17.4 C
Athens
16.7 C
Thessaloniki
Δευτέρα 13 Μαΐου 2024
More

    Εργαζόμενοι στο Δημόσιο: Κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών ενάντια στις αυξήσεις-κοροϊδία (βίντεο)


    Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι στο Δημόσιο στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μέτρα – κοροϊδία για την αύξηση των μισθών.

    Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με δικά τους μπλοκ εργαζόμενοι στους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής, εκπαιδευτικοί κ.ά., διαδηλώνοντας με συνθήματα όπως «Δέκα χρόνια τώρα μείωση μισθού, ήρθε η ώρα του ξεσηκωμού», «Πριν τελειώσει ο μήνας τελειώνει ο μισθός, αυξήσεις τώρα δεν γίνεται αλλιώς» την αντίθεσή τους στο διαχρονικό πετσόκομμα των μισθολογικών αποδοχών με νόμους όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και την απαίτησή τους για ουσιαστικές αυξήσεις.


    «Ο διψασμένος δεν μπορεί να ξεδιψάσει με μια σταγόνα νερό» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Αττικής, καταγγέλλοντας ότι είναι «αυξήσεις – γιαλαντζί» αυτά που δίνει η κυβέρνηση. Υπενθύμισε τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη στην προχθεσινή συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική κινείται με το απαραβίαστο όριο των δημοσιονομικών αντοχών, τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη σταθερή υπεράσπιση των κερδών των λίγων, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τον στόχο για 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα»!

    Για να δοθούν πραγματικές αυξήσεις, τόνισε η Β. Πανουτσάκου, θα πρέπει πρώτα να αναπληρωθούν όλες οι απώλειες όπως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, το πετσόκομμα μισθολογικών κλιμακίων κ.ά. αλλά και να συνυπολογιστούν ο πληθωρισμός, η αύξηση των ενοικίων, των στεγαστικών δανείων κ.ά. Ακόμα κατήγγειλε τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού που στηρίζουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς φθάνοντας ακόμα να χαρακτηρίσουν «θετική» την αύξηση του 1,5 ευρώ τη μέρα.

    Καταλήγοντας ανέδειξε την ανάγκη να γίνει ο αγώνας υπόθεση των εργαζομένων, να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη με επόμενο βήμα την ερχόμενη βδομάδα, όταν η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. (Δείτε εδώ βίντεο)


    Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από διάφορους κλάδους του Δημοσίου καταγγέλλοντας με τη σειρά τους τις αυξήσεις-κοροϊδία, τον κυβερνητικό εμπαιγμό.

    Στη συγκέντρωση μίλησαν η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος ΣΕΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη» (Δείτε εδώ βίντεο), η Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης (Δείτε εδώ βίντεο), ο Μάκης Τσελέντης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού (Δείτε εδώ βίντεο), η Βιολέτα Γαλανοπούλου, πρόεδρος ΣΕΠΕ «Ο Παρθενώνας» (Δείτε εδώ βίντεο), ο Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης (Δείτε εδώ βίντεο), ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Γαλατσίου (Δείτε εδώ βίντεο).

    Ας σημειωθεί ότι οι παρατάξεις ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚΕ), ΔΑΚΕ, «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή», ΕΑΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Παρεμβάσεις» έλαμψαν δια της απουσίας τους στην κινητοποίηση μιας και συμμετείχαν δια αντιπροσώπων. Η κινητοποίηση στηρίχθηκε κυρίως από Ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και από άλλους εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

    Άκαρπη η συνάντηση με την ηγεσία του υπ. Οικονομικών
    Στις φράσεις «δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας», «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τον στόχο για 2% στο πρωτογενές πλεόνασμα», περικλείεται το περιεχόμενο των απαντήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών (με υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Θάνο Πετραλιά), που δόθηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, κατά τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συζητηθούν τα μισθολογικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων, ενόψει και της προώθησης για ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας».

    Και βέβαια για να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική, ο υπουργός επανέλαβε τη γνωστή φράση όλων των κυβερνήσεων που ψήφισαν και στήριξαν τα μνημόνια ότι η κοινωνία «ζούσε με χρήματα πάνω από τις δυνάμεις της και γι’ αυτό το πλήρωσε…», υιοθετώντας δηλαδή το γνωστό «μαζί τα φάγαμε» και υπονοώντας έτσι ότι οι εργαζόμενοι φταίμε για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια!!!

    Ταυτόχρονα αναδείχτηκε πως οι ηγεσίες των παρατάξεων του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού δίνουν «ανάσες» στην κυβέρνηση, όταν στελέχη του κατά τη συνάντηση χαρακτηρίζουν «θετική την αύξηση» του 1,5 ευρώ περίπου την ημέρα και του 0,5 ευρώ για κάθε παιδί ή όταν την βοηθούν να ξεγλιστρά με τη συζήτηση για ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής…, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα…

    Σε αυτήν εξάλλου την επιχειρηματολογία απάντησαν στη συνάντηση οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ, προβάλλοντας όχι μόνο τα μισθολογικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων και την απαίτηση θεσμικού πλαισίου για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για μισθολογικά ζητήματα στο Δημόσιο, αλλά και τονίζοντας ότι «η στάση των εργαζομένων απέναντι στις μισθολογικές ρυθμίσεις που προωθούνται καθορίζεται από την αντιλαϊκή πολιτική που έχει κριτήριο τόσο την απλόχερη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων στην τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τη φοροαπαλλαγή και τις επιδοτήσεις που τους παρέχουν όλα τα χρόνια που οι εργαζόμενοι παλεύουμε με τη φτώχεια, την ακρίβεια και τη φοροληστεία, όσο και την ανάγκη κάλυψης όλων των αναγκών μας».

    Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

    Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξε για σήμερα η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μέτρα-κοροϊδία για την «αύξηση» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

    «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αποτελεί μονόδρομο για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς καμία αναμονή, η επιτακτική ανάγκη να ορθώσουμε το δικό μας πλαίσιο πάλης που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζει η ΔΑΣ.

    «Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα τον αγώνα μας, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», σημείωσε ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ