18.1 C
Athens
19 C
Thessaloniki
Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
More

  Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση Ινδαρέ και τα επεισόδια στο Κουκάκι: «Μας πέταγαν, ότι έβρισκαν», κατέθεσαν μάρτυρες αστυνομικοί


  Με καταθέσεις αστυνομικών που είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση εκκένωσης κτηρίου που βρίσκονταν σε κατάληψη επί της Ματρώζου 45, ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων η δίκη του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ και των δυο γιών του για τα όσα έλαβαν χώρα στο Κουκάκι στις 18 Δεκεμβρίου του 2019.

  Το “παρών” στο δικαστήριο έδωσε ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης και ο ένας από τους δυο γιους του, ενώ ο άλλος απουσίαζε. Και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα παράνομης βίας, εξύβριση, απείθεια, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοκατοχή, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας. Στη δίκη, κατέθεσε σήμερα και η σύζυγος του Δ. Ινδαρέ και μητέρα των κατηγορούμενων γιων τους.

  Συνολικά στο δικαστήριο αναμένεται να καταθέσουν περίπου 10 μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ οι κατηγορίας είναι τρεις αστυνομικοί που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα. Σήμερα στο δικαστήριο, κατέθεσαν οι δυο εκ των τριών αστυνομικών, ενώ ο τρίτος ήταν απών.

  Αρχίζοντας την κατάθεση του στο δικαστήριο, ο πρώτος μάρτυρας αστυνομικός, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Μας ανατέθηκε να πάμε σε ένα διώροφο οίκημα στη Ματρώζου στο Κουκάκι που ήταν υπό κατάληψη. Δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκει το κτήριο. Ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση με πολλά άτομα. Μπορεί να συμμετείχαν και 100 αστυνομικοί. Η εντολή ήταν να μπούμε και να καταστείλουμε την κατάληψη. Φτάσαμε η πόρτα ήταν κλειδωμένη και δεχτήκαμε επίθεση. Μέσα ήταν μόνο δυο άτομα που μας πέταγαν πέτρες, υπολογιστές, πυροσβεστήρες και άλλα βαριά αντικείμενα.

  • Πρόεδρος. Αναγνωρίζετε κάποιον;
  • Μάρτυρας: Ήταν ο πρώτος κατηγορούμενος (σ.σ. ο Δ. Ινδαρες) και ένας νεαρός.
  • Πρόεδρος: Τι έγινε μετά; Μπήκατε μέσα στο κτήριο;
  • Μάρτυρας: Μπήκαμε στον κάτω χώρο δεν βρέθηκε κανένας. Πήγαμε στον πρώτο όροφο. Εγώ δεν έκατσα να ψάξω όλο τον όροφο.  Ανεβήκαμε στην ταράτσα. Άλλοι ψάξανε τον πρώτο όροφο αλλά απ’ ότι έμαθα δεν βρήκαν κανένα. Ανέβηκα στην ταράτσα και είδα τον πρώτο κατηγορούμενο και τον άλλον να πηδάνε απέναντι. Ήταν αυτός που δεχόμουν την επίθεση. Πηδήξανε από τη ταράτσα του κτηρίου στο διπλανό κτήριο. Αυτό κάνανε συνέχεια, πηδούσαν από τη μια ταράτσα στην άλλη. Στην άλλη ταράτσα υπήρχε μια κατασκευή με καρφιά και δε μπορέσαμε να τους καταδιώξουμε, μας καθυστέρησε. Ενημερώσαμε ότι είχαν περάσει στο άλλο κτήριο. Μετά περάσαμε στην άλλη ταράτσα είδαμε τον τρίτο κατηγορούμενο (σ.σ ένας από τους γιους του Δ. Ινδαρέ). Του είπαμε τι ψάχνουμε και μας είπε: «Φύγετε από δω έχετε χαρτί εισαγγελέα που ψάχνεται την ταράτσα μου;»
  • Πρόεδρος: Βλέπετε τον τρίτο κατηγορούμενο; Στη συνέχεια τι έγινε;
  • Μάρτυρας: Είδαμε τους δυο που καταδιώκαμε είχαν αλλαγμένα ρούχα. Ο κύριος, ο μεγαλύτερης ηλικίας, ήρθε και μου άρπαξε τον εξοπλισμό μου. Αγκάλιασα τον εξοπλισμό μου, πέσαμε κάτω και του έβαλα χειροπέδες. Με τους άλλους δυο, ασχολήθηκαν οι συνάδελφοί μου. Υπήρχε μεγάλη αντίδραση, εγώ έκανα τη σύλληψη του πατέρα.
  • Πρόεδρος: Χτυπήσατε;
  • Μάρτυρας: Ναι, χτύπησα τον ώμο μου και βγήκα ελεύθερος υπηρεσίας δυο μήνες. Πήγα σε ιατροδικαστή.
  • Πρόεδρος: Σας έβριζαν;
  • Μάρτυρας: Από την αρχή που ήμασταν κάτω μας έβριζαν.  …Δέχθηκα καρέκλες, πέτρες πυροσβεστήρες, θρανία και γι’ αυτό τραυματίστηκα κιόλας.
  • Ακολούθησε η κατάθεση του δεύτερου αστυνομικού, ο οποίος υποστήριξε: «Είδα δυο άτομα. Μας πέταγαν βαριά αντικείμενα ακόμη και ψυγείο. Μισή ώρα κράτησε η επιχείρηση».
  • Πρόεδρος: Αναγνωρίζετε κάποιον;
  • Μάρτυρας: Ναι τον κύριο αριστερά (σ.σ. τον έναν από τους κατηγορούμενους γιους της οικογένειας Ινδαρε).

  Συνεχίζοντας ο μάρτυρας – αστυνομικός, κατέθεσε: «Ανεβήκαμε τα σκαλιά. Πήγαμε στον  1ο όροφο και δεν υπήρχε κανείς. Ανεβήκαμε στη ταράτσα, είχε μια εσωτερική σκάλα. Πήγαμε στη ταράτσα στο διπλανό κτήριο. Είδα τα δυο ίδια άτομα να περνάνε στην ταράτσα της Ματρώζου 47. Ήταν ο πατέρας και πίσω τα παιδιά αυτά. Φώναζε αν υπάρχει εισαγγελέας και άρχισε να μας σπρώχνει. “Τι δουλειά έχετε εδώ” μας έλεγε. Του είπαμε ότι θα κάνουμε μια σύλληψη και τότε άρχισε να φωνάζει και παρεμπόδισε τη σύλληψη. Τον είδα να βρίζει και να φωνάζει όχι σε μένα προσωπικά στους άλλους συναδέλφους. Εγώ ασχολήθηκα με τις άλλες συλλήψεις».

  • Πρόεδρος: Τον είδατε να σπρώχνει;
  • Μάρτυρας: Ναι.
  • Πρόεδρος: Τι κάνατε μετά;
  • Μάρτυρας: Ακινητοποιήσαμε τα άτομα και τα συλλάβαμε. Ήταν ο κύριος μπροστά και πίσω οι γιοι του. Ο πατέρας τους αντιστάθηκε στη σύλληψη των παιδιών. Αυτά μας πέταγαν τις πέτρες και μπογιές ακόμη και λύματα. Ούρα και κόπρανα απ’ ότι μύρισα μετά πάνω μου».

  Ο ίδιος αστυνομικός ανέφερε ότι τραυματίστηκε.«Έφαγα πυροσβεστήρα στο κεφάλι και λιποθύμησα» είπε.

  Η υπεράσπιση έκανε λόγο για αντιφάσεις και κατέθεσε αίτημα να προβληθούν στο δικαστήριο βίντεο που είχαν τραβήξει γείτονες στην οδό Ματρώζου και τηλεοπτικοί σταθμοί που κάλυπταν την επιχείρηση εκκένωσης. Ο εισαγγελέας επιφυλάχθηκε.

  «Τους είχαν κάτω και τους πατάγανε το κεφάλι»

  Στη συνέχεια, ακολούθησε η κατάθεση της μητέρας των δυο κατηγορουμένων και συζύγου του Δ. Ινδαρέ. «Κατά τις 6:30 το πρωί εκείνης της ημέρας ξύπνησα πρώτη. Ξύπνησα τα παιδιά που κοιμόνταν όπως και ο σύζυγός μου. Τους ξύπνησα όλους ακούγονταν φασαρία.

  Πήγα στο παράθυρο και είδα μέσα από το τζάμι παραταγμένους αστυνομικούς, οι οποίοι αντάλλασσαν βρισιές και φωνές με αυτούς που ήταν στην κατάληψη» κατέθεσε η εν λόγω μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

  «Ο σύζυγός μου ντύθηκε και πήγε να μαζέψει το αμάξι μας που ήταν κάτω παρκαρισμένο. Τα παιδιά μας βγήκαν στο μπαλκόνι και τους έλεγα μπείτε μέσα.  Φοβόμουν. Κάποια στιγμή ενώ είμαι στη κουζίνα και φτιάχνω καφέ ακούμε πάνω στη ταράτσα μας βήματα και βλέπω το σύζυγό μου να πηγαίνει προς το μπαλκόνι. Πρώτα ανέβηκε ο σύζυγος μαζί με τον μικρό μας γιο.

  Τον μεγάλο τον έστειλα εγώ. Εγώ συνέχιζα να ακούω φωνές. Ανέβηκα με το νυχτικό στη ταράτσα. Είδα και τους τρεις πεσμένους μπρούμυτα δεμένους πισθάγκωνα και να τους πατάνε το κεφάλι. Ήρθε ένας κατά πάνω μου – αστυνομικός full face – και μου είπε:

  «Φύγε αν ξαναμιλήσεις θα σε πετάξω από κάτω από τη σκάλα». Πήρα το «100» μέσα στην απελπισία μου και τους είπα ότι δέρνουν τα παιδιά μου στην ταράτσα. Μετά επικοινώνησα με δικηγόρους και έψαχνα να ζητήσω βοήθεια. Κάλεσα ακόμη δικηγόρους και μετά κανάλι.

  • Πρόεδρος: Τα κανάλια δεν είναι αστυνομικοί …
  • Μάρτυρας: Μίλαγα στο ραδιόφωνο και χτυπούν το κουδούνι και ανοίγω. Μπαίνουν  μέσα αστυνομικοί και μια εισαγγελέας. Τους λέω τι ψάχνετε;  «Υπάρχουν  υπόνοιες ότι έχετε καταληψίες», μου απάντησε η εισαγγελέας. Δεν με άφηναν να ανέβω στην ταράτσα πια. Είχαν κάνει ένα σπίτι άνω  κάτω. Η εισαγγελέας μου είπε να κάνω καταγγελία για αστυνομική βία.

   

  • Πρόεδρος: Δυο αστυνομικοί κατηγορηματικά αναφέρθηκαν στους γιους σας. Γιατί μίλησαν για τα παιδιά σας;
  • Μάρτυρας: Τους ξέφυγαν οι καταληψίες. Ήταν εξαγριωμένοι βρέθηκαν μπροστά τους οι δικοί μου άνθρωποι τους πλάκωσαν τους ξύλο.
  • Πρόεδρος. Εδώ δε δικάζονται οι αστυνομικοί αλλά οι γιοι σας και ο σύζυγός σας….
  • Μάρτυρας: Έψαχναν να βρουν εξιλαστήρια θύματα…

  Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Νοεμβρίου.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ