Βούλευμα για Μάτι: Η Δικαιοσύνη ζητεί ανάκριση για κακούργημα σε βάρος πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής – Παραπέμπει σε δίκη 13 κατηγορούμενους για πλημμελήματα

Λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερα χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 άτομα, η Δικαιοσύνη έπειτα από μαραθώνιες έρευνες εξέδωσε παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο ζητεί πλέον των άλλων, την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά.

Το βούλευμα (1368/22) εκδόθηκε από το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας και αριθμεί χιλιάδες σελίδες.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με πρόεδρο τον κ. Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, με το βούλευμα που εξέδωσαν ζητούν:

  1. Την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πρώην πέντε στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
  2. Την παραπομπή σε δίκη για πλημμεληματικές κατηγορίες «συρρικνωμένες» για 13 άτομα.
  3. Την πλήρη απαλλαγή 10 ατόμων από το χώρο της Αστυνομίας και αντιδημάρχους.

Ομόφωνα τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου κατέληξαν ομόφωνα στην συγκεκριμένη κρίση αφού πρώτα εξέτασαν ενδελεχώς τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας. Αποφάσισαν όμως να ζητήσουν περαιτέρω ανάκριση για κακούργημα για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κρίνοντας σύμφωνα με πληροφορίες πως μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις τους, συνέτεινε στη κατάσταση κινδύνου που δημιουργήθηκε στην περιοχή στις 23 Ιουλίου του 2018 και η οποία κατέληξε στο θάνατο 103 ανθρώπων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, αφού αξιολόγησαν ηχητικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, έκριναν πως:

  • Δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
  • Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα.
  • Άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

H δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη

Μετά την έκδοση του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο οποίος είχε διενεργήσει και τη σχετική έρευνα για το Μάτι. Ο ανακριτής αναμένεται να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Εφόσον η δίωξη ασκηθεί τότε τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα περάσουν και πάλι το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου για να απολογηθούν αυτή τη φορά για το κακούργημα της έκθεσης.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες