάδα τους κέρδιζε την ΑΕΚ με 6-0 σε ένα πολύ σημαντικό αγώνα. Δεν ήταν όμως για φιλάθλους στην Θύρα 7.
Κατέληξε να γίνει μια ημέρα τραγωδίας, μια ημέρα που ακόμη και σήμερα δεν έχει σβήσει από τις μνήμες όχι μόνο των φιλάθλων αλλά όλων των Ελλήνων. Την ημέρα αυτή τελείως άδικα και έξω από κάθε λογική έχασαν τη ζωή του 21 φίλοι του Ολυμπιακού στη Θύρα 7 στο γήπεδο «Καραϊσκάκη»
Θύρα 7: Πώς συνέβη η τραγωδία
Αθλητικά ήταν η 30η αγωνιστική. Το γήπεδο ασφυκτικά γεμάτο, υπολογίζεται ότι το γήπεδο «Καραϊσκάκη» είχε γεμίσει από 35.450 φιλάθλους.
Ο Ολυμπιακός διέλυσε την «Ένωση» 6-0, με χατ τρικ του Γαλάκου και γκολ των Κουσουλάκη, Ορφανού και Βαμβακούλα. Οι φίλοι του Ολυμπιακού κατέβηκαν στη Θύρα 7 για να αποθεώσουν τους παίκτες, αλλά συνάντησαν μια μισόκλειστη πόρτα, οδηγώντας στην τραγωδία με 21 νεκρούς.
Τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα και συγκλονίζουν το πανελλήνιο. Ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης επισκέπτεται άμεσα το Τζάνειο Νοσοκομείο προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των τραυματιών αλλά και για να πληροφορηθεί και για τον αριθμό των νεκρών.
Πέρα από το τραγικό συμβάν τον κόσμο συγκλόνισαν και οι δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού ότι «ήταν ένα ατύχημα. Δε φέρει κανείς ευθύνη». Μέλη της κυβέρνησης τις αμέσως επόμενες ημέρες διαβεβαιώνουν ότι «αν βρεθεί ευθύνη, οι ένοχοι θα τιμωρηθούν»
Θύρα 7: Τα δικαστήρια και οι ποινικές ευθύνες
Στη συνέχεια διατάχθηκε έρευνα για τα βρεθούν τα αίτια της τραγωδίας και οι ειδικοί πραγματογνώμονες ετοίμασαν την έκθεσή τους που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1982.
Διατάσσεται έρευνα για τα περιστατικά της τραγωδίας και τον Οκτώβριο του 1982 εκδίδεται η έκθεση των ειδικών. Από εκεί και πέρα, ο εισαγγελέας του Πειραιά Ναπολέων Παντιώρας αναλαμβάνει τη δικογραφία και διώκει ποινικά τους υπευθύνους.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έξι αστυνομικοί και πέντε φύλακες που ήταν επί καθήκοντος στη Θύρα 7 εκείνη την Κυριακή κατηγορούνται για αθέλητο ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικών βλαβών.
Το δικαστήριο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1984. Η δίκη ήταν επεισοδιακή, με αρκετές διακοπές, με οργισμένες αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυμάτων Οι διακοπές είναι συνεχείς από την αγωνία των οικογενειών των θυμάτων και τις οργισμένες εκρήξεις όταν οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι οι θύρες του σταδίου ήταν ανοιχτές και τα τουρνικέ είχαν αφαιρεθεί 20 λεπτά νωρίτερα όπως απαιτούσαν οι κανόνες ασφαλείας.
Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν ήταν σαφείς: «Τα κάγκελα ήταν στη θέση τους και η αριστερή πόρτα ήταν ανοιχτή 80 πόντους. Τα τουρνικέ ήταν στη θέση τους στην πόρτα. Τα αιτία του δυστυχήματος ήταν ότι η πόρτα ήταν κλειστή» λέει ένας μάρτυρας.
Ένας υπάλληλος του σταδίου θα υποστηρίξει ότι απολύθηκε όταν έδωσε μια κατάθεση με αυτό που είδε και επιβεβαίωσε ότι η πόρτα δεν ήταν εντελώς ανοικτή και τα τουρνικέ ελεύθερα.
Την Τρίτη, 6 Μαρτίου 1984, οι δικαστές αποφάσισαν να διενεργήσουν αυτοψία στη Θύρα 7, υπό το βλέμμα του προέδρου του δικαστηρίου, Ιωάννη Πριάμου. Η αυτοψία διαρκεί περίπου 40 λεπτά και ο πρόεδρος του δικαστηρίου δηλώνει ότι : «πράγματι, αυτά τα σκαλοπάτια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα» δείχνει ότι αποδέχεται την αφήγηση ότι η τραγωδία προκλήθηκε από κακή εργασία στο στάδιο. Το αδίκημα αυτό είχε ήδη παραγραφεί και ήταν αδύνατο να διωχθεί κάποιος για αυτό.
Σε 28 ημέρες συνολικά, με 100 μάρτυρες που εξετάστηκαν και 16 δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων που εμφανίστηκαν, ο διαδικασία διακόπτεται. Το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 1984, ανακοινώνεται η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, οι πέντε φύλακες της Θύρας 7 καταδικάζονται σε 10 χρόνια φυλάκιση. Όλοι οι αστυνομικοί αθωώνονται λόγω αμφιβολιών. Οι πέντε φύλακες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Θύρα 7: Η απόφαση του εφετείου
Στις 13 Φεβρουαρίου 1986, άρχισε στο Τριμελές Εφετείο του Πειραιά η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Οι δικάσιμες διακόπηκαν επανειλημμένα με οργισμένους συγγενείς να μην μπορούν να συγκρατηθούν και να απειλούν τους πέντε καταδικασθέντες.
Εξετάστηκαν περίπου 40 μάρτυρες και στις 21 Φεβρουαρίου ο εισαγγελέας, κ. Παϊζής, πρότεινε την αθώωση όλων των πέντε θυρωρών. Υποστήριξε ότι «δεν είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία αλλά η κατασκευή της σκάλας, αφού εκεί συνέβη η ζημιά, πολύ πριν οι οπαδοί φτάσουν στις πόρτες».
Στις 22 Φεβρουαρίου η υπόθεση κλείνει οριστικά.
Η απόφαση προκαλεί οργή με τους συγγενείς των θυμάτων να κραυγάζουν: «Θα πνιγείτε από το αίμα των παιδιών μας».
Θύρα 7: Τα θύματα
1. Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
2. Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
3. Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
4. Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
5. Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
6. Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
7. Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
8. Νίκος Φίλος (19 ετών)
9. Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
10. Βασίλης Μάχας (20 ετών)
11. Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
12. Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
13. Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
14. Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
15. Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
16. Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
17. Κώστας Μπίλας (28 ετών)
18. Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
19. Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
20. Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
21. Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)