17.1 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
More

    Γιατί το ΓΕΕΘΑ εκδίδει επαναστατικές προκηρύξεις;


    Το ΓΕΕΘΑ θέλοντας να τιμήσει τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης έβγαλε από τα αρχεία του την επαναστατική προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη για την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βηματοδότη».
    Ενδεικτικό για το πώς γινόταν το κάλεσμα για τον αγώνα αποτίναξης του τουρκικού ζυγού είναι το παρακάτω απόσπασμα:
    «Επαναστατική Προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη
    Η Ώρα Ήλθεν, ώ άνδρες Έλληνες! Πρό πολλού οι λαοί τής Ευρώπης, πολεμούντες υπέρ των ιδίων Δικαιωμάτων και Ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι ωπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι να αυξήσωσι την Ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την Ευδαιμονίαν.
    Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι, οι Σέρβοι, οι Σουλιώται, και όλη η Ηπειρος, οπλοφορούντες μας περιμένωσιν· ας ενωθώμεν λοιπόν με ενθουσιασμόν! Η Πατρίς μας προσκαλεί! Η Ευρώπη, προσηλώνουσα τους οφθαλμούς της εις ημάς, απορεί διά την ακινησίαν μας, ας αντηχήσωσι λοιπόν όλα τα όρη της Ελλάδος από τον Ήχον της πολεμικής μας Σάλπιγγος, και αι κοιλάδες από την τρομεράν κλαγγήν των Αρμάτων μας. Η Ευρώπη θέλει θαυμάση τας ανδραγαθίας μας, οι δε τύραννοι ημών τρέμοντες και ωχροί θέλουσι φύγει απ’ έμπροσθέν μας».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ