Στο μικροσκόπιο οι νέοι εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ – Οι ανασκευές για το πρόγραμμα, η δημοσκοπική στασιμότητα κάτω από το 20% και το σχέδιο να βγουν μπροστά έμπειρα στελέχη που είχαν μπει στον «εξώστη»
Γράφει ο Αρχικοριός
Αν κάτι αρχίζει να προβληματίζει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι πλέον η είσοδος της ΕΛΑΣ στο πολιτικό σκηνικό. Αυτή έχει ήδη γίνει και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο. Το πρόβλημα είναι τι θα ακολουθήσει.
Στο εσωτερικό του νέου κομματικού μηχανισμού, σύμφωνα με πληροφορίες και πολιτικές συζητήσεις που πυκνώνουν, εμφανίζεται γκρίνια για την εικόνα ορισμένων νέων στελεχών στις τηλεοπτικές εμφανίσεις. Η κριτική που διατυπώνεται είναι ότι σε ζητήματα του προγράμματος της ΕΛΑΣ δίνονται απαντήσεις οι οποίες στη συνέχεια χρειάζονται διευκρινίσεις, διορθώσεις ή ακόμη και ανασκευές.
Και αυτό, για ένα κόμμα που θέλει να εμφανιστεί ως η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, θεωρείται πρόβλημα.
Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις που προκαλούν πονοκέφαλο
Το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη στις 2 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο πακέτο προτάσεων για την οικονομία, την παραγωγή, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική και τη λειτουργία του κράτους.
Το επόμενο βήμα, όμως, είναι δυσκολότερο: να μπορέσουν τα στελέχη να υπερασπιστούν με σαφήνεια και χωρίς αντιφάσεις όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Εκεί φαίνεται να εντοπίζεται ένα από τα πρώτα προβλήματα.
Στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού υπάρχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη που θεωρούν ότι δεν μπορεί κάθε τηλεοπτική εμφάνιση να μετατρέπεται σε «τεστ αντοχής» για το πρόγραμμα. Ιδίως όταν μια δήλωση προκαλεί αντιδράσεις και ακολουθεί λίγες ώρες αργότερα διευκρίνιση του τύπου «δεν εννοούσαμε αυτό».
Το μήνυμα που φέρεται να περνάει πλέον προς το εσωτερικό είναι απλό: λιγότερος αυτοσχεδιασμός, περισσότερη προετοιμασία και απόλυτη γνώση των θέσεων του κόμματος.
«Κόλλησε η βελόνα» κάτω από το 20%
Ο δεύτερος πονοκέφαλος είναι οι δημοσκοπήσεις.
Η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις μετρήσεις, αφήνοντας πίσω της το ΠΑΣΟΚ, αλλά η μεγάλη εκτίναξη που κάποιοι ανέμεναν δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.
Στην πιο πρόσφατη μέτρηση της MRB, η ΕΛΑΣ βρίσκεται στο 17,6%, ενώ η ΝΔ προηγείται με 29% και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 11,1%.
Αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί τη συζήτηση στο εσωτερικό: «Mέχρι πού μπορεί να πάει;»
Ο Τσίπρας ξεκίνησε την προσπάθειά του με πολύ υψηλές προσδοκίες. Η επιστροφή του στην ενεργό πολιτική δημιούργησε εξαρχής την αίσθηση ότι μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις πράγματι κατέγραψαν δυναμική είσοδο της ΕΛΑΣ στη δεύτερη θέση.
Όμως τώρα αρχίζει να εμφανίζεται ένας διαφορετικός προβληματισμός.
Μήπως η αρχική εκτόξευση τελείωσε και το κόμμα έχει μπει σε φάση σταθεροποίησης;
Και κάπου εδώ εμφανίζεται η φράση που κυκλοφορεί όλο και περισσότερο στους πολιτικούς διαδρόμους: «Κόλλησε η βελόνα».
Το προηγούμενο του Ανδρουλάκη
Η σύγκριση που γίνεται από ορισμένους είναι με την πορεία του Νίκου Ανδρουλάκη.
Δηλαδή, ένα νέο πολιτικό εγχείρημα που ξεκινά με μεγάλες προσδοκίες, αποκτά γρήγορα μια σημαντική δημοσκοπική βάση, αλλά στη συνέχεια δυσκολεύεται να κάνει το επόμενο μεγάλο άλμα.
Αυτό είναι ακριβώς που θέλει να αποφύγει ο Τσίπρας.
Γιατί άλλο να είσαι δεύτερος σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό και άλλο να πείσεις ότι μπορείς πραγματικά να διεκδικήσεις την εξουσία.
Και για να συμβεί το δεύτερο, χρειάζεται κάτι περισσότερο από το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του πρώην πρωθυπουργού.
Χρειάζεται ομάδα.
Ψάχνει τους «παλιούς»
Και εδώ βρίσκεται ίσως η πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος του παρασκηνίου.
Στο επιτελείο Τσίπρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα να αξιοποιηθούν περισσότερο πρόσωπα με πολιτική και κοινοβουλευτική εμπειρία, ακόμη και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν πολιτικά κοντά στον πρώην πρωθυπουργό.
Πρόσωπα που γνωρίζουν την τηλεοπτική αντιπαράθεση, έχουν περάσει από δύσκολες κοινοβουλευτικές μάχες και ξέρουν πώς να σταθούν απέναντι στους πιο έμπειρους μηχανισμούς της ΝΔ.
Γιατί απέναντι στους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τα έμπειρα γαλάζια στελέχη δεν αρκεί πλέον ο ενθουσιασμός του καινούργιου.
Χρειάζεται πολιτικό «ξύλο».
Χρειάζεται γνώση.
Χρειάζεται αντανακλαστικά.
Και κυρίως χρειάζεται η δυνατότητα να μην αφήνεται καμία κυβερνητική επίθεση αναπάντητη.
Από τον «εξώστη» στην πρώτη γραμμή
Το παράδοξο είναι ότι αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην πρώτη γραμμή.
Κάποιοι είχαν ουσιαστικά μπει στον… «εξώστη».
Ο Τσίπρας, όταν σχεδίαζε τη νέα πολιτική του παρουσία, ήθελε να σηματοδοτήσει κάτι διαφορετικό από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Να παρουσιάσει νέα πρόσωπα, νέες ιδέες και μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα.
Τώρα, όμως, η πραγματικότητα της τηλεοπτικής και καθημερινής πολιτικής μάχης φαίνεται να οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις.
Γιατί μπορεί το νέο να τραβάει τα φώτα, αλλά το παλιό ξέρει να δίνει μάχες.
Και απέναντι σε μια Νέα Δημοκρατία που διαθέτει στελέχη με πολυετή εμπειρία στην τηλεοπτική αντιπαράθεση, η ΕΛΑΣ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει εύκολους πόντους να χάνονται.
Το μεγάλο στοίχημα του Τσίπρα
Το επόμενο διάστημα, επομένως, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον στα χέρια του το πρόγραμμα της ΕΛΑΣ, έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και επιχειρεί να χτίσει την εικόνα του ως του βασικού αντιπάλου της κυβέρνησης.
Το ζητούμενο είναι αν θα μπορέσει να μετατρέψει αυτή τη δυναμική σε πραγματικό πολιτικό ρεύμα.
Γιατί το 17%-18% είναι ασφαλώς μια ισχυρή βάση, αλλά απέχει από τον στόχο ενός κόμματος που θέλει να διεκδικήσει την πρώτη θέση.
Και γι’ αυτό στο στρατόπεδο Τσίπρα φαίνεται να έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για την επόμενη ημέρα: Ποιοι θα βγουν μπροστά, ποιοι θα δίνουν τις καθημερινές μάχες και ποιοι θα σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.
Ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι η προσωπική του επιστροφή δεν αρκεί. Πηγές της οδού Αμαλίας αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αλέξης είναι απογοητευμένος με αρκετά από τα νέα στελέχη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλοι τους ήταν προσωπικές του επιλογές.
Χρειάζεται μια ομάδα που να μπορεί να σταθεί όρθια και όταν οι κάμερες ανάψουν.
Και ίσως γι’ αυτό κάποιοι από τους παλιούς που είχαν βρεθεί στον «εξώστη» να ετοιμάζονται τώρα να επιστρέψουν στη σκηνή.

