26 C
Athens
23.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Τηλεοπτικές άδειες: Αγορεύει σήμερα η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για Παππά – Καλογρίτσα


    Στη τελική ευθεία για την έκδοση απόφασης εισέρχεται σήμερα το μεσημέρι η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016 με κατηγορούμενους τον υπουργό Επικρατείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.

    Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή θα αναπτύξει σήμερα το μεσημέρι την πρότασή της επί της ενοχής ή μη των δυο κατηγορουμένων, οι οποίο δεν απολογήθηκαν στη δίκη τους, αρνούμενοι όμως δια των δικηγόρων τους τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος (πλημμελήματα). Για παράβαση καθήκοντος δικάστηκε ο Νίκος Παππάς ενώ για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό ο επιχειρηματίας.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κ. Παππάς δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρέβη τα καθήκοντά του και εν ολίγοις πρωτοστάτησε σε παράνομη και αδιαφανή διαδικασία ώστε η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει δικό της τηλεοπτικό σταθμό.


    Το βούλευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων για τον κ. Παππά ότι παραπέμπεται να δικαστεί «ως υπαίτιος του ότι με περισσότερες από μία πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενώ ήταν υπάλληλος κατά την έννοια των άρθρων 13 στοιχείο α΄ Ποινικού Κώδικα και 2 παράγραφος 3 του νόμου 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης των υπουργών, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλους παράνομο όφελος, βλάπτοντας τρίτους».

    Να σημειωθεί ότι ο έτερος κατηγορούμενος της υπόθεσης, Χρ. Καλογρίτσας, είχε καταγγείλει εικονική σύμβαση με την αραβικών συμφερόντων εταιρεία CCC, καθ’ υπόδειξη του κ. Παππά ώστε να μπορέσει να εισέλθει η εταιρεία του «Τοξότης» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και να αποκτήσει έτσι ένα κανάλι η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Ένα κανάλι, δηλαδή, που θα εξυπηρετούσε τα δικά της συμφέροντα.


    Ο κ. Καλογρίτσας προχωρώντας στη συγκεκριμένη καταγγελία, γνώριζε ότι θα καταστεί κατηγορούμενος, πλην όμως όπως έχει πει, αποφάσισε να οδηγήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη ώστε να αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψή του.

    Η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς ποτέ να παραστεί σε αυτή ο κ. Παππάς. Στο ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου κατέθεσαν αρκετοί μάρτυρες ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιω. Στουρνάρας, ο οικονομολόγος Χρ. Τόμπρας, ο εκδότης Κων. Βαξεβάνης και οι δημοσιογράφοι Γ. Παπαχρήστος, Δήμος Βερύκιος, κ.ά. Ωστόσο, η κατάθεση που ανέβασε τους τόνους ήταν αυτή της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή.

    Η μάρτυρας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, σε «τσάντες και φακέλους με χρήματα που έφευγαν από το γραφείο Καλογρίτσα προς τον ΣΥΡΙΖΑ», ισχυρισμός που προκάλεσε οξεία πολιτική αντιπαράθεση αλλά και την κατάθεση μήνυσης σε βάρος της από τον Ν. Παππά.

    Μάλιστα, η εισαγγελέας της έδρας με πρότασή της προς το δικαστήριο είχε ζητήσει να διαβιβαστούν προς έλεγχο στην αρμόδια εισαγγελία τα πρακτικά της δίκης ώστε να διερευνηθούν τα όσα ανέφερε η γραμματέας του κατηγορούμενου επιχειρηματία.

    Η κ. Σμυρλή είχε ζητήσει τη διαφύλαξη του κύρους του Ειδικού Δικαστηρίου ώστε αυτό να μη γίνει «στίβος ή αρένα πολιτικών αντιπαραθέσεων», όπως είπε.

    «Να ακούμε για βαλίτσες και χρηματοδοτήσεις…. Δικάζουμε μια συγκεκριμένη κατηγορία, οτιδήποτε άλλο δεν μας αφορά. Δεν είμαστε θεατές να τα ακούμε, έχουμε ευθύνη. Να διαβιβαστούν αρμοδίως τα πρακτικά προς έλεγχο», είχε επισημάνει από έδρας η εισαγγελέας. Απαντώντας η πρόεδρος του Εδικού Δικαστηρίου, ανέφερε πως το δικαστήριο θα αποφανθεί για το ζήτημα αυτό όταν θα εκδώσει την οριστική του ετυμηγορία. Σήμερα, με την έναρξη της δίκης η εισαγγελέας θα λάβει το λόγο για να αγορεύσει επί της ενοχής των δυο κατηγορουμένων και εν συνεχεία το δικαστήριο σε άλλη δικάσιμο θα ανακοινώσει την απόφασή του.

     

     



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ