13.7 C
Athens
8.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Τι είναι η δικαστική συμπαράσταση; – Αποτελεί λόγο εξαίρεσης καταβολής προστίμου από ανεμβολίαστους

    Σε εφαρμογή τέθηκε από τη Δευτέρα το πρόστιμο του υποχρεωτικού εμβολιασμούς στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, μέτρο από το οποίο εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες πολιτών, μεταξύ αυτών και όσοι τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.
    Στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιασμού συμμετείχε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος και εξήγησε τον τρόπο που θα βεβαιώνεται το πρόστιμο σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.
    Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιτσιλής παρέθεσε και τους λόγους που κάποιος πολίτης εξαιρείται της υποχρέωσης καταβολής προστίμου. Τι είναι όμως η δικαστική συμπαράσταση η οποία αποτελεί λόγο εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών, άρα και απαλλαγή από το πρόστιμο των 100 ευρώ;
    1. Ποια η έννοια της δικαστικής συμπαράστασης και ποιος ο σκοπός της;
    Δικαστική συμπαράσταση είναι η κατάσταση, στη οποία τίθεται ένα άτομο λόγω κάποια ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή εξαιτίας κάποιας σωματικής αναπηρίας είτε λόγω τοξικομανίας και αλκοολισμού αδυνατεί να μεριμνά για τις προσωπικές του υποθέσεις (1666 ΑΚ).
    Ο νομοθέτης έχει προβλέψει τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης, στον Αστικό Κώδικα (1666 – 1688 ΑΚ) ως ένα μέσο προστασίας προσώπων, τα οποία είτε λόγω κάποιας πάθησης είτε εξαιτίας κάποιας νοσηρής εξάρτησης αδυνατούν να ασκήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως ενεργοί πολίτες,
    Ο προστατευτικός αυτός χαρακτήρας που διέπει τις διατάξεις του ΑΚ αποσκοπεί στην προστασία του δικαστικά συμπαραστατούμενου, ο οποίος κατά κανόνα δεν διαθέτει την απαιτούμενη διανοητική διαύγεια, ώστε να δεσμεύεται νομικά από τις ενέργειες του.
    2. Πώς τίθεται ένα πρόσωπο σε δικαστική συμπαράσταση;
    Δεδομένου των σοβαρών συνεπειών που συνεπάγεται η κήρυξη ενός προσώπου σε Δικαστική συμπαράσταση, η σχετική εξουσία έχει ανατεθεί στις Δικαστικές αρχές, έπειτα από αίτηση που κατατίθεται από τους ενδιαφερόμενους.
    3. Ποια πρόσωπα δύνανται να καταθέσουν την αίτηση της δικαστικής συμπαράστασης;
    Η απάντηση στο σχετικό ερώτημα διαφοροποιείται ανάλογα την περίπτωση για την οποία ζητείται η κήρυξη ενός προσώπου σε δικαστική συμπαράσταση. Κατ επέκταση διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:
    Α) Επί σωματικής αναπηρίας: Σε περίπτωση που ο υπέρ ου πάσχει αποκλειστικά από σωματική αναπηρία, μόνο ο ίδιος ο πάσχων έχει δικαίωμα να καταθέσει αίτηση για τη θέση του σε δικαστική συμπαράσταση (άρ.1667 εδ.3 ΑΚ.)
    Β) Επί διανοητικής ή ψυχικής διαταραχής: Όταν πάσχων ταλαιπωρείται από κάποια διανοητική ή ψυχική διαταραχή ο κύκλος των προσώπων που νομιμοποιούνται να καταθέσουν την αίτηση διευρύνεται σημαντικά. Πλέον δικαίωμα προς κατάθεση έχουν:
    O ίδιος ο πάσχων (1667 εδ.1 ΑΚ)
    O σύζυγος του πάσχοντος (1667 εδ.1 ΑΚ)
    Oι γονείς του πάσχοντος (1667 εδ.1 ΑΚ)
    Tα τέκνα του πάσχοντος (1667 εδ.1 ΑΚ)
    O Εισαγγελέας Πρωτοδικών (1667 εδ.1 ΑΚ)6. Tο Δικαστήριο αυτεπαγγέλτως (1667 εδ.1 ΑΚ)
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Ληστής «το έσκασε» από το Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως
    Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη
    Σε απολογία Παππάς, Καλογρίτσας για τις τηλεοπτικές άδειες – Εξελίξεις και στην έρευνα για Novartis
    Κοζάνη: 36χρονος μαχαίρωσε τον πατέρα του και ταμπουρώθηκε στο σπίτι
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ