25.2 C
Athens
25 C
Thessaloniki
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Πύλος: Πλάνα του ΓΕΕΘΑ από την επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο – «Δεν έγινε προσπάθεια ρυμούλκησης»


    Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) δημοσίευσε νωρίτερα, σήμερα, νέα πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών από το αλιευτικό σκάφος, που ανετράπη ανοιχτά της Πύλου, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

    Στο βίντεο, το οποίο δημοσιεύεται λίγες ώρες μετά και τα πλάνα που κατέγραψε και έδωσε στη δημοσιότητα το BBC από το σημείο των ερευνών, φαίνεται το σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλησιάζει το σημείο, όπου συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο.

    Το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται να επιτελεί έναν υποστηρικτικό ρόλο στην όλη επιχείρηση και να καταγράφει τόσο το σκάφος του Λιμενικού όσο και το αλιευτικό, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον.


    Το βίντεο:

    Γιατί δεν έγινε καταγραφή της επιχείρησης από πλευράς Λιμενικού

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μίλησε στην τηλεόραση του Mega και αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο η επιχείρηση του Σώματός του δεν καταγράφηκε από κάμερες. «Από την πρώτη στιγμή που το αλιευτικό, με τους εκατοντάδες μετανάστες, εντοπίστηκε ανοιχτά της Πύλου, το Λιμενικό Σώμα βρισκόταν σε ασφαλή απόσταση, προσφέροντας μάλιστα βοήθεια, την οποία αρνήθηκαν οι επιβάτες» ανέφερε στην αρχή ο κ. Αλεξίου.


    Όπως έχει γίνει γνωστό, τη στιγμή της βύθισης του σκάφους, περίπου στις 01.40 τα ξημερώματα της Τετάρτης, σκάφος του Λιμενικού, το οποίο διέσωσε όσους έπεσαν στη θάλασσα, βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

    «Η ενημέρωση που μου έχει δοθεί είναι ότι οι κάμερες του σκάφους λειτούργησαν επιχειρησιακά για να βλέπουν το γίνεται ευκρινώς. Δεν έγινε κάποια καταγραφή», είπε. «Αυτό έχω σαν ενημέρωση, δεν έχει γίνει καταγραφή», τόνισε, συμπληρώνοντας:

    «Έγινε ενημέρωση 2 παρά από τον καπετάνιο του αλιευτικού ότι έχασε τη μηχανή. Άμεσα τα μέλη του πληρώματος (σ.σ. του Λιμενικού) μπήκαν σε κατάσταση συναγερμού για να πλησιάσουν το πλοίο. Η προτεραιότητα είναι η διάσωση και η επιχείρηση και όχι κάτι άλλο».

    «Δεν έγινε καμία προσπάθεια ρυμούλκησης»

    Σχετικά με τις αναφορές πως το ελληνικό Λιμενικό προσπάθησε να ρυμουλκήσει το αλιευτικό, ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε: «Η απάντηση είναι σαφής. Δεν έγινε σε καμία φάση ουδεμία προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου».

    Ο ίδιος σημειώνει πως στην πρώτη προσέγγιση του σκάφους του Λιμενικού προς το αλιευτικό, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση, ρίχθηκε «ένα μικρό σκοινί, ένας μικρός κάβος, έτσι ώστε να δεθούν τα δύο σκάφη, προκειμένου να μην ξεσύρει το ένα από το άλλο».

    Ο κ. Αλεξίου σημείωσε πως δεν υπήρχε συνεργασία από το πλήρωμα του αλιευτικού για να τους παρασχεθεί βοήθεια.

    «Εφόσον δεν υπήρχε και συνεργασία από τους ανθρώπους επί του καταστρώματος διότι θέλαν να πάνε στην Ιταλία, το να λέμε ότι έχει δεθεί ένα τέτοιο σκοινί ρυμούλκησης για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία, είναι άτοπο. Δέθηκε ο μικρός κάβος για 5 – 6 λεπτά, όσο διήρκησε η συνομιλία του πληρώματος με τους ανθρώπους επί του καταστρώματος, δηλώνεται ευθαρσώς ότι δε θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια, το έλυσαν μόνη τους το σκοινί. Ξαναέβαλαν τις μηχανές τους μπροστά και έφυγαν προς την πορεία τους».

    Οι πρώτες εικόνες από το σημείο των ερευνών

    Ψηλά στην ειδησεογραφία των διεθνών ΜΜΕ παραμένει το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με το BBC μάλιστα να εξασφαλίζει τα πρώτα πλάνα από την περιοχή που πραγματοποιούνται οι έρευνες για επιζώντες.

    Τα πλάνα τραβήχτηκαν από επιβάτη στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Beyond την περασμένη Τετάρτη (14/6) και δείχνουν παραπλέοντα σκάφη αλλά και ελικόπτερο να συμμετέχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

    Στα επίμαχα πλάνα φαίνεται η φρεγάτα «Κανάρης» αλλά και ένα Super Puma που πετάει πάνω από το σημείο.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αυτή την ώρα οι σοροί που έχουν ανασυρθεί είναι 78 και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

    Στερεύουν οι ελπίδες για επιζώντες

    Την ώρα που οι έρευνες για τους αγνοούμενους του ναυαγίου ανοικτά της Πύλου συνεχίζονται χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, με τους φόβους για εκατοντάδες νεκρούς να μεγαλώνουν ώρα με την ώρα, οι εννέα φερόμενοι ως διακινητές παρουσιάσθηκαν χθες Πέμπτη (15/6) ενώπιον του εισαγγελέα Καλαμάτας και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα (19/6).

    Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους εννέα φερόμενους ως διακινητές είναι βαρύτατες και συγκεκριμένα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

    Οι κατηγορούμενοι είναι ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων. Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Δευτέρα. Οκτώ κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο της πόλης.

     



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ