26.6 C
Athens
26.8 C
Thessaloniki
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης που προβλέπει θρησκευτικές λειτουργίες μόνο με ιερείς!


    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν τρεις δικηγόροι και ζητούν να αναστείλουν αλλά και να ακυρώσουν την ισχύ της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει από 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 την τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων, με μόνο τους ιερείς, κ.λπ.
    Οι τρεις δικηγόροι, ζητούν, μάλιστα, και έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να μπλοκάρουν άμεσα την εφαρμογή της απόφασης, υποστηρίζουν πως αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και πως παραβιάζει σειρά συνταγματικών διατάξεων αλλά και το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ).
    Ακόμη, οι τρεις προσφεύγοντες υποστηρίζουν με την αίτησή τους προς το ΣτΕ ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση δεν μπορούν να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα, κάτι που όπως επισημαίνουν τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη.
    Υποστηρίζουν, ότι ο περιορισμός αυτός προσβάλλει τη θρησκευτική αυτονομίας τους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δηλαδή το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αυτοοργανώνεται. Επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι μη αναλογική, καθώς δεν περιέχει την ελάχιστη προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, δηλαδή θίγει το δικαίωμα του θρησκευτικού πυρήνα, καθώς «επιβάλλει καθολική απαγόρευση της τελετής των λατρευτικών καθηκόντων παρουσία, έστω ενός αριθμού πιστών, την στιγμή μάλιστα που προβλέπονται ηπιότερα μέτρα σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων».
    Επικαλούμενοι τα παραπάνω επιχειρήματα οι τρεις δικηγόροι ζητούν από τους συμβούλους Επικρατείας να εκδώσουν προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνουν», να αναστέλλουν και να ακυρώνουν επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος της εκείνο που προβλέπει «την τέλεση λειτουργιών θρησκευτικών τελετών, κ.λπ. αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία φυσικών προσώπων».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ