20.5 C
Athens
17.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Ζακ Κωστόπουλος: Η επικείμενη δίκη, το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι και τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν


    Δυο χρόνια μετά το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια, αρχίζει εκτός απροόπτου την ερχόμενη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο Β’ Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση. Ήδη, εν όψει της δίκης χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζητούν «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».
    Τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία είχε προκαλέσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, θα δικάσουν τρεις τακτικοί δικαστές και τέσσερις ένορκοι. Στο εδώλιο κάθονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, δύο καταστηματάρχες, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι θα λογοδοτήσουν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπομπή των κατηγορουμένων για το συγκεκριμένο αδίκημα είχε προκαλέσει την αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, που ζητούσαν να διωχθούν και να τιμωρηθούν οι κατηγορούμενοι για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, αδίκημα που με βάση τον Ποινικό Κώδικα τιμωρείται και με βαρύτερη ποινή.
    Το βούλευμα
    Στο βούλευμα αναφέρεται ότι οι έξι κατηγορούμενοι της υπόθεσης «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».
    Σύμφωνα με τους δικαστές, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του». Ωστόσο, η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».
    Μεταξύ άλλων στο βούλευμα με το οποίο οι έξι κατηγορούμενοι της υπόθεσης παραπέμφθηκαν να δικαστούν αναφέρονται ακόμη τα εξής: «Οι κατηγορούμενοι με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)».
    Να σημειωθεί ακόμη ότι δικαστές αναφέρουν στο βούλευμά τους, επικαλούμενοι τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία πως «οι σωματικές αυτές βλάβες» τις οποίες επέφεραν στο θύμα οι κατηγορούμενοι «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου», του 33χρονου ακτιβιστή.
    Ωστόσο, σύμφωνα με το βούλευμα, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης «εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».
    Σε ό,τι αφορά στις ποινικές ευθύνες των τεσσάρων κατηγορουμένων αστυνομικών, οι δικαστές υπογραμμίζουν στο βούλευμά τους: «Αλλά και οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (…) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα. ..».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ