15.6 C
Athens
9.1 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Απολογείται σήμερα για θανατηφόρα σωματική βλάβη ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνος

    Στην άρνηση της κατηγορίας που αντιμετωπίζει αναμένεται να προχωρήσει σήμερα κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για την υπόθεση θανάτου του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλο, ο πρώτος από τους έξι κατηγορούμενος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνός. Ο εν λόγω κατηγορούμενος, εκτός απροόπτου, απολογείται σήμερα ενώπιον δικαστών και ενόρκων για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης σε βάρος 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, το Σεπτέμβριο του 2018, έξω από το κατάστημά του στην Ομόνοια.

    Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε δώσει το «στίγμα» της υπερασπιστικής του γραμμής κατά τη διάρκεια της ανάκρισης που είχε προηγηθεί, υποστηρίζοντας, τότε, στην απολογία του, πως με τις ενέργειές του δεν είχε σκοπό να πλήξει το θύμα, το οποίο αντίκρισε μέσα στο μαγαζί του. Σκοπός ήταν, όπως είχε πει, μόνο να φοβίσει το Ζακ Κωστόπουλο. «Επιστρέφοντας βλέπω μέσα στο μαγαζί μου στο βάθος έναν νέο άνδρα να ψάχνει και να χτυπάει την ταμειακή μηχανή, να ψάχνει τα συρτάρια για λεφτά. Δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Τον έβλεπα απέξω» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος στο πλαίσιο της ανάκρισης και είχε προσθέσει ακόμη τα εξής: «Μου είπε ένας απέξω, «μην μπείτε, κρατάει μαχαίρι». Είχε γίνει μεγάλος θόρυβος με την είσοδό του στο κατάστημα και είχε μαζευτεί κόσμος λόγω της φασαρίας. Μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι, τον είδα και εγώ ότι κράταγε μαχαίρι στο χέρι, το είχε σηκώσει και το είδα».

    Ο ίδιος είχε περιγράψει πως ο Ζακ Κωστόπουλος ενώ βρίσκονταν εγκλωβισμένος μέσα στο κατάστημά του είχε αρπάξει τον πυροσβεστήρα και χτυπούσε τη πόρτα για να βγει. «Δεν κατάφερε να την σπάσει και πήγε μετά στην συρόμενη. Τη συρόμενη κάτω πόρτα, την έσυρε, δεν την έσπασε, είχε σπάσει όμως πρώτα το ένα φύλλο της επάνω βιτρίνας με τον πυροσβεστήρα, αυτό είχε σπάσει εύκολα» είχε αναφέρει ο κοσμηματοπώλης για να επισημάνει ακόμη: «Η βιτρίνα έσπασε από ενέργειες δικές του. Δεν θα έσπαγα εγώ το μαγαζί μου, θα ήταν εκτεθειμένα τα κοσμήματα. Την εξωτερική την έσπασε ο δράστης. Είμαι κάθετος σε αυτό. Εγώ δεν έσπασα για κανένα λόγο την βιτρίνα. Μπήκε μετά από κάτω, σύρθηκε για να βγει, ενδεχομένως να κόπηκε από τα τζάμια που ήταν κάτω στη βιτρίνα, υπήρχαν και τζάμια που δεν είχαν πέσει».


    Ακόμη, σε άλλο σημείο της ανακριτικής του απολογίας ο κατηγορούμενος είχε υποστηρίξει: «Πριν σκύψει για να βγει όσο ήταν όρθιος στον πάγκο, εγώ πήρα μια πέτρα και την πέταξα μέσα στο κατάστημα. Ήταν σπασμένη ήδη η εξωτερική τζαμαρία. Δεν τον πέτυχα. Του την έριξα για να τον τρομάξω. Δεν είχα σκοπό να τον πλήξω, να τον φοβίσω περισσότερο για να σταματήσει τη ζημιά που μου έκανε μέσα στο μαγαζί μου. Τι να έκανα; Τον κλώτσησα στο πρόσωπο όταν πήγαινε να βγει, στον συγκατηγορούμενο δεν έδωσα προσοχή. Εγώ ήμουν σε κατάσταση σοκ. Δεν το θυμάμαι αυτό που μου λέτε στην κατάσταση που ήμουν, ότι κάποιος μας σταμάτησε. Μετά βγήκε, δεν σηκώθηκε, ήρθε ένας διασώστης και του έδεσε το κεφάλι. Εγώ έπραξα ότι έπραξα από αγανάκτηση και πόνο, και για το δράστη νιώθω πόνο. Με έχουν πληγώσει πολύ».

    Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας κάθονται συνολικά έξι πρόσωπα. Εκτός από τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου δικάζονται ακόμη ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο.


    «Οι κατηγορούμενοι με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)» αναφέρεται στο βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας που έχει εκδοθεί για την υπόθεση και σε άλλου σημείου αυτού οι δικαστές επισημαίνουν πως: «Οι σωματικές αυτές βλάβες συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου» του Ζακ Κωστόπουλου.

    Όμως σύμφωνα με το βούλευμα τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης «εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στη κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

    Επίσης, σύμφωνα με το βούλευμα σκοπός των κατηγορουμένων ήταν να κρατήσουν το Ζακ Κωστόπουλο μέσα στο κοσμηματοπωλείο ώστε να συλληφθεί: «Παρόλο που η επίθεσή τους σε βάρος του θανόντος Κωστόπουλου δεν κρίνεται κοινωνικά αποδεκτή ενόψει του είδους, του αριθμού, της έντασης, της διάρκειας και του τρόπου καταφοράς των πληγμάτων, όπως αυτά προκύπτουν κυρίως από το συλλεγέν οπτικοακουστικό υλικό (εν όψει και των σε πολλά σημεία αντικρουόμενων μαρτυρικών καταθέσεων που λήφθηκαν), γίνεται δεκτό ότι η βασική επιδίωξη (των κατηγορουμένων) ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ