19.9 C
Athens
18.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Ψευτογιατρός: Έδινε σε παιδιά «λάδι για επάλειψη» για να νικήσουν τετραπληγίες και μυϊκές ασθένειες – Ένα από τα θύματα δεν περπάτησε ξανά


    Ξεπερνά ακόμη και την πιο αρρωστημένη φαντασία η δράση του «ψευτογιατρού», όπως καταγράφεται στην πρόταση 300 σελίδων που υπέβαλλε η αρμόδια εισαγγελική λειτουργός προς το δικαστικό συμβούλιο. Μέσα από την εισαγγελική πρόταση έρχονται στο φως άγνωστα περιστατικά ασθενών που είχαν την ατυχία να πέσουν στα «δίχτυα» του 48χρονου… «Dr Kontos» – όπως συνήθιζε να συστήνεται στα ανυποψίαστα θύματά του ο κατηγορούμενος. Ένα από αυτά, τα περιστατικά αφορά και στην περίπτωση παιδιού που εξαιτίας των «θεραπευτικών μεθόδων» του κατηγορουμένου έμεινε καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο!
    Όπως είναι γνωστό βάσει τις εισαγγελικής πρότασης ο «ψευτογιατρός», θα πρέπει να δικαστεί για σωρεία κακουργηματικών κατηγοριών που σχετίζονται με περιπτώσεις θανάτων 12 καρκινοπαθών αλλά και με ακόμη 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Αυτό, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ο κατηγορούμενος, σχεδόν σε όλους τις περιπτώσεις των ανθρώπων που νοσούσαν (στην πλειονότητά τους από κάποια μορφή καρκίνου) τους ζητούσε να διακόψουν τις θεραπείες που τους είχαν προτείνει οι γιατροί τους και να ακολουθήσουν το δικό του «θεραπευτικό σχήμα», αποτελούμενο από βότανα Πηλίου, έλαια από το Άγιον όρος, κ.ά.
    Παιδί καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο
    Συγκλονιστική είναι η περίπτωση ενός αγοριού, το οποίο το 2008 είχε διαγνωσθεί με «χαλαρή παραπληγία-έκπτωση μυϊκής ισχύος άνω άκρων συνεπεία νόσου DUCHENNE (μυϊκή δυστροφία)». Ο 48χρονος πλησίασε τους γονείς του παιδιού και τους συστήθηκε «ως βοτανολόγος, αεροπόρος και ιατρός, με στοιχεία «Κόντος Νικόλαος». Όπως αναφέρει η εισαγγελέας στην πρότασή της, ο κατηγορούμενος ζήτησε από τους γονείς να διακόψουν την θεραπεία που είχαν δώσει οι γιατροί στο γιο τους και η οποία αποτελούσαν, κατά βάση, από λήψη φαρμάκων κορτιζόνης και άλλων φαρμακευτικών ουσιών.
    Ο… Dr Kontos έπεισε τους γονείς πως τα φάρμακα που ελάμβανε το παιδί τους προκαλούν βλάβη στον οργανισμό του αντί να τον βοηθούν να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του. Στη συνέχεια τους ζήτησε, ο γιος τους να ακολουθήσει «ως αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη, τη θεραπεία που αυτός σύστησε, αποτελούμενη από σκευάσματα που περιείχαν σταγόνες και βότανα (αποξηραμένα φύλλα φυτών) που ο ίδιος χορηγούσε, ήτοι σκευάσματα με ουσίες άγνωστης προέλευσης και χημικής σύστασης και αυστηρή διατροφή». Μάλιστα, είχε φτάσει στο σημείο να υπόσχεται «ψευδώς την πλήρη ίαση από την ασθένεια, ακόμη και μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του (παιδιού), εξαιτίας της λήψης των σκευασμάτων του». Αυτή η εξέλιξη, ήτοι η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς οφειλόταν, όπως ισχυρίζονταν, στο γεγονός ότι ήταν σε «μεταβατικό στάδιο»! Δε δίστασε δε να αποδώσει στον ανήλικο ασθενή «ολιγοπιστία», «εκμεταλλευόμενος την κλινική εικόνα του τελευταίου και την ψυχική ανάγκη του για επιβίωση».
    Το αποτέλεσμα ήταν, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, η κατάσταση της υγείας του παιδιού «να επιδεινώνεται ραγδαία, ήτοι αυτό να χάνει σταδιακά τις δυνάμεις του, να μην μπορεί να σταθεί όρθιο στα πόδια του και να περπατήσει και τελικά να καταρρεύσει σε διάστημα 20 ημερών, παραμένοντας έκτοτε καθηλωμένο σε αμαξίδιο, μη δυνάμενο να βαδίσει ξανά εφ’ όρου ζωής και να αυτοεξυπηρετηθεί, παρουσιάζοντας παραπληγία». Όσον αφορά τους γονείς του παιδιού, η εισαγγελέας αναφέρει πως η μητέρα του για χρονικό διάστημα πέντε περίπου μηνών «έδρασε υποταγμένα ως πειθήνιο «όργανό» του (κατηγορούμενου) και ακολούθησε, καλόπιστα, πεπλανημένα και ανύποπτα, τις δικές του μεθόδους «θεραπείας», εμπιστευόμενη σ’ αυτόν την ιατρική φροντίδα του τέκνου της».
    Μια ακόμη περίπτωση που καταγράφεται στην εισαγγελική πρόταση αφορά σε άλλο ανήλικο «που είχε γεννηθεί με μυϊκή δυστροφία τύπου Duchenne». Ο 48χρονος και πάλι ζήτησε τη διακοπή της ιατρικής θεραπείας και ζήτησε από τους γονείς να ακολουθήσει το παιδί τους την θεραπεία που τους σύστησε «με σκευάσματα που περιείχαν αποστάγματα βοτάνων σε υγρά διαλύματα (για ροφήματα με σταγόνες) και σε μορφή σκόνης, καθώς και λάδι για επάλειψη, προερχόμενα, όπως αυτός ισχυριζόταν, από το εξωτερικό ή από το Άγιο Όρος». Σταδιακά το ποσοστό αναπηρία του παιδιού αυξήθηκε και έφτασε το 85%. Το γεγονός αυτό «θα το οδηγούσε με βεβαιότητα στον θάνατο ή, σε κάθε περίπτωση, θα επέσπευδε με βεβαιότητα χρονικά την επέλευση αυτού», αν το παιδί συνέχιζε, να ακολουθεί τις «θεραπείες» του «ψευτογιατρού».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ