17.6 C
Athens
16.1 C
Thessaloniki
Σάββατο 27 Απριλίου 2024
More

    Συμμαχικό τείχος στην Ανατολική Μεσόγειο


    Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Σαουδική Αραβία ύψωσαν συμμαχικό τείχος και επιβεβαίωσαν την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

    Εκεί που πονάει πιο πολύ την Τουρκία. Η ελληνοαιγυπτιακή «Μέδουσα 12» έφτασε στην κορύφωσή της με αποβατική ενέργεια στην ακτή Ελ Ομαγέντ της Αλεξάνδρειας. Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους και των δύο χωρών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, «Ελλάδα και Αίγυπτος με τη “Μέδουσα 12” ενδυνάμωσαν τη στρατιωτική τους συνεργασία. Θέλουμε ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή για την ευημερία των λαών μας». Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, τα τέσσερα ελληνικά F-16 της 347 Πολεμικής Μοίρας «Περσέας» παρέμειναν στην Αίγυπτο για την αεροπορική άσκηση «ΜΕΝΑ ΙΙ».


    Η άσκηση γίνεται για δεύτερη φορά μεταξύ των αεροποριών Ελλάδας και Αιγύπτου. Πρώτη φορά έγινε τον Νοέμβριο του 2021 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου Έλληνες και Αιγύπτιοι ιπτάμενοι εκτέλεσαν σύνθετα αεροπορικά σενάρια στέλνοντας μήνυμα συμμαχικής αποτροπής. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και φέτος σε μια «ευαίσθητη περιοχή» και για τις δύο χώρες. Η σημαντική ελληνοαιγυπτιακή αεροπορική άσκηση περιλαμβάνει και φέτος σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις εναέριας υπεροχής, με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων. Η «ΜΕΝΑ ΙΙ», που έχει το όνομα του πρώτου Φαραώ της Αιγύπτου, γίνεται στο πλαίσιο της ετήσιας στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου και συνδυάστηκε με την αεροναυτική «Μέδουσα» για να μη χρειαστεί εκ νέου μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ