24.8 C
Athens
22.4 C
Thessaloniki
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Κατάθεση γιατρού του Ωνασείου στη δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν γνωρίζαμε για τις υποψίες κακοποίησης που υπήρχαν για τη Τζωρτζίνα, οι γονείς ήταν τυπική και ευγενικοί»


    Ως τυπικούς και ευγενικούς γονείς περιέγραψε τον Μάνο Δασκαλάκη και την Ρούλα Πισπιρίγκου, ο παιδίατρος – εντατικολόγος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Κωνσταντίνος Κυριακούλης, καταθέτοντας σήμερα στη δίκη της κατηγορούμενης μητέρας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

    Ο μάρτυρας αφού περιέγραψε τα όσα ο ίδιος βίωσε το διάστημα της νοσηλείας του παιδιού στο Ωνάσειο στο οποίο είχε μεταφερθεί από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου ώστε να του τοποθετηθεί απινιδωτής, δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την έδρα και τους συνηγόρους των δυο πλευρών. Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό που είχε ετοιμάσει ο ίδιος μετά από συζήτηση με τους γονείς Τζωρτζίνας, ο κ. Κυριακούλης ανέφερε. «Δεν υπήρχε ιστορικό αιφνίδιου θανάτου στον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο. Αυτό είναι το σημαντικό που προέκυψε από αυτό το ιστορικό». Μάλιστα, ερωτηθείς για τη συμπεριφορά των γονιών του κοριτσιού, είπε: «Δεν μου έκανε τίποτα εντύπωση. Ήταν δύο τυπικοί και ευγενικοί γονείς».

    Αρχίζοντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο ο μάρτυρας είπε: «Η Τζωρτζίνα ήρθε σε εμάς από το νοσοκομείο Πάτρας, τον Μάιο 2021. Ήρθε για αξιολόγηση και τοποθέτηση απινιδωτή. Έμεινε ένα μήνα τοποθετήθηκε απινιδωτής και συνέχισε τη νοσηλεία στη Πάτρα». Εν συνεχεία η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε το μάρτυρα για ένα επεισόδιο σπασμών που παρουσίασε το κοριτσάκι και εκείνος απάντησε πως μετά τα όσα είχε υποστεί το παιδί με την ανακοπή αυτό ήταν μέσα στο πλαίσιο όσων οι γιατροί περίμεναν. «Είναι ένα παιδί που έχει υποστεί σοβαρή βλάβη. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μετά από εγκεφαλοπάθεια. Μπορούν να εμφανιστούν σπασμοί σε παιδιά που έχουν υποστεί βλάβη. Είναι αναμενόμενο». Ακόμη, ο γιατρός απαντώντας σε άλλη ερώτηση της έδρας, σημείωσε πως όταν έμαθαν στο Ωνάσειο πως η μικρή Τζωρτζίνα έφυγε από τη ζωή «ήταν έκπληξη για όλους». Όπως εξήγησε ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στο παιδί μπορούσε να δώσει ρεύμα και να ανατάξει μία επικίνδυνη αρρυθμία. «Κάναμε καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατέψουμε από αρρυθμίες» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος σε άλλο σημείο ανέφερε πως οι γιατροί του Ωνασείου δεν είχαν ενημερωθεί από το νοσοκομείο του Ρίου για τις υποψίες περί κακοποίησης του παιδιού.


    Εισαγγελέας: Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας ποια στάδια είχατε αναλάβει; Σε ποιο κομμάτι είχατε εμπλοκή;

    Μάρτυρας: Όταν κάνει εισαγωγή ένα παιδί τότε ένας καρδιολόγος ή καρδιοχειρουργός αναλαμβάνει νοσηλεία του. Εμείς φροντίσουμε να κάνουμε το καλύτερο για να έχει ποιο σύντομη νοσηλεία στη μονάδα.


    Εισαγγελέας: Θυμάστε συγκεκριμένες ημέρες που είχατε εφημερία αν προέκυψε κάτι;

    Μάρτυρας : Στη δική μου εφημερία δεν προέκυψε κάτι.

    Συνεχίζοντας ο κ. Κυριακούλης ξεκαθάρισε ότι στο Ωνάσειο ποτέ δε χορηγήθηκε κεταμινη στο παιδί, ενώ τόνισε πως ποτέ στην καριέρα του δεν έχει συναντήσει άλλη περίπτωση σαν της Τζωρτζίνας.

    Συνήγορος Υποστήριξης της Κατηγορίας: Την ουσία κεταμίνη την γνωρίζετε;

    Μάρτυρας : Ναι.

    ΣΥΚ: Πότε χρησιμοποιείτε;

    Μάρτυρας: Είναι πολύ χρήσιμο φάρμακο, το χρησιμοποιούμε καθημερινά.

    ΣΥΚ: Έχετε χρησιμοποιήσει κεταμίνη σε ανάνηψη;

    Μάρτυρας: Όχι. Εκτός αν θες να διασωληνώσεις αλλά όχι.

    ΣΥΚ: Κανένας από Ωνάσειο δεν είχε γνώση πως υπήρχαν υποψίες για κακοποίηση. Σωστά; Αυτές τις υποψίες ποιος τις είχε;

    Μάρτυρας: Ήταν υποψίες των συναδέλφων από την Πάτρα. Εμείς το μάθαμε όταν κατέληξε η Τζωρτζίνα. Συζητήσαμε πως υπήρχε υποψία πως μπορεί να υπήρχε κακοποίηση. Συνδυάσαμε τις πληροφορίες.

    Ακολούθως τη σκυτάλη των ερωτήσεων στο μάρτυρα πήρε η υπεράσπιση.

    Υπεράσπιση: Θυμάστε που ήταν κατηγορουμένη όταν έπαθε η Τζωρτζίνα το επεισόδιο σπασμών;

    Μάρτυρας : Δεν ήταν εντός της μονάδας. Θυμάμαι ότι έγινε τηλεφωνική επικοινωνία.

    Υπεράσπιση: Τα επισκεπτήρια στη ΜΕΘ πότε γίνονταν;

    Μάρτυρας: Είναι περιορισμένα και αυστηρά και λόγω της πανδημίας είχαν γίνει ακόμη πιο αυστηρά. Στην περίπτωση της Τζωρτζίνας είχε δοθεί άδεια ώστε να την επισκέπτεται η μητέρα της κατ’ εξαίρεση και τις απογευματινές ώρες.

    Τέλος, ο μάρτυρας ανέφερε πως κατ εξαίρεση στη Ρούλα Πισπιρίγκου είχε δοθεί άδεια να επισκέπτεται την κόρη της στη ΜΕΘ και τις απογευματινές ώρες.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ