Το… «100 μου» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στον «μπλε» φάκελο που έλαβε πριν λίγες μέρες ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης. Πρόκειται για μία ειδική ψηφιακή εφαρμογή του κουμπιού πανικού (Panic Button) με την οποία θα μπορεί κάθε πολίτης να την κατεβάζει στο κινητό μέσω GOV.gr και να καλεί την Αστυνομία.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με την Άμεση Δράση σε όλη την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση βίαιων περιστατικών, ενδοοικογενειακής, ρατσιστική βίας, εφηβικής παραβατικότητας και βοήθεια σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρόκειται για μία από τις καινοτομίες, η οποία εμπεριέχεται στα βασικότερα σημεία του «μπλε» φακέλου με τις 25 προτεραιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που καλείται να υλοποιήσει η ηγεσία.
Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία δι-υπηρεσιακών ομάδων παρέμβασης (αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι κτλ.) για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σχολικού εκφοβισμού, παραβατικότητας ανηλίκων. Ακόμη αναμένεται να προσληφθούν 200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι πρόκειται να στελεχώσουν και να υποστηρίξουν αστυνομικές υπηρεσίες και τμήματα που ασχολούνται με την πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων μορφών βίας. Πρόκειται για μικτές ομάδες παρέμβασης που θα βοηθούν και στη διαχείριση των θυμάτων τέτοιων μορφών βίας.
Επιπλέον ο «μπλε» φάκελος περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός σχεδίου διαπολιτισμικής αστυνόμευσης και εμπλοκής με τις κοινότητες μεταναστών για τις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη παρουσία τους και έντονη παραβατικότητα.
Στον σχεδιασμό των προτεραιοτήτων, περιλαμβάνεται η αποδέσμευση 5.000 αστυνομικών από υπηρεσίες γραφείου για την ενίσχυση υπηρεσιών πρώτης γραμμής, αξιοποιώντας την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο οι αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν σε μια έξυπνη και στοχευμένη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με επιχειρησιακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της σε τοπικό επίπεδο και ενίσχυση πεζών και εποχούμενων περιπολιών.
Επιπρόσθετα στις δεσμεύσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η υλοποίηση και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος Reaction για την επιτήρηση των συνόρων. Το Reaction, στοχεύει στην υλοποίηση μίας πλήρους λειτουργικής, ολιστικής πλατφόρμας επιτήρησης συνόρων για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, με τη χρήση πολλαπλών drone, σχετικού επιχειρησιακού εξοπλισμού και καινοτόμων τεχνολογιών ανίχνευσης.
Επίσης περιλαμβάνει την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου «Ακρίτας» με ανάπτυξη δράσεων για τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Κύριοι άξονες του «Ακρίτα» είναι η επέκταση του τεχνητού εμποδίου στον Έβρο, η ενδυνάμωση και εκπαίδευση των Συνοριοφυλάκων, η αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης των συνόρων και η εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025.
Την ίδια ώρα προβλέπεται η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού και η κατασκευή και νέων καταστημάτων κράτησης. Μάλιστα χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Νότη Μηταράκη με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Κώστα Κατσαφάδου, του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κώστα Παπαθανασίου, του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη και του δημάρχου Κορυδαλλού, Νίκου Χουρσαλά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αρχίσει εντός του Ιουλίου, ενώ εντός του έτους θα εκκινήσει η β΄ φάση και οι διαδικασίες εκπόνησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εντός του 2024 αναμένεται να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Σχετικά με τις φυλακές προβλέπεται η επέκταση του δικτύου των εκπαιδευτικών δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσανατολισμένων στην κτήση αγροτικών δεξιοτήτων και η εκπαίδευση κρατουμένων σε γονεϊκές δεξιότητες. Επίσης θα λειτουργήσει Σχολή Εσωτερικής Φύλαξης των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και εκπαίδευση 600 σωφρονιστικών υπαλλήλων εσωτερικής φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης.
Ας σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει μια νέα διαδικασία αξιολόγησης και αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού. Προβλέπεται η καθιέρωση παραμέτρων διαρκούς αξιολόγησης και διασύνδεσης με την διαδικασία κρίσεων και μεταθέσεων. Παράλληλα αναμένεται η ενίσχυση της λογοδοσίας για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται και ο εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες σώματος και οχημάτων.
Επίσης πρόκειται να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού, του οργανωμένου και του οικονομικού εγκλήματος με την ενίσχυση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ αναμένεται να γίνει Διεύθυνση η μέχρι σήμερα Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενισχυθεί ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Στα βασικά σημεία του αρμόδιου υπουργείου περιλαμβάνεται η προώθηση δράσεων κοινοτικής αστυνόμευσης και πρόληψης της βίας σε αθλητικούς χώρους σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις ομάδες και τους συνδέσμους οπαδών. Προβλέπεται επίσης η επικαιροποίηση του θεσμού του μόνιμου αστυνομικού συνδέσμου σε κάθε γήπεδο και αξιοποίηση σταθερών αστυνομικών δυνάμεων σε μέτρα τάξης, όταν αυτά είναι απαραίτητα.