17.1 C
Athens
12.4 C
Thessaloniki
Σάββατο Ιανουάριος 11 2025
More

    «Turkaegean»: Πώς φτάσαμε στη θετική για την Ελλάδα απόφαση της ΕΕ

    Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε το εμπορικό σήμα «Turkaegean» που είχε καταφέρει να κατοχυρώσει η Τουρκία πριν από μερικά χρόνια, σε μία δικαίωση της ελληνικής πλευράς από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συγκεκριμένα, τελεσφόρησαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε με απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C58927, 10/01/25) να ακυρωθεί το αμφιλεγόμενο εμπορικό σήμα, που έγινε αντικείμενο έντονη αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε εχθές (11/01) το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, μέσω ανακοίνωσης.

    Το χρονικό του «Turkaegean», οι ενέργειες της Αθήνας και η τελική δικαίωση

    Τον Ιούνιο του 2022, αποκαλύφθηκε η κατοχύρωση του «Turkaegean» ως σήματοςέναν χρόνο νωρίτερα από την Τουρκία.

    Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν γνωστή η χρήση του συγκεκριμένου όρου ως διαφημιστικού σε τουριστικές καμπάνιες της γειτονικής χώρας, αλλά η κατοχύρωση του όρου ως εμπορικού σήματος έπιασε την ελληνική κυβέρνηση στον «ύπνο».

    Μάλιστα, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου.


    Αμέσως διεξήχθη κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή των τότε Υπουργών, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

    Σε εκείνη τη σύσκεψη ελήφθη η απόφαση προσφυγής κατά του σήματος «Turkaegean» ενώπιον του Ευρωπαϊκού Γραφείου (EUIPO).

    Μάλιστα, ορίσθηκε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως υπεύθυνος των ενεργειών και της δημιουργίας του φακέλου της υπόθεσης προκειμένου να επιτευχθεί η ακύρωση του συγκεκριμένου σήματος.


    Ωστόσο, πριν από τη σύσκεψη κατά την οποία ελήφθησαν οι κρίσιμες αποφάσεις, είχαν προηγηθεί ζυμώσεις, συζητήσεις και συσκέψεις, με καθηγητές της Νομικής Σχολής να διατυπώνει αντίθεση στο ενδεχόμενο προσβολής του όρου υπό τον φόβο της αποτυχίας.

    Δύο καθηγητές εξέφρασαν αντιρρήσεις, με το σκεπτικό πως ένα εμπορικό σήμα ανήκει στον χώρο του ιδιωτικού δικαίου και δεν πρέπει να συγχέεται με το Διεθνές Δίκαιο και την εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

    Τελικά, επικράτησε η άποψη ότι η Ελλάδα δεν γίνεται να μην αντιδράσει σε νομικό επίπεδο, αφού υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να τύχουν θετικής ανταπόκρισης οι νομικές ενέργειες της χώρας.

    Τα προηγούμενα χρόνια είχαν απασχολήσει αντίστοιχες υποθέσεις άλλων χωρών, όπως αυτή της Ιταλίας κατά του σήματος Mafia μίας αλυσίδας πιτσαρίας, αλλά και της Ισλανδίας κατά του σήματος Iceland, που είχε υιοθετήσει η αλυσίδα καταστημάτων κατεψυγμένων τροφίμων «Iceland Foods» στη Βρετανία.

    Τον Μάιο του 2022 ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας έλαβε τα ηνία της υπόθεσης.

    Ταχύτατα συγκροτήθηκε «ομάδα δράσης» αποτελούμενη τόσο από δικηγόρους της νομικής υπηρεσίας του οργανισμού όσο και από νομικούς εγνωσμένης αξίας στον κλάδο της διανοητικής ιδιοκτησίας και με μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχες υποθέσεις.

    Η αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας κατατέθηκε με γοργούς ρυθμούς, ενώ στη διετή πορεία της δικαστικής «μάχης» η τουρκική πλευρά φέρεται να ακολούθησε παρελκυστική τακτική, αιτούμενη συνεχώς την παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών κάθε διαδικαστικής πράξης.

     



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ