Η Τουρκία καθέλκυσε χθες το πρώτο ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων, με το οποίο στοχεύει να επεκτείνει τις δυνατότητές χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μεταφέροντάς τες από την ξηρά και στη θάλασσα.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας και το πρώτο στον κόσμο που μεταφέρει μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (UCAV), σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Το πλοίο, που ονομάζεται TCG Anadolu, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Σεντέφ της Κωνσταντινούπολης και μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα και ελαφρά αεροσκάφη τα οποία απογειώνονται από μικρότερους διαδρόμους, καθώς επίσης και οχήματα και αποβατικά σκάφη. Έχει μήκος 232 μέτρα, πλάτος 32, πλήρωμα 1.400 ανδρών και η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τους 21 κόμβους. Διαθέτει επίσης νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, με δύο εξοπλισμένα χειρουργεία.
«Αυτό το πλοίο θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου, όποτε χρειαστεί», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή παράδοσης του TCG Anadolu στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Κωνσταντινούπολη. «Το θεωρούμε σύμβολο που εδραιώνει την περιφερειακή ηγετική θέση» της Τουρκίας, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι από το πλοίο μπορούν να απογειώνονται μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη Bayraktar TB3 και Kizilelma, καθώς και ελαφρά αεροσκάφη Hurjet.
«Εύχομαι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της χώρας μας, το TCG Anadolu, να είναι επωφελές για τις ένοπλες δυνάμεις μας. Σήμερα κόβουμε τη λαμαρίνα της νέας μας φρεγάτας Milgem 3, την οποία θα φέρουμε στη Γαλάζια Πατρίδα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «το TCG Anadolu είναι το πρώτο πολεμικό πλοίο του είδους του όπου μπορεί να προσγειώνονται και να απογειώνονται τα μεγαλύτερα ελικόπτερα και UAV. Είναι το πρώτο πλοίο SİHA στον κόσμο.
Το TCG Anadolu κατασκευάστηκε από μια τουρκοϊσπανική κοινοπραξία και βασίστηκε στο ισπανικό αεροπλανοφόρο Juan Carlos I. Το αρχικό σχέδιο της Άγκυρας ήταν να μεταφέρει αμερικανικά αεροσκάφη F-35 B-model, τα οποία δεν χρειάζονται διαδρόμους μεγάλου μήκους για να απογειωθούν. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό άλλαξε όταν οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αφού η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το 2019. Η Τουρκία μετέτρεψε τότε το Anadolu σε πλοίο μεταφοράς δρόνων.