17.7 C
Athens
10.7 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Δουλειά για 800 πρόσφυγες μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

    Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο δύσκολο έργο της διασύνδεσης προσφύγων με την αγορά εργασίας, αφού έχουν ξεπεραστεί σημαντικά εμπόδια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο στοίχημα φαίνεται να κερδίζεται στη χώρα μας από τη συνεργασία του Τομέα Ένταξης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, βρήκαν από πέρυσι δουλειά, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσω των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από τον Τομέα Ένταξης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υλοποιούνται από την Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με εταίρους ΜΚΟ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Μετάναστευσης και Ασύλου, οι αριθμοί υπογραμμίζουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει και δίνουν αισιόδοξα μηνύματα, καθώς η ανεξάρτητη διαβίωση των προσφύγων μέσω αξιοπρεπών ευκαιριών εργασίας είναι ο απώτερος στόχος όλων των φορέων, του υπουργείου, των Διεθνών Οργανισμών και των ΜΚΟ, καθώς και των ίδιων των προσφύγων.


    Οι πρόσφυγες, που προέρχονται από διάφορες χώρες, κατόρθωσαν να εργαστούν μέσω των προγραμμάτων απασχολησιμότητας της Ύπατης Αρμοστείας σε συνεργασία με το Adama Center του Catholic Relief Services και της Caritas Hellas, το Solidarity Now, το «Stepping Stone» της ΜΕΤΑδρασης και το πρόγραμμα «ReA» της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. Παράλληλα, περισσότεροι από 90 εργοδότες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα αντιστοίχισης θέσεων εργασίας που έχει αναπτύξει η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με τη CRS για να διευκολύνει την αναζήτηση εργασίας προσφύγων.

    Συγκεκριμένα, μέσα σε μόλις εννέα μήνες, από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, και μόνο μέσω του υποστηριζόμενου από την Ύπατη Αρμοστεία Προγράμματος Εκπαιδευτικής Ένταξης «Stepping Stone» της ΜΕΤΑδρασης, 396 πρόσφυγες βρήκαν εργασία σε όλη την Ελλάδα: 152 στην Αθήνα, 46 στη Θεσσαλονίκη, 51 στη Λέσβο, 103 στη Σάμο, 16 στην Κω, 27 στη Χίο και 1 στη Λέρο.


    H υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε ότι «η στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό ότι όλοι μαζί εφαρμόζουμε μια κοινή στρατηγική στην Ελλάδα που στοχεύει στην πραγματική ένταξη μέσω της εργασίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης».

    H aντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτίν αναφέρει σε δήλωσή της: «Μόνο μέσα από συνέργειες και συνεργασίες, που εκτείνονται από την κυβέρνηση μέχρι τους δήμους και τις κοινότητες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να υποστηρίζει την ένταξη των προσφύγων, προς όφελος όλων». Και συμπληρώνει: «Τα πρώτα αποτελέσματα των προγραμμάτων που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μαζί με τους εταίρους της και σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δείχνουν ότι σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην υποστήριξη της πρόσβασης των προσφύγων στην απασχόληση, καθώς και στην προώθηση θετικών αποτελεσμάτων τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις κοινότητες υποδοχής. Καθώς η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής και απαιτητική, παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση αυτών των προσπαθειών».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ