30.6 C
Athens
27 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024
More

  25η Μαρτίου: Με μαθητές του 1ου Δημοτικού Βούλας παρέλασε ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών – Συγκινητικές εικόνες


  Μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας παρέλασαν σήμερα, για την 25η Μαρτίου, μαζί με τον μοναδικό μαθητή των Αρκιών ενώ άγημα του Λιμενικού Σώματος έδωσε το «παρών» στο νησί.

  Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου δημοτικού σχολείου της Βούλας και συγκεκριμένα του προέδρου του, Γιώργου Ντούτσουλη, μαθητές και γονείς ταξίδεψαν στους Αρκιούς για την 25ης Μαρτίου, προκειμένου να σταθούν δίπλα στον μοναδικό μαθητή του νησιού, τον μικρό Άγγελο και να παρελάσουν μαζί του, σύμφωνα με το noupou.

  Το ταξίδι ξεκίνησε την Πέμπτη 23 Μαρτίου από τον Πειραιά με πρώτο προορισμό τους Λειψούς. Από εκεί, η ομάδα πέρασε με φουσκωτά στους Αρκιούς, καθώς πλέον το συγκεκριμένο νησί δεν συνδέεται με τα υπόλοιπα με κάποιο πλοίο της γραμμής, κάνοντας την προσέγγισή τους ακόμη πιο δύσκολη.


  Οι Αρκιοί γέμισαν με κόσμο, με παιδικές φωνές και χαμόγελα, που έφεραν φρέσκο αέρα και αναέωση στον τόπο, ο οποίος την υπόλοιπη περίοδο αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα (καθώς είναι σχεδόν αποκομμένος από τα μεγαλύτερα νησιά) και οι κάτοικοί του έντονη μοναχικότητα.

  arkii parelasi 1 parelasi 14


  «Στο νησί δεν υπάρχει φούρνος, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο. Όλα όσα θεωρούνται αυτονόητα σε έναν άλλον τόπο, εδώ δεν είναι. Όλα τα απαραίτητα έρχονται με μικρά καράβια στο νησί, αν και λόγω μποφόρ πολλές φορές σταματάνε και τα απαγορευτικά μπορεί να κρατούν μέρες. Είναι ένα νησί με πολλές δυσκολίες. Οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα», ανέφερε στο noupou η δασκάλα του νησιού, Ιωάννα Θεοφανίδου.

  Παράλληλα, η μητέρα του μικρού Άγγελου, η οποία επίσης μίλησε στο NouPou, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο γιος της θα είναι λογικά ο τελευταίος μαθητής του σχολείου στους Αρκιούς, αφού δεν υπάρχει Γυμνάσιο και ο μικρός θα πρέπει να μετακομίσει στους Λειψούς για να συνεχίσει στην επόμενη σχολική βαθμίδα. Οπότε, το σχολείο κινδυνεύει να κλείσει οριστικά.

  «Ο Άγγελος θα είναι μάλλον και ο τελευταίος μαθητής του σχολείου. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια νέος μαθητής. Μακάρι να κάνω λάθος. Αλλά πια δεν το πιστεύω. Όχι γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να ζήσουν σε ένα μικρό νησί, αλλά γιατί δεν υπάρχουν προοπτικές. Δεν υπάρχουν σπίτια στο νησί. Ούτε εργασία. Μόνο τη θερινή περίοδο στις ταβέρνες του νησιού» λέει η κ. Νεκταρία.

  Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στους Αρκιούς

  Στόχος των μαθητών και των γονιών του 1ου δημοτικού της Βούλας ήταν αυτή τη χρονιά ο Άγγελος να μην παρελάσει μόνος του, όπως έγινε την 28η Οκτωβρίου του 2022. Όπως μας επεσήμανε ο Γιώργος Ντούτσουλης, «Είναι ένα ταξίδι πραγματικά δύσκολο, αλλά υψηλής παιδαγωγικής αξίας. Για τα παιδιά, αλλά και για εμάς είναι μια εμπειρία μοναδική, όπως και για τον Άγγελο».

  parelasi arkii parelasi arkii

  Το πρωί του Σαββάτου, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρέλαση στο νησί των Αρκιών. Οι μαθητές από τη Βούλα παρέλασαν δίπλα στον Άγγελο, ο οποίος φαίνεται πως χάρηκε ιδιαίτερα τόσο για αυτήν την εξαιρετικού συμβολισμού κίνηση όσο και για την ίδια την παρουσία τους στο νησί αυτές τις μέρες. Παράλληλα, στους Αρκιούς ήρθε άγημα του Λιμενικού Σώματος για να παρευρεθεί στην παρέλαση.

  Όπως μας αναφέρει ο Γιώργος Ντούτσουλης, «Μου τηλεφώνησε χθες το βράδυ ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος. Ο ίδιος, με ενημέρωσε πως θα με καλέσει ο πλοίαρχος, κ. Χριστιανός, ο οποίος είναι Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος (ΕΛ.ΑΚΤ). Μου τηλεφωνεί λοιπόν και εκείνος, λέγοντάς μου ότι δεν υπάρχει ούτε πέτρα ασυγκίνητη στην Ελλάδα και ότι στέλνει αύριο (δηλαδή σήμερα το πρωί) άγημα του Λιμενικού Σώματος καθώς και το μεγαλύτερο πλοίο τους, το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης ΠΑΘ080, με το όνομα Άγιος Ευστράτιος, το οποίο θα μας καλωσόριζε όλους και θα μας έκανε βόλτα στο Αιγαίο. Μου ανέφερε επίσης ότι θα μας απονείμει τιμές, θα δώσει δώρα στα παιδιά και θα παραδώσει τον θυρεό του Λιμενικού Σώματος στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Έπειτα, θα μας γυρίσει πίσω στους Αρκιούς και την Κυριακή θα μας μεταφέρει στην Πάτμο, για να μη χρειαστεί να κάνουμε ξανά το ταξίδι με ιδιωτικά σκάφη. Ειλικρινά, ακόμη δεν το πιστεύουμε».

  Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, ενώ γονείς, μαθητές και κάτοικοι του νησιού φάνηκαν συγκινημένοι. «Όλοι οι γονείς κλαίγαμε, εμού συμπεριλαμβανομένου. Νομίζω δεν έχω ξαναζήσει κάτι αντίστοιχο. Όταν ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια, δεν το πίστευα ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο», προσθέτει ο Γιώργος Ντούτσουλης.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ