O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό ζήτημα και τις συνεχείς προσπάθειες που γίνονται από την Τροχαία το τελευταίο διάστημα με την εντατικοποίηση των ελέγχων.
«Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο ενάμιση μήνα με πυκνότερη παρουσία της Τροχαίας και αυτό δεν είναι αυθαίρετο» σημείωσε ο υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι, αν δει κανείς τα στατιστικά των ελέγχων και των παραβάσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, θα οδηγηθεί στο προφανές συμπέρασμα ότι κάποιος ελέγχει αυτές τις παραβάσεις, κάποιος κόβει τα πρόστιμα.
«’Αρα για να είναι κατά πολύ πολλαπλάσιες του προηγούμενου διαστήματος, αυτό σημαίνει πως είναι περισσότεροι τροχονόμοι στο δρόμο και κάνουν περισσότερη δουλειά. Προφανώς και πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο και να ενισχύσουμε την εμφανή αστυνόμευση παντού με ένα προσωπικό που είναι συγκεκριμένο, και δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί από τη μία στιγμή στην άλλη» τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι υποδομές της Αθήνας έχουν από πολύ καιρό ξεπεράσει τις προδιαγραφές τους ενώ τόνισε ότι ο ρόλος της Τροχαίας αφορά τον περιορισμό της ταλαιπωρίας στην κίνηση. «Η Τροχαία, ωστόσο, δεν μπορεί ούτε να διαπλατύνει, ούτε να κατασκευάσει δρόμους. Ούτε μπορεί η Τροχαία ξαφνικά να κάνει τον Κηφισό να αποκτήσει περισσότερες λωρίδες, να αλλάξει μια αρχιτεκτονική του δρόμου που έχει κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά είναι μια πρωτοβουλία που ήδη έχει ξεκινήσει σε επιμέρους άξονες. Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου είχε συνάντηση για το θέμα με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κ. Μενουδάκο ενώ έχει ξεκινήσει μια θεσμική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου «να μην υπάρχει κανένα κλίμα αμφισβήτησης ότι οι κάμερες που θα προσπαθήσουμε να βάλουμε θα χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους, εκτός από την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την υποβοήθηση του έργου της Αστυνομίας στην Τροχαία».
Επιπρόσθετα ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι υπάρχει ανοικτή επικοινωνία με χώρες του εξωτερικού, που ήδη εφαρμόζουν τέτοια τεχνολογικά συστήματα, προκειμένου να πάρει η ΕΛΑΣ τεχνογνωσία και πληροφορίες για τις προδιαγραφές που χρειάζονται. Επίσης αποκάλυψε ότι έχει βρεθεί ήδη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και όταν οριστικοποιηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε σημεία που θα υποδειχθούν από την ΕΛΑΣ βάσει στατιστικής ανάλυσης, προσθέτοντας ότι θα είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο που θα αλλάξει αρκετά το υπόδειγμα αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου το πρότζεκτ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια.
Παράλληλα ο κ. Οικονόμου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιτυχίες που είχε το τελευταίο διάστημα η Δίωξη Ναρκωτικών καθώς από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και μέσα Οκτωβρίου έχουν γίνει 2.856 συλλήψεις για ναρκωτικά. «Γίνεται μία πάρα πολύ οργανωμένη δουλειά στο κομμάτι της δίωξης ναρκωτικών στην Ελληνική Αστυνομία, όπως και σε πολλά άλλα. Σύντομα θα έχουμε και άλλες ανακοινώσεις για σημαντικές επιτυχίες που αφορούν εγκληματικές δραστηριότητες».
Τέλος, αναφέρθηκε στα ζητήματα ασφαλείας που έχουν προκύψει λόγω του πολέμου στο Ισραήλ. «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, έχουμε εντείνει τα μέτρα της εμφανούς αστυνόμευσης σε συγκεκριμένα σημεία και φύλαξης στόχων, έχουμε τα πληροφοριακά μας δίκτυα ανοιχτά προκειμένου αυτό το διάστημα να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά όχι σε πανικό» είπε αρχικά ο υπουργός, ενώ συμπλήρωσε: «Η χώρα μας έχει μία ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική και τοποθέτηση, είναι πάρα πολύ καθαρή η προσέγγισή μας. Φυλάσσονται μία σειρά από πιθανούς στόχους που αφορούν και ξένους διπλωμάτες και σημεία που μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα αποτελούσαν αντικείμενο στοχοποίησης. Καταλαβαίνω την ανησυχία που έχουν όλοι. Η Ελλάδα, η Ελληνική Αστυνομία, οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν προκειμένου να συλλέγουν πληροφορίες, να παρακολουθούν τα πράγματα χωρίς υπερβολές και χωρίς πανικούς, με την εγρήγορση που απαιτεί η συγκυρία».