25.2 C
Athens
23.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    Υπόθεση Παπαγγελόπουλου: Υπό καθεστώς προστασίας για δυο έτη οι «Κελέση» και «Σαράφης»


    Να παραμείνουν οι «κουκούλες» στους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη» για δυο ακόμη έτη, αποφάσισε με διάταξή της η οικονομική εισαγγελία. Οι δυο μάρτυρες, σύμφωνα με τη διάταξη, μπορούν να καταθέσουν – όπως και έγινε – υπό καθεστώς πλήρους ανωνυμίας και προστασίας των στοιχείων της ταυτότητας τους και στην ανάκριση που διενεργείται στον Άρειο Πάγο με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως βασικό κατηγορούμενο.
    Όπως αποφάσισε η οικονομική εισαγγελία, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος ώστε το καθεστώς προστασίας των δυο μαρτύρων να αρθεί και να αποκαλυφθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω δυο μάρτυρες είχαν καταθέσει υπό καθεστώς προστασίας και στην έρευνα που διενεργήθηκε από την πρώην, σήμερα, εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis.
    Στη συνέχεια και οι δυο κλήθηκαν να καταθέσουν στην έρευνα που διενεργεί στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου. Με την κλήτευσή τους, ωστόσο, τον περασμένο Μάιο, οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» ζήτησαν από την ανακρίτρια να γίνει σεβαστό το καθεστώς προστασίας που τους δόθηκε για την υπόθεση της Novartis. Συγκεκριμένα, ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να ζήτησε και να έγινε δεκτό να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛ.ΑΣ. και η «Αικατερίνη Κελέση» φέρεται να προσήλθε στο γραφείο της κυρίας Αλεβιζοπούλου αλλά με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.
    Αυτό προκάλεσε, τότε, τη διαφωνία της κυρίας Θεοδώρου η οποία υποστήριξε ότι η προστασία των δυο μαρτύρων αφορά μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι την ανάκριση για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια υποστήριξε πως η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της και ότι κατάθεση με φυσική παρουσία στα γραφεία της κυρίας Αλεβιζοπούλου και επίσης με τα στοιχεία της ταυτότητας του θα πρέπει να δώσει και ο «Μάξιμος Σαράφης». Με την άποψή της κυρίας Θεοδώρου δεν συμφώνησε η ανακρίτρια, η οποία τάχθηκε υπέρ της κατάθεσης και των δυο με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.
    Ακολούθησε η κατάθεση πρότασης στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου από την κυρία Θεοδώρου. Σε αυτή η συνταξιοδοτηθείσα πλέον, αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου ανέφερε ότι οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» θα πρέπει να καταθέσουν χωρίς τις «κουκούλες» ενώπιον της κυρίας Αλεβιζοπούλου, διότι η κατάθεσή τους σε αυτή την ανάκριση δεν έχει καμία σχέση με τις καταθέσεις που είχαν δώσει, υπό καθεστώς προστασίας, στην κύρια έρευνα για τη Novartis. Κατά την πρόταση της κυρίας Θεοδώρου, δεν υπάρχει καμία νομική συνάφεια ανάμεσα στην ανάκριση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και στην έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας που ξεκίνησε να ερευνάται από την εισαγγελία Διαφθοράς. Όπως δε, είχε επισημάνει η ίδια τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή».
    «Δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίους συμφέροντος» είχε επισημάνει ακόμη, η κυρία Θεοδώρου στην πρότασή της και προσέθετε πως: «Σε ένα κράτος δικαίου, αναμφίβολα πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να αποτρέπεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος, εξίσου πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο τα δημόσια πρόσωπα να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή και την αξιοπρέπεια τους από την “ανθρωποφαγία”. Άλλωστε η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να φθάνει μέχρι του σημείου να δυσχεραίνεται η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας και επέρχεται σημαντικός περιορισμός βασικών αρχών».
    Το δικαστικό συμβούλιο
    Εν τέλει, τον περασμένο Ιούλιο, το ζήτημα που ανέκυψε εξετάστηκε από το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα είναι εκείνοι που μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων. Αν δηλαδή, αυτοί θα καταθέσουν ενώπιον της κυρίας Αλεβιζοπούλου υπό καθεστώς προστασίας ή θα καταθέσουν με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας τους. Έτσι, του όλου θέματος επιλήφθηκε η οικονομική εισαγγελία η οποία και με τη διάταξη που εξέδωσε θέτει υπό καθεστώς προστασίας τους «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη» για άλλα δυο έτη.
    Να σημειωθεί πάντως πως και οι δυο μάρτυρες φέρονται να έχουν καταθέσει ήδη στην κυρία Αλεβιζοπούλου υπό καθεστώς προστασίας και κάτω από άκρα μυστικότητα ενώ η ανάκριση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου βαίνει προς ολοκλήρωση.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ