18.1 C
Athens
18.8 C
Thessaloniki
Τρίτη 30 Απριλίου 2024
More

    Ευρώπη και εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών – Ποιες χώρες ξεκίνησαν, πού είναι εθελοντικός


    Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την έξαρση της πανδημίας και να κρατήσουν ανοιχτά τα σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι βρίσκονται σε διαδικασία εξαγγελιών για την προσέγγισή τους.
    Η Γερμανία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία είναι κάποιες από τις χώρες που άνοιξαν τις εκστρατείες εμβολιασμού σε μικρότερα παιδιά, με τις υγειονομικές αρχές να παρατηρούν σημαντικό ενδιαφέρον από τους γονείς εν μέσω ανησυχιών για την ταχέως εξαπλούμενη μετάλλαξη Όμικρον.
    Μάλιστα, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει καταγράψει περισσότερα από 30.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών.
    Πριν ένα μήνα εγκρίθηκε το εμβόλιο
    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον περασμένο μήνα ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με υψηλά ποσοστά λοίμωξης από τον κορονοϊό σε ολόκληρη την ήπειρο.
    Το εμβόλιο χορηγείται σε χαμηλότερη δόση από το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά άνω των 12 ετών και διατίθεται σε παιδιατρικό φιαλίδιο με πορτοκαλί καπάκι για να διακρίνεται από τα φιαλίδια με μωβ καπάκι για μεγαλύτερες ηλικίες.
    Στη Δανία, όπου αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, και σε κάποιες περιοχές της Αυστρίας έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται εμβόλια σε μικρά παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.
    ΗΠΑ: Η πρώτη χώρα που πήρε το ρίσκο
    Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα η οποία πήρε το ρίσκο να ξεκινήσει την καμπάνια σε αυτή την ηλικία και έως τώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από πέντε εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-11 ετών στη χώρα.
    Γερμανία: Συνιστάται σε παιδιά με προϋπάρχουσες παθήσεις
    Η επιτροπή εμβολίων STIKO της Γερμανίας συνέστησε επισήμως το εμβόλιο μόνο για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, αλλά ακόμη και υγιή παιδιά θα εμβολιαστούν εάν το ζητήσουν οι γονείς.
    Ορισμένες γερμανικές πόλεις σχεδιάζουν να χορηγούν τα εμβόλια στα παιδιά σε μουσεία και ζωολογικούς κήπους, ενώ άλλες σκέφτονται κινητές ομάδες εμβολιασμού έξω από τα σχολεία.
    Ωστόσο, όπως και άλλες χώρες, έτσι και η Γερμανία παλεύει με την αντιεμβολιαστική μαχητικότητα και την Τετάρτη είδε την αστυνομία στην ανατολική πόλη της Δρέσδης να πραγματοποιεί επιδρομές για απειλές θανάτου εναντίον ενός δημόσιου λειτουργού που τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού.
    Ισπανία: Το 74% των γονιών θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους
    Η Ισπανία, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλά εμβολιαστικά επίπεδα, δήλωσε ότι ξεκινά την εκστρατεία εμβολιασμού για παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών με στόχο να σπάσει την αλυσίδα της μόλυνσης «στο οικογενειακό περιβάλλον, στα σχολεία και στην κοινότητα».
    Η χώρα μετράει γύρω στα 3.3 εκατομμύρια παιδιά σε αυτή την ηλικία.
    Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Appinio διαπίστωσε ότι το 74% των Ισπανών γονέων παιδιών ηλικίας πέντε έως 11 ετών ήθελαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
    Ακολουθούν πολλές χώρες ακόμη
    Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες εκστρατείες εμβολιασμού, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και η Τσεχική Δημοκρατία, ενώ άλλες εξακολουθούν να οριστικοποιούν τα σχέδιά τους.
    Στην Κύπρο, ο εμβολιασμός των παιδιών ξεκίνησε την Πέμπτη έπειτα από αφού ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντελάς μίλησε για την «αγωνία» σε όλο τον κόσμο για «τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε».
    Γαλλία: Εμβολιάζονται κυρίως παιδιά με ιατρικά προβλήματα
    Η ρυθμιστική Ανώτατη Υγειονομική Αρχή (HAS) της Γαλλίας ενέκρινε σήμερα Δευτέρα (20/12) το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 για όλα τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.
    Το εμβόλιο, το οποίο θα χορηγηθεί σε παιδιατρική σύνθεση όταν γίνει ευρέως διαθέσιμο, έδειξε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στα παιδιά, δήλωσε η Λιζ Αλτέρ, μία από τους γιατρούς που έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση κινδύνου των νέων φαρμάκων.
    «Η HAS προτείνει όλοι οι γονείς που το επιθυμούν να μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 5-11 ετών», πρόσθεσε.
    Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία άρχισε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 5-11 ετών με ιατρικά προβλήματα που χρειάζονται ειδική προστασία και ενίσχυσε την υλικοτεχνική υποστήριξη για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών στην ηλικιακή αυτή ομάδα μόλις η HAS ενέκρινε την κίνηση.
    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, αλλά πρόσθεσε πως το θέμα αυτό πρέπει να παραμένει απόφαση των γονέων.
    «Με τον ερχομό της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση στις σοβαρές μορφές [της ασθένειας] στα παιδιά με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα», είπε η Αλτέρ.
    Εθελοντικός ο εμβολιασμός των παιδιών στο Βέλγιο
    Εξάλλου, το Βέλγιο έδωσε σήμερα Δευτέρα (20/12) το πράσινο φως για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.
    Ο «δωρεάν και εθελοντικός» εμβολιασμός των παιδιών «θα μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή του νόμιμου κηδεμόνα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνεδρίαση με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας αυτού του ομόσπονδου κράτους.
    Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με την παιδιατρική σύνθεση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, «που χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 21 ημερών», αναφέρεται στο κείμενο, υπενθυμίζοντας πως το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί από τον EMA.
    Οι πρώτες ‘προσκλήσεις’ για εμβολιασμό θα διατεθούν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Απευθύνονται ιδιαίτερα σε παιδιά με συννοσηρότητες, για τα οποία ο εμβολιασμός “συνίσταται ισχυρά” γιατί “προστατεύουν από σοβαρές μορφές της ασθένειας που προκαλεί ο ιός”, προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση.
    Το εμβόλιο προτείνεται επίσης και για τα παιδιά χωρίς συννοσηρότητες: «θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να επωφεληθούν μιας καλύτερης ατομικής προστασίας συμβάλλοντας σε εκείνην των ευάλωτων ανθρώπων του περιβάλλοντός τους και της κοινωνίας στο σύνολό της».
    Οι βελγικές αρχές διευκρίνισαν πως το εμβολιαστικό καθεστώς των παιδιών δεν θα έχει καμία επίπτωση στις κοινωνικές δραστηριότητές τους – κανένα υγειονομικό πιστοποιητικό δεν απαιτείται γι’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία.
    Περίπου 10.000 μολύνσεις καταγράφονται κατά μέσον όρο καθημερινά στο Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano.
    Στην Ελβετία, ο ιατρικός οργανισμός της χώρας έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των παιδιών, αλλά η ίδια η εκστρατεία θα ξεκινήσει πιθανότατα μόλις στις αρχές Ιανουαρίου.
    Αξιολογούνται ακόμη τα εμβόλια στη Βρετανία
    Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να αξιολογούν αν θα εγκρίνουν τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών, με πιθανή απόφαση πριν από τα Χριστούγεννα.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Κορονοϊός: 85 νεκροί και 670 διασωληνωμένοι – 3.689 νέα κρούσματα
    Επανεμφάνιση Τσιόδρα: «Το DNA μας δεν κινδυνεύει από τα εμβόλια mRNA»
    Καταδίωξη θρίλερ με πυροβολισμούς στον Ασπρόπυργο – Πέταξαν 1,7 κιλά ηρωίνη στο δρόμο
    Στάθης Παναγιωτόπουλος: Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για άλλα ροζ βίντεο!
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ