16.5 C
Athens
9.8 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ζελένσκι στο κοινοβούλιο της Δανίας: Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας πρέπει να ενισχυθούν

    Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Δανίας είπε σήμερα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, παρεμποδίζοντας για παράδειγμα το εμπόριο, σταματώντας να αγοράζει πετρέλαιο και κλείνοντας τα λιμάνια για τα ρωσικά πλοία.

    Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στην Μαριούπολη, την πόλη της νότιας Ουκρανίας, η οποία είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις και βομβαρδίζεται.

    Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη.


    Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, αναμένεται να γίνουν δηλώσεις σε λίγη ώρα από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, το σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσει για περίπου 7 λεπτά πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε η Άγκυρα επιθυμεί την ειρήνη και στο μέλλον θα ήθελε να φιλοξενήσει τυχόν συνομιλίες κορυφής μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.


    Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα αλλιώς ο Ερντογάν δεν θα είχε εμφανιστεί για να μιλήσει πριν την έναρξή τους.

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουν τεθεί η κατάπαυση του πυρός και οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η ουκρανική πλευρά.

    Τα «φώτα» έπεσαν -όπως είναι φυσικό, πάνω στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς που ενώ ακόμα μαίνεται το θρίλερ περί δηλητηρίασής του, βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις και φωτογραφήθηκε δίπλα στον Ιμπραήμ Καλίν τον σύμβουλο του Τούρκου προέδρου.

    Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνατότητες έχουν μειωθεί σοβαρά, λέει ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού

    Ο ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας έχουν σοβαρά μειωθεί και επανέλαβε ότι οι κύριοι στόχοι της πρώτης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτεύχθηκαν.

    Ο Σεργκέι Σοϊγκού, μιλώντας σε αξιωματούχους στη διάρκεια συνάντησης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα απαντήσει καταλλήλως, αν το ΝΑΤΟ προμηθεύσει στην Ουκρανία αεροπλάνα και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

    Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ηγούνται μιας μαζικής επιχείρησης που διεξάγεται σε καθημερινή βάση στον κυβερνοχώρο με στόχο ρωσικούς κρατικούς θεσμούς και υπογράμμισε ότι θα βρει αυτούς που ευθύνονται για την «κυβερνοεπίθεση».

    «Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβερνοεπίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον της Ρωσίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους υποκινητές και τους δράστες της», αναφέρει το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

    «Οι πηγές των επιθέσεων θα εντοπισθούν και οι δράστες θα λογοδοτήσουν αναπόφευκτα για τις πράξεις τους σύμφωνα με το νόμο», προσθέτει.

    Το Κρεμλίνο σημειώνει ότι ο “οικονομικός πόλεμος” κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση: οι ξένες εταιρείες πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια το αέριο και ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί ένας διάλογος ΗΠΑ-Ρωσίας για την ασφάλεια

    Οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο “οικονομικός πόλεμος” κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να θωρακιστεί απέναντι στις κυρώσεις.

    Η Ρωσία δεν θα εξάγει το αέριό της δωρεάν, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και σημείωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τρόπους για να καταστήσει τις πληρωμές για το αέριο απλές, σαφείς και πρακτικές, ενώ αναμένεται ότι όλες οι επιλογές θα έχουν διευθετηθεί ως τις 31 Μαρτίου.

    “Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την απόλυτη αλλαγή στην κατάσταση που προέκυψε με τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

    Την Πέμπτη η ρωσική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και ο κολοσσός του ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom αναμένεται να παρουσιάσουν στον Πούτιν έκθεση για την υλοποίηση του συστήματος πληρωμών σε ρούβλια.

    Χθες, οι χώρες της G7 έκριναν ότι η απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο “δεν είναι αποδεκτή”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος κάλεσε τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις “να μην ανταποκριθούν στο αίτημα του Πούτιν” και χαρακτήρισε τη Ρωσία “μη αξιόπιστο πάροχο”.

    “Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων”, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    Ο Πεσκόφ σημείωσε παράλληλα ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να υπάρξει ένας διάλογος για την ασφάλεια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από τις “προσωπικές προσβολές” που δέχθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

    “Οι προσωπικές προσβολές δεν μπορούν παρά να αφήσουν το σημάδι τους στις σχέσεις ανάμεσα σε επικεφαλής κρατών”, σχολίασε.

    Ωστόσο πρόσθεσε: “Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να μιλήσουμε για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και ασφάλειας και ούτω καθεξής”.

    Ο Πεσκόφ διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε, χαρακτηρίζοντάς τες αναληθείς και σημειώνοντας ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός “πολέμου πληροφοριών”.

    Ο Αμπράμοβιτς δεν είναι επίσημο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας που μετέχει στις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Τουρκία, αλλά είναι παρών σε αυτές, πρόσθεσε επίσης ο Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι είτε σήμερα είτε αύριο, Τετάρτη, θα γίνει σαφές αν υπάρχουν ελπίδες από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Κατά τις δηλώσεις του ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν μια “σχεδόν άνευ προηγουμένου” άνοδο της υποστήριξης των Ρώσων στον Πούτιν και ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει την “απόλυτη υποστήριξη” του πληθυσμού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

     

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ