21.5 C
Athens
21.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Τζο Μπάιντεν μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ: «Είναι μια λυπηρή μέρα για τη χώρα»


    Με το διάγγελμα Τζο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να δηλώσει την αντίθεσή του στην ιστορική και οπισθοδρομική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ.

    «Το δικαστήριο έκανε κάτι που δεν έχει ξανακάνει ποτέ: να αφαιρέσει ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου στο διάγγελμα Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο το μεσημέρι της Παρασκευής.


    «Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα» πρόσθεσε ο Αμερικανός. «Τώρα με την κατάργηση της Ρόου (της απόφασης που επέτρεπε την άμβλωση), ας είμαστε ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

    «Η συντηρητική πλειοψηφία του ανώτατου δικαστηρίου δείχνει πόσο ακραία είναι, πόσο μακριά βρίσκονται από την πλειοψηφία αυτής της χώρας» σημείωσε. «Κατέστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ακραίες μεταξύ των ανεπτυγμένων εθνών του κόσμου. Αλλά αυτή η απόφαση δεν πρέπει να είναι το τέλος» είπε.

    «Οποιοσδήποτε πολιτειακός ή τοπικός αξιωματούχος, υψηλόβαθμος ή μη, προσπαθήσει να παρέμβει στην άσκηση του βασικού δικαιώματος μιας γυναίκας να ταξιδέψει, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να πολεμήσω αυτή τη βαθιά αντιαμερικανική επίθεση» είπε επίσης ο Τζο Μπάιντεν.


    Κλείνοντας το διάγγελμα Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να διαδηλώσουν, αλλά ειρηνικά. Όπως είπε η βία δεν είναι λόγος, η βία δεν είναι αποδεκτή σε καμία των περιπτώσεων.

    Η απόφαση που επιστρέφει τις ΗΠΑ στο μεσαίωνα

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε νωρίτερα σήμερα την απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ», κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

    Η γνωμοδότηση είναι η πιο σημαντική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εδώ και δεκαετίες και θα μεταμορφώσει το τοπίο της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών στην Αμερική, σύμφωνα με την έκτακτη είδηση του CNN.

    Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα μέσω εκτελεστικής δράσης για να μετριάσει πλήρως την απόφαση – και ουσιαστικά τίποτα δεν μπορεί να κάνει για να αποκαταστήσει το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση – υπάρχουν ορισμένα βήματα που ο Μπάιντεν έχει εξετάσει σε συνεννόηση με πολιτικούς συμβούλους και δικηγόρους.

    Ορισμένες από τις επιλογές που εξετάζει ο Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνουν την εξάλειψη των εμποδίων για την πρόσβαση σε φαρμακευτική άμβλωση και την αμφισβήτηση των νόμων των πολιτειών που ποινικοποιούν τα ταξίδια εκτός πολιτείας για να υποβληθούν σε άμβλωση, ανέφερε το CNN.

    Ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η οποία θα μπορούσε να προστατεύσει τους γιατρούς από τη νομική ευθύνη εάν θεραπεύουν ασθενείς σε πολιτείες όπου δεν έχουν άδεια.

    Το τελευταίο οχυρό έπεσε στις ΗΠΑ

    Στο εξής, τα δικαιώματα στις αμβλώσεις θα καθορίζονται από τις Πολιτείες, εκτός αν το Κογκρέσο ενεργήσει διαφορετικά.  Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

    «Η Ρόου ήταν εξ αρχής κατάφωρα λανθασμένη», έγραψε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο στη γνώμη της πλειοψηφίας. «Το σκεπτικό του ήταν εξαιρετικά αδύναμο και η απόφαση είχε επιζήμιες συνέπειες. Και μακριά από το να επιφέρει μια εθνική διευθέτηση του ζητήματος των αμβλώσεων, η Roe και η Casey έχουν φουντώσει τη συζήτηση και έχουν βαθύνει τη διαίρεση».

    Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικοί ομοσπονδιακοί νόμοι, η απόφαση ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έχει μείνει στην ιστορία ως «Ρόου εναντίον Γουέιντ», ήταν εκείνη που εγγυόταν ως σήμερα το δικαίωμα μιας γυναίκας στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

    Μια δικαστική απόφαση του 1992 επιτρέπει την πρόσβαση στην άμβλωση όσο το έμβρυο δεν είναι ακόμη βιώσιμο, δηλαδή περί την 22η ως την 24η εβδομάδα της κύησης.

    Οι πολιτείες δεν επιτρέπεται να θεσπίσουν νόμους που θα «επιβάρυναν ασκόπως» μια γυναίκα που επιθυμεί να υποβληθεί σε άμβλωση.

    Αυτό το νομικό πλαίσιο πιθανόν να ανατραπεί σύντομα.

    Εν αναμονή της ανατροπής του νόμου, οι βουλευτές σε 13 πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση είχαν προετοιμάσει ήδη πολιτειακούς νόμους που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ σε περίπτωση που, όπως και έγινε, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεπε την απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ».

    Οι Πολιτείες που θα διατηρήσουν το δικαίωμα της άμβλωσης

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στο βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέριλ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση.

    «Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. «Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα».

    Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    «Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

     


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ