Λίγη μόλις ώρα μετά την ελληνική ανακοίνωση για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), δημοσιεύτηκε η πρώτη σχετική μελέτη από την πλευρά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM) δημοσιοποίησε την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη για τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό της Τουρκίας. Η μελέτη αυτή στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση των θαλάσσιων ζωνών που περιβάλλουν τη χώρα.
Παρότι το κείμενο δεν συνιστά επίσημη κρατική παρουσίαση του τουρκικού ΘΧΣ, θεωρείται ενδεικτικό των προθέσεων και στρατηγικών σχεδιασμών της Άγκυρας. Το σχετικό πρόγραμμα φέρεται να βρίσκεται σε τελικό στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία έχει ξεκινήσει τις σχετικές μελέτες εδώ και αρκετά χρόνια, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στις γύρω θαλάσσιες περιοχές, την αποτελεσματικότερη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από μελλοντικές δραστηριότητες και την ορθολογική εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου.
Οι έρευνες πλέον βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, με το DEHUKAM να δίνει μάλιστα στη δημοσιότητα και έναν σχετικό χάρτη. Η Άγκυρα εντάσσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή συμβάλλει στην κατανόηση του τουρκικού στρατηγικού αφηγήματος και στον καλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων της χώρας στις θαλάσσιες ζώνες.
Τέλος, η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει ότι αντίστοιχες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου.
Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: «Παραβιάζει την δικαιοδοσία μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»
Άμεση ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε η Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στον «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» (DMP) που έχει κηρυχθεί από την Ελλάδα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για τη χώρα μας».