22.8 C
Athens
20.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024
More

    Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μελετάται η μετατροπή σε κακούργημα του revenge porn


    Η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο και είναι πολύ πιο έντονο τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα.
    Εκτιμάται ότι, ακόμα και πριν από την πανδημία του κορονοϊού, σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες στον κόσμο είχε βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Το φαινόμενο παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και στη χώρα μας, με γυναικοκτονίες, ενδοικογενειακή βία, ακόμα και την «βία» που ασκεί η δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών στο διαδίκτυο , το αποκαλούμενο «εκδικητικό πορνό».
    Για αυτό τον λόγο το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά την μετατροπή του αδικήματος του revenge porn σε βαθμό κακουργήματος.
    Τα στοιχεία σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών
    Πρόσφατα η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, με ερώτησή της στη Βουλή είχε ζητήσει απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία και είχε επισημάνει την ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπίζεται η εκδικητική πορνογραφία ή όπως είναι γνωστό το «revenge porn» ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα.
    -Κατά το τρέχον έτος (από 01-01 έως 18-12-2021), η ΔΙ.Δ.Η.Ε. χειρίστηκε δεκατρείς (13) υποθέσεις «εκδικητικής πορνογραφίας» [πέντε (5) με ανήλικα θύματα και οκτώ (8) με ενήλικα]. Όσον αφορά δε στην ποινική διερεύνηση αυτών σημειώνεται ότι υπήρξε ταυτοποίηση σε επτά (7) εξ αυτών, ενώ για τις υπόλοιπες βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία.
    -Επιπρόσθετα, οι λοιπές ανά την επικράτεια Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας επιλήφθηκαν σε συνολικά σαράντα επτά (47) υποθέσεις ανάρτησης υλικού πορνογραφικού περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος, για τις οποίες σχηματίσθηκε αντίστοιχος των περιπτώσεων αριθμός δικογραφιών, ενώ για μία (1) εξ αυτών υποβλήθηκε καταγγελία και στη ΔΙ.Δ.Η.Ε.
    Μετατροπή του αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος
    Η ερώτηση για την μετατροπή του βαθμού του αδικήματος, είχε τεθεί πριν την δημοσιοποίηση της υπόθεσης με πρωταγωνιστή τον τηλεπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλο. Η βουλευτής επανήλθε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά πως ήδη μελετάται η μετατροπή σε κακούργημα της «εκδικητικής πορνογραφίας»: «…λαμβανομένων υπόψη τόσο της έντονης κοινωνικής απαξίας όσο και του ψυχολογικού αντίκτυπου στο θύμα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να εξετάσει την αυστηροποίηση της ποινής που προβλέπεται για το αδίκημα της παράνομης διοχέτευσης και διακίνησης, μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου, ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν την προσωπική ζωή του ατόμου και την αναβάθμισή του σε κακούργημα».
    Η βουλευτής με άρθρο της στο dikastiko.gr, με αφορμή και την υπόθεση της καταγγελία για ομαδικό βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, μιλάει για την ανάγκη «καμία γυναίκα να μην είναι μόνη».
    «Κατόπιν των απαντήσεων που έλαβα από τους αρμόδιους Υπουργούς είναι θετικό ότι η ελληνική αστυνομία αποκτά σαφή κατεύθυνση με περαιτέρω εξειδίκευση και καλύτερη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας.
    Είναι, επίσης, πολύ θετικό ότι στη σχετική πρότασή μου για να τιμωρείται η εκδικητική πορνογραφία ως αυτοτελές σεξουαλικό αδίκημα ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι πρόκειται να εξετάσει την αναβάθμιση του αδικήματος αυτού σε κακούργημα. Θετικό είναι ακόμη ότι πλέον σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στα εργαστήρια δεξιοτήτων έχει ενταχθεί θεματικός άξονας που ανταποκρίνεται σε ζητήματα ισότητας των φύλων.
    Και στο σημείο αυτό θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη ουσία η παιδεία που έχουμε στο συγκεκριμένο θέμα. Στόχος είναι τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε υγιή πρότυπα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις περί «ασθενούς φύλου ή επικίνδυνες αντιλήψεις περί «νταήδων».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ