20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    11η Μαΐου: Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων & Πνιγμών


    Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης και Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης πραγματοποίησαν επιθεώρηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή στην παραλία Σχινιά, με αφορμή την Εθνική ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών και ενόψει της έναρξης της νέας καλοκαιρινής περιόδου.

    Μετά το πέρας της επιθεώρησης, ακολούθησε μία μικρή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με ελάχιστους παρευρισκόμενους και πάντα τηρώντας τις οδηγίες προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος-Ιδρυτής του SafeWaterSports κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος κ. Μάριος Μυρωνάκης καθώς και Ανώτατοι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

    Τι παρουσιάστηκε

    Η Εθνική ημέρα αποτέλεσε επίσης την αφορμή να παρουσιαστούν:

    • τα αποτελέσματα της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων στη θάλασσα και στα εσωτερικά ύδατα για το 2021 που εκπόνησε το SafeWaterSports σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και την Ελληνική Αστυνομία,
    • το λογισμικό (mobileapp) για τη διενέργεια των ψηφιακών ελέγχων του Λιμενικού Σώματος με ειδικές φορητές συσκευές σε ναυαγοσώστες, επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ και σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής,
    • η καινοτόμος εφαρμογή LifeguardRescue app, η οποία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις διασώσεις & την παροχή πρώτων βοηθειών στις παραλίες από τους ναυαγοσώστες.

    Σύμφωνα με την Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων το 2021 ήταν η πρώτη χρονιά, από το 2017 που το Παρατηρητήριο έχει στοιχεία, κατά την οποία δε σημειώθηκε κανένα θανάσιμο ατύχημα σε δραστηριότητες με θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής. Επίσης, συνολικά, τα θανάσιμα ατυχήματα στη θάλασσα μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2019.

    Προμήθεια 155 φορητών συσκευών σε όλες τις Λιμενικές Αρχές

    Με την προμήθεια 155 φορητών συσκευών από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με τα οποίο εξοπλίστηκαν οι Λιμενικές Αρχές όλης της χώρας, και το ειδικό λογισμικό διενέργειας ψηφιακών ελέγχων που ανέπτυξε το SafeWaterSports το 2021 με την υποστήριξη της AlphaBank, το Πληροφοριακό Σύστημα της διεύθυνσης απέκτησε νέες επιχειρησιακές δυνατότητες σχετικές με τον έλεγχο των ναυαγοσωστών, των επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ και των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας εκπόνησε ειδικά ψηφιακά φύλλα αστυνομικού ελέγχου που αφορούν στην τήρηση της νομοθεσίας και των κανονισμών ασφαλείας. Tο λογισμικό των ψηφιακών ελέγχων τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το 2021 και με αυτό συντάχθηκαν περισσότερα από 7.209 φύλλα ελέγχου στις παραλίες όπου διαπιστώθηκαν 4.281 παραβάσεις και 4.538 φύλλα ελέγχου στα θαλάσσια μέσα αναψυχής με 523 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 3.918 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μέσω tablets.

    Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που λειτουργεί πλήρως παραγωγικά ένα πανελλαδικό ολοκληρωμένο σύστημα ελεγκτικών-αστυνομικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι πιο στοχευόμενοι, να γίνεται εξοικονόμηση χρόνου, παρακολούθηση των παραβάσεων σε πραγματικό χρόνο και ποιοτική αξιολόγηση των ελέγχων που διενεργούνται για τυχόν απαιτούμενες παρεμβάσεις των περιφερειακών διευθύνσεων και της διοίκησης.
    Την ημέρα της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σε πραγματικό χρόνο, ψηφιακός έλεγχος της Λιμενικής Αστυνομίας μέσω του ειδικού λογισμικού στα tablets σε ναυαγοσώστες στην λουτρική εγκατάσταση στη παραλία Σχινιά.

    To SafeWaterSports έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου ένα ενημερωτικό video που παρουσιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πληροφοριακού Συστήματος «Διαχείρισης και ελέγχου θαλασσίων δραστηριοτήτων αναψυχής & ασφάλειας στη θάλασσα» που λειτουργεί σε όλες τις λιμενικές αρχές της χώρας και συντονίζει το γραφείο «Ψηφιακής διαχείρισης – ελέγχου θαλασσίων δραστηριοτήτων & ασφάλειας στη θάλασσα» της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας.

    Παρουσίαση του LifeguardRescue app

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΣΝΕ), κ. Μυρωνάκη παρουσίαση του LifeguardRescue app, μιας καινοτόμου εφαρμογής που δημιούργησε το SafeWaterSports σε συνεργασία με την ΕΣΝΕ, έχοντας την υποστήριξη της Cosmote. Η εφαρμογή καταγράφει σε πραγματικό χρόνο όλες τις διασώσεις και τις περιπτώσεις παροχής πρώτων βοηθειών από τους ναυαγοσώστες σε όλες τις παραλίες της χώρας μας. Η ΕΣΝΕ έχει εξοπλίσει τους ναυαγοσώστες των σχολών ναυαγοσωστικής που είναι μέλη της, με smartphones και προ-εγκατεστημένο το λογισμικό LifeguardRescue app, το οποίο ενεργοποιείται από τον κάθε ναυαγοσώστη στο πόστο που είναι τοποθετημένος με σκοπό η εφαρμογή να καταγράφει τα βασικά δεδομένα που αφορούν σε συμβάντα διάσωσης και πρώτων βοηθειών όπως ώρα, τοποθεσία, μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την διάσωση, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις πρώτες βοήθειες, αν έγινε μεταφορά σε νοσοκομείο/ΚΥ κλπ.

    Τα δεδομένα που συλλέγονται δεν περιέχουν προσωπικά στοιχεία, είναι εντελώς ανώνυμα και αποθηκεύονται στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΥΝΑΝΠ. Οι πληροφορίες αυτές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βοήθημα στον σχεδιασμό μιας ακόμα περισσότερο αποτελεσματικής πανελλαδικής ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών τα επόμενα χρόνια προκειμένου να κάνουμε την χώρα μας όχι μόνο έναν από τους πιο ωραίους προορισμούς στον κόσμο, αλλά και έναν από τους πιο ασφαλείς σε θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ